Το «χαρτί» της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες διαρρέει ότι είναι  έτοιμος να πετάξει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην τρόικα, αν στην επίσκεψη της επιμένει στα νέα, επώδυνα μέτρα που ζητάει για την περίοδο 2015-2016.

Ads

 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής» ο Αντώνης Σαμαράς θα στείλει αυτό το μήνυμα στους εκπροσώπους της τρόικας που αναμένονται στην Αθήνα στο τέλος Σεπτεμβρίου.  ‘Οπως ήδη έχει σημειωθεί σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Tvxs, στο σχεδιαζόμενο πακέτο μέτρων περιλαμβάνονται νέες περικοπές συντάξεων και εφάπαξ, περαιτέρω μειώσεις του κόστους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και απαίτηση να μετατραπούν σε απολύσεις οι περισσότερες “διαθεσιμότητες” .

Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει επισημάνει σε Βρυξέλλες και Βερολίνο πως δεν είναι δυνατή η εφαρμογή νέων μέτρων καθώς η δικομματική κυβέρνηση θα κινδυνεύσει με απώλεια της δεδηλωμένης και η χώρα θα οδηγηθεί άμεσα σε πρόωρες εκλογές. Επιπλέον η κυβέρνηση κατά τη διαπραγμάτευση με την τρόικα θα επικαλεστεί πως ενδεχόμενο νέων μέτρων θα προκαλέσει νέες απεργιακές κινητοποίησης και ενίσχυση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το δημοσίευμα δεν εξηγεί γιατί η τρόικα θα παίξει το χαρτί Σαμαρά, την στιγμή που θα έχουν διεξαχθεί οι γερμανικές εκλογές και μια νέα,ανοιχτή πολιτική κρίση στην Ελλάδα δεν θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στο Βερολίνο. Αντίθετα μάλιστα, στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να εκτιμούν ότι η γερμανική ηγεσία ίσως επιδιώξει το ξεκαθάρισμα του ελληνικού τοπίου με εκλογές, όπως άφησε να εννοηθεί στην ομιλία του στην ΚΕ ο Αλέξης Τσίπρας. (περισσότερα εδώ)
 
Οι διαφορές Σαμαρά- Στουρνάρα και το “θαύμα” του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ads

Ο Α. Σαμαράς, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα της Καθημερινής, έχει ενημερώσει τον Γιάννη Στουρνάρα πως το ζήτημα των νέων μέτρων θα πρέπει να μείνει «εκτός ατζέντας» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών διατηρεί επιφυλάξεις αν αυτό το αίτημα μπορεί να υλοποιηθεί ενόψει της διαμόρφωσης του νέου Μεσοπρόθεσμου.
 
Ως καταλύτης των εξελίξεων παρουσιάζεται η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του τόνισε πως αυτός είναι και ο βασικός στόχος της κυβέρνησης. Σε περίπτωση που επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα τότε η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει τους πρώτους μήνες του 2014 να προσφύγει στις αγορές για αναζήτηση χρήματος. Ολοι όμως ξέρουν ότι το πλεόνασμα αυτό δεν στηρίζεται σε γερές βάσεις, αλλά στην δημιουργική λογιστική, η εφαρμογή της οποίας έχει αναγκαστικά  περιορισμένη διάρκεια. 
 

Διαβάστε επίσης: Κυβέρνηση: Mια επικοινωνιακή στρατηγική αν η Τρόικα γαβγίσει, άλλη αν δαγκώσει

Στόχος πάντως της κυβέρνησης είναι, αν το “θαύμα” γίνει, να  υποστηρίξει ότι θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό για τη διετία 2014 – 2015 χωρίς πρόσθετο δανεισμό από την Ε.Ε. , ώστε  η ΝΔ να προσφύγει στις κάλπες με σύνθημα «όχι νέο Μνημόνιο, όχι νέα μέτρα».
 
Όμως και ο Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να μην αποκλείει το ενδεχόμενο των τριπλών εκλογών τον Μάιο αν και σύμφωνα με τις πληροφορίες θα προτιμούσε η παρούσα κυβέρνηση να ολοκλήρωνε την τετραετία. Πηγές από το ΠΑΣΟΚ αναφέρουν πως σαφής εικόνα για το αν ο Αντώνης Σαμαράς έχει στο μυαλό του τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών θα υπάρχει περί τα τέλη του χρόνου.
 
Στοιχείο που θα δείξει τις προθέσεις, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, είναι η τροποποίηση ή όχι του υφιστάμενου εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερον. Αν ο πρωθυπουργός προωθήση την τροποποίηση του εκλογικού νόμου τότε, αναφέρουν, σημαίνει ότι έχει επιλέξει την εξάντληση της τετραετίας. Σε αντίθετη περίπτωση η προσφυγή στις κάλπες το Μάιο είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο με τον Αντώνη Σαμαρά να επιδιώκει την αυτοδυναμία ακόμα και σε διπλή εκλογική αναμέτρηση.