Η ιστορική, όπως χαρακτηρίστηκε από την πλειοψηφία των αναλυτών, απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αγορά κρατικών ομολόγων βρίσκεται στο επίκεντρο του σημερινού Τύπου. Οι αναγνώσεις αναφορικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας είναι πάντως από διαφορετικές έως εκ διαμέτρου αντίθετες. Με δεδομένο ότι η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία των εκλογών της Κυριακής οι εφημερίδες επιχειρούν σήμερα να αποκρυσταλλώσουν τη δυναμική τόσο των δυο μεγάλων μονομάχων, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όσο και των μικρότερων επικεντρώνοντας στην πολυπόθητη για… πολλούς «μνηστήρες» τρίτη θέση.
 

Ads

«Όλα κρίνονται σε 21 ημέρες» ενημερώνει η Αγορά. «Σε ένα ιδιαίτερα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα σχετικά με την ελληνική οικονομία και τις συνομιλίες με τους δανειστές θα πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες της Κυριακής» τονίζει η εφημερίδα κάνοντας λόγο για έναν αγώνα δρόμου που ξεκινά από το Eurogroup της Δευτέρας 26 Ιανουαρίου και τελειώνει στη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης στις 16 Φεβρουαρίου. «Κομβική ημερομηνία η Σύνοδος Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου» σημειώνει η Αγορά.

image

image
 
«Πρώτα τρόικα και μετά ρευστότητα» γράφει η Καθημερινή που τονίζει ότι η Ευρωζώνη θα χρησιμοποιήσει τη ρευστότητα ως μοχλό πίεσης προς την Αθήνα στο πλασίο της διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές». «Η μεγάλη πρόκληση. Προσδοκίες και φόβοι για την επόμενη ημέρα» είναι ο τίλος της Ημερησίας που κάνει λόγο για «κρίσιμες εκλογές με το βλέμμα όλων στραμμένο στα προβλήματα της οικονομίας». Σύμφωνα με την εφημερίδα η νέα κυβέρνηση δεν έχει περίοδο χάριτος και καλείται να λάβει άμεσες αποφάσεις.

Ads

image

image
 
«ΕΚΤ: Σωσίβιο 1 τρισ. Ευρώ» γράφει η Ναυτεμπορική που μιλά για ένα νέο κεφάλαιο που άνοιξε από χθες για την ΕΚΤ. Η εφημερίδα χαρακτηρίζει ιστορική τη δέσμευση Ντράγκι να αγοράσει κρατικά ομόλογα στο πλαίσιο προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης αξίας 1,1 τρισ. ευρώ το οποίο σηματοδοτεί την εποχή των «μεγάλων όπλων» στη μάχη για την «αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού και την τόνωση της οικονομίας».

image

«Πακέτο Ντράγκι με αυστηρούς κανόνες» γράφει το Έθνος που σημειώνει τις «σαφείς προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο γιγάντιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ύψους 1,1 τρισ. Ευρώ» τις οποίες έθεσε ο Μάριο Ντράγκι. Η εφημερίδα τονίζει ότι «το πακέτο που δίνει σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη εξέπληξε ευχάριστα τις αγορές».

image
 
«Αυτά είναι τα δύο πρώτα νομοσχέδια του ΣΥΡΙΖΑ» είναι το πρώτο θέμα των Νέων του Σαββατοκύριακού. Η εφημερίδα κάνει λόγο για «δύο νομοσχέδια με μέτρα άμεσης ανακούφισης και αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως επίσης και ώθησης για την επανεκκίνηση της οικονομίας». «Τα μέτρα αυτά επί της ουσίας δίνουν ανάσα στις ευπαθείς ομάδες και στις κατηγορίες εκείνες του πληθυσμού που υπέστησαν τις μεγαλύτερες συνέπειες της κρίσης με την εφαρμογή των Μνημονίων (άποροι, άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, ανασφάλιστοι)» υποστηρίζει η εφημερίδα.
 
image

«Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα» γράφει η Εφημερίδα των Συντακτών του Σαββατοκύριακου. Η εφημερίδα τονίζει ότι η επόμενη μέρα της χώρας βρίσκεται πλέον στα χέρια των ψηφοφόρων που λένε «ναι» ή «όχι» στα σκληρά Μνημόνια. «Το αποτέλεσμα θα αποδειχτεί ιστορικό, εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που φέρνουν την Αριστερά έτοιμη να κυβερνήσει» τονίζει η εφημερίδα.

image

image
 
«ΣΥΡΙΖΑ Podemos Venceremos!» είναι ο τίτλος της Αυγής. Πρόκειται για το σύνθημα που ακουγόταν ρυθμικά στη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ομόνοια όπου μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας και απ’  όπου έστειλε μήνυμα νίκης ο επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας. «Η αλήθεια, η ελπίδα, η ανατροπή είναι εδώ. Και είναι ΚΚΕ» είναι ο τίτλος του Ριζοσπάστη. «Μόνο το ΚΚΕ έχει την ικανότητα να ασκήσει αποτελεσματική, πολυεπίπεδη, πραγματική αντιπολίτευση, μέσω και έξω από τη Βουλή, μέσα και έξω από την Ελλάδα για τα λαϊκά συμφέροντα» σημειώνει η εφημερίδα.
 
image

«Στο 5,3% η διαφορά» είναι ο τίτλος των Παραπολιτικών που φιλοξενούν δημοσκόπηση. «Νέο άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ καταγράφεται, με την απόσταση ανάμεσα στα δύο κόμματα να μεγαλώνει από το 3,6% στο 4,4% στην πρόθεση ψήφου. Στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων αυξάνεται στο 5,3% (από 4,6%)» είναι το αποτέλεσμα αυτής. Η εφημερίδα εκτιμά ότι οι πολίτες στέλνουν μήνυμα για συνεργασία των κομμάτων.

image
 
«Το μαχαίρι στον λαιμό» είναι ο τίτλος της Δημοκρατίας που γράφει ότι «η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης της τρόικας και το οριστικό τέλος κάθε συζήτησης για «κούρεμα» του χρέους είναι το ακριβό αντίτιμο που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προκειμένου να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, το οποίο ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι».

image
 
«Τώρα μπορούμε να μειώσουμε φόρους» τιτλοφορείται το κεντρικό θέμα του Ελεύθερου Τύπου που αναφέρεται στο «μήνυμα» που στέλνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς λίγες ώρες πριν τις κάλπες: «Όσοι θέλουμε το καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα, με ανάπτυξη μέσα στην Ευρώπη, είμαστε οι περισσότεροι. Δεν μπορούμε να αφήσουμε μια μειοψηφία να μας γυρίσει πίσω».