Ζήτημα προέκυψε με τη διαρροή από πλευράς ΝΔ – και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη – δηλώσεων του αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ σχετικά με την υπόθεση Novartis και κυρίως με τη γαλάζια “ερμηνεία” αυτών.

Ads

Όπως ανακοινώθηκε από τη ΝΔ, στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο αμερικανός πρέσβης δήλωσε πως “δεν υπάρχει έρευνα του FBI για Έλληνες πολιτικούς”. Όμως αυτό είναι προφανές καθώς την έρευνα για τους Έλληνες πολιτικούς την αναλαμβάνουν οι ελληνικές αρχές και όχι οι αμερικανικές, οι οποίες στο πλαίσιο της δικής τους έρευνας για παραβιάσεις της αμερικανικής νομοθεσίας εντοπίζουν τους εμπλεκόμενους και ενημερώνουν σχετικά τις αρχές κάθε χώρας.

Ωστόσο η ΝΔ, και φιλικά μέσα ενημέρωσης, έσπευσαν να δώσουν τη δική τους ερμηνεία στη δήλωση Πάιατ και να την παρουσιάσουν ως “επιβεβαίωση για μη εμπλοκή Ελλήνων πολιτικών στο σκάνδαλο”, ώστε να υποστηρίξουν το αφήγημα περί σκευωρίας από την κυβέρνηση και τη δικαιοσύνη. Μάλιστα σε σχετική ανακοίνωσή η Πειραιώς κατέληγε στο συμπέρασμα ότι “εφόσον ο πρέσβης γνωρίζει ότι πράγματι δεν υπάρχουν στοιχεία από έρευνα για πολιτικούς τότε ακυρώνεται ένα επιχείρημα της κυβέρνησης ότι θα υπάρξουν κι άλλες αποκαλύψεις που θα ‘‘δέσουν’’ τις καταθέσεις των προστατευμένων μαρτύρων”.

Κυβερνητικές πηγές ανακοίνωσαν πως σε επικοινωνία διπλωματικού συμβούλου του Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρέσβη, ο Τζέφρι Πάιατ διευκρίνισε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Κ. Μητσοτάκη ουδέποτε αναφέρθηκε στο εάν υπάρχουν ή όχι Έλληνες πολιτικοί στις έρευνες του FBI για το σκάνδαλο Novartis. Εξάλλου -υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές- δεν θα μπορούσε να τοποθετηθεί ως προς την ουσία της υπόθεσης, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνησή της τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα.

Ads

Στη συνέχεια ήρθαν και οι διευκρινίσεις από τον εκπρόσωπο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, δήλωσε χαρακτηριστικά: “δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε κάποιο σχόλιο επί των ελληνικών ερευνών, οι οποίες είναι ξεχωριστές από κάθε νομική διαδικασία στις ΗΠΑ που συνδέεται με παραβίαση των Αμερικανικών νόμων”.

Ενόχληση της Πρεσβείας – Επιμένει η ΝΔ

Μετά και τις διευκρινίσεις από τον εκπρόσωπο της πρεσβείας των ΗΠΑ, στη ΝΔ ισχυρίζονται πως υπήρχαν μάρτυρες για τα όσα ειπώθηκαν και διαρρέουν πως είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν, αν χρειαστεί, ότι έχουν μεταφερθεί σωστά όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση του ώστε να μην αμφισβητηθεί η αξιοπιστία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα, και παρά την ενόχληση της αμερικανικής πρεσβείας για την προπάθεια της να εμπλέξει το Πάιατ στην αντιπαράθεσή της με την κυβέρνηση, η Πειραιώς εξέδωσε και νέα ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει: 

“Στη χθεσινή συνάντηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρέσβη των Η.Π.Α., η οποία έγινε με πρωτοβουλία του τελευταίου, ο κ. Geoffrey R. Pyatt άνοιξε μόνος του τη συζήτηση για τη Novartis και είπε, επί λέξει, στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι στις έρευνες που έχει πραγματοποιήσει το FBI για την υπόθεση Novartis δεν εμπλέκεται κανένας Έλληνας πολιτικός. Του τόνισε, επίσης, ότι ακόμη και η εν εξελίξει έρευνα του FBI δεν σχετίζεται με Έλληνες πολιτικούς, καθώς επικεντρώνεται σε παραβιάσεις της αμερικανικής νομοθεσίας και ότι η αμερικανική πλευρά δεν επιθυμεί την οποιαδήποτε ανάμιξή της στις αντίστοιχες έρευνες που διεξάγει η ελληνική Δικαιοσύνη, καθώς αυτές αφορούν την ενδεχόμενη παραβίασης της ελληνικής έννομης τάξης.

Μετά τη συνάντησή τους οι κ. Μητσοτάκης και Pyatt συμφώνησαν να εκδοθεί μια ανακοίνωση που να περιλαμβάνει και την κάτωθι δήλωση του Πρέσβη, η οποία μέσω των επιτελείων τους συντάχθηκε γραπτώς και στα ελληνικά και στα αγγλικά, ως είθισται, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρερμηνεία. “Η έρευνα του FBI επικεντρώνεται σε εγκλήματα που παραβιάζουν τον αμερικανικό νόμο. Δεν υπάρχει καμία έρευνα του FBI που να αφορά Έλληνες πολιτικούς”. Aυτή είναι η δήλωση που είχε το θράσος να αμφισβητήσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Δημ. Τζανακόπουλος και στη συνέχεια μέσω διαρροών του και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, παρά το γεγονός ότι την αναπαρήγαγε δημοσίως ο κ. Pyatt μέσω Twitter. Αυτά είναι τα δεδομένα και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για το ποιος ενημερώνει υπεύθυνα τους πολίτες και ποιος προσπαθεί να τους χειραγωγήσει για να στοιχειοθετήσει μια αστήρικτη σκευωρία κατά των πολιτικών του αντιπάλων”.