Κυρίες και κύριοι υποκλιθείτε στην Μπάρτσα. Το κατάφερε και αυτό. Η Μπαρτσελόνα έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων που κατάφερε να ανατρέψει το εις βάρος 4-0, σε νοκ άουτ αγώνες, και να προκριθεί επικρατώντας με 6-1 της Πάρι Σεν Ζερμέν στην «κόλαση» του Καμπ Νου. Το είχαν δηλώσει πριν από την έναρξη του αγώνα: «Εάν μία ομάδα μπορεί να μας βάλει τέσσερα γκολ, τότε εμείς μπορούμε να βάλουμε έξι».

Ads

Πρόκειται για ένα έπος στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, δεδομένου μάλιστα και του επιπέδου δυσκολίας του Champions League. Η Πάρι Σεν Ζερμέν είχε επικρατήσει στον πρώτο αγώνα, στο Παρίσι, με 4-0. Όλοι πίστευαν πως έχει προκριθεί στη επόμενη φάση. Ή μάλλον σχεδόν όλοι. Στη Βαρκελώνη δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη και αυτή έμεινε στην ιστορία.

Οι Καταλανοί προηγήθηκαν με τον Σουαρές μόλις στο τρίτο λεπτό με 1-0. Η πίεση ήταν ασφυκτική, όμως οι Γάλλοι έψαχναν τους χώρους στην αντεπίθεση. Το 2-0 για την Μπαρτσελόνα ήρθε στο 40’ με αυτογκόλ του  Κουρζαβά. «Λες;» διερωτήθηκαν πολλοί με το σφύριγμα της λήξης του πρώτου ημιχρόνου. Η Μπαρτσελόνα χρειαζόταν ακόμη δύο γκολ για να στείλει το παιχνίδι στην παράταση και τρία για να προκριθεί.

Αυτή η αίσθηση ενισχύθηκε με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, καθώς η Μπαρτσελόνα κέρδισε πέναλτι και ο Μέσι το εκτέλεσε εύστοχα γράφοντας το 3-0. Τα καταλανικά όνειρα έμοιαζαν προς στιγμή να σβήνουν καθώς στο 62’ ο Καβάνι σκόραρε για τους Γάλλους κάνοντας το 3-1. Η Μπάρτσα χρειαζόταν πλέον να πετύχει τρία γκολ, χωρίς να δεχτεί κανένα. Και το έκανε στα επτά τελευταία λεπτά του αγώνα. Πρώτο γκολ στο 88’ με φοβερή εκτέλεση φάουλ του Νεϊμάρ. Δεύτερο γκολ και πάλι από τον Νεϊμάρ με πέναλτι στο 91’. Τρίτο γκολ στην τελευταία φάση του αγώνα, στο 95’, με τον Σέρζι Ρομπέρτο.

Ads

Η Μπαρτσελόνα έγραψε ιστορία αποδεικνύοντας αυτό που κάποιοι ψέλλιζαν πριν την έναρξη του αγώνα: «Αν υπάρχει μια ομάδα στον κόσμο που μπορεί να ανατρέψει αυτό το σκορ, τότε αυτή είναι μόνο η Μπαρτσελόνα»…