Όσο πλησιάζει η ώρα της ψήφου για την προεδρική εκλογή, τόσο μεγαλώνει ο πανικός της κυβέρνησης και τόσο αγριεύουν η κινδυνολογία και η καταστροφολογία. Αν στην πρώτη ψηφοφορία, την επόμενη Τετάρτη, δεν ακουστούν πολλά «παρών», όπως ελπίζει η κυβέρνηση, τότε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα βρεθούν σε αδιέξοδο, γιατί θα καταρρεύσει η θεωρία τους κατά την οποία πιάνουν τόπο οι απειλές για μια ελληνική καταστροφή σε περίπτωση εκλογών τώρα και νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Τα «παρών» τα θέλουν γιατί τα εκλαμβάνουν ως ένα αρχικό βήμα προς το «ναι» στην τρίτη ψηφοφορία.

Ads

 
Μέχρι τώρα τα σίγουρα «ναι» είναι των Σπ. Λυκούδη (δήλωσε χθες ότι θα στηρίξει το Σταύρο Δήμα και στις τρεις ψηφοφορίες), Γ.Νταβρή, Π. Μελά, Κ. Γιοβανόπουλου, Γ. Κουράκου και Γ. Ψαριανού, τα πολύ πθανά είναι αυτά των Β. Οικονόμου, Χρ. Αηδόνη, Γ. Κασαπίδη, μπορεί να «γυρίσει» η Κ. Μάρκου που πήγε από το «ναι» στο «όχι», έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα το ξανασκεφτούν αν στην τρίτη ψηφοφορία υπάρχει εικόνα κατάρρευσης της χώρας οι βουλευτές των ΑΝΕΛ Μ. Κόλλια και Π. Χαϊκάλης. Αλλά ακόμη και αν συμβούν όλα αυτά, και μαζί υπερψηφίσουν οι Β. Καπερνάρος-Β.Πολύδωρας, να γίνουν και διαρροές από τη ΔΗΜΑΡ, και πάλι ο μαγικός αριθμός 180 δεν βγαίνει.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η θέση που πήραν οι Μεταρρυθμιστές του Σπ. Λυκούδη μετά από χθεσινή τους συνεδρίαση, προτείνοντας εκλογή ΠτΔ με  καθορισμό ημερομηνίας εκλογών μέσα στο 2015 και εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, θα καταγραφεί σε κείμενο κάτω από το οποίο θα μαζευτούν υπογραφές βουλευτών, όχι μόνο ανεξάρτητων. Το πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση σε αυτή την πρόταση προφανώς θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της Τετάρτης. Αν δεν έχουν πιάσει καν τα 160 «ναι», τότε εκ των πραγμάτων θα πρέπει να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις.
 
Τις τελευταίες μέρες επιχειρείται η κατασκευή της εντύπωσης ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα για ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ότι κλείνει η ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι στις δημοσκοπήσεις  η κοινωνική πλειοψηφία δεν θέλει πρόωρες εκλογές, ότι οι πιέσεις των αγορών, και η θέση που ανοιχτά παίρνουν εταίροι και πιστωτές εναντίον της προσφυγής στις κάλπες δημιουργούν κλίμα μη ευνοϊκό για την αξιωματική αντιπολίτευση. Όμως, και αυτή η εντύπωση θα αποδειχτεί εφήμερη αν την Τετάρτη φανεί ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να εκλεγεί ΠτΔ ο Στ. Δήμας.
 
Το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές και οι δανειστές την επόμενη μέρα είναι μια παράμετρος που προφανώς θα επηρεάσει τη γενική ατμόσφαιρα. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός έχει πολύ νωρίς εκφράσει με διαρροή την ανησυχία του για ενδεχόμενο τραπεζικό πανικό, αλλά αυτό αφορά το διάστημα μετά την τρίτη ψηφοφορία, όταν, δηλαδή, επισήμως ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος εφόσον δεν εκλεγεί ΠτΔ.
 
Κάτι στο οποίο έχει δίκιο η κυβέρνηση είναι ότι πράγματι ο χρόνος είναι πολύς μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου, όταν θα γίνει η τρίτη ψηφοφορία, με την έννοια ότι υπάρχει μεγάλη πυκνότητα και συμβαίνουν διάφορα μέσα σε λίγες ώρες. Αυτό που δεν αλλάζει είναι ότι μέχρι το τέλος του μήνα οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν  σε φόρους 2,5 δισ.  (φόρος εισοδήματος,  ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας) και ήδη από τον Νοέμβριο καταγράφεται υστέρηση στα έσοδα.