Tην τραγική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία» με την έλλειψη αναισθησιολόγων που προκαλεί ντόμινο δυσλειτουργιών για το νοσοκομείο περιγράφει σε ανακοίνωση της η 5μελης επιτροπή της ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου.

Ads

Αναλυτικά οπως αναφέρουν «από τις 1/9/2022 είναι σε ισχύ η αναστολή των τακτικών χειρουργείων του νοσοκομείου μας λόγω ελλείψεων αναισθησιολόγων. Συγκεκριμένα, σε ένα σύνολο 17 κενών οργανικών θέσεων το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι καλυμμένες οι 10 από αυτές, καθώς 4 μόνιμοι επιμελητές έχουν παραιτηθεί τα τελευταία χρόνια και δεν έχουν αναπληρωθεί τα κενά».

Η επιτροπή εξηγεί στην ανακοίνωσή της τόσο τις ελλείψεις του νοσοκομείου αλλά και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν οι αναισθησιολόγοι για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των μικρών ασθενών:

  • Το νοσοκομείο έχει γενική εφημερία μέρα παρά μέρα ,με μεγάλο φόρτο επειγόντων περιστατικών που χρήζουν χειρουργικών επεμβάσεων.
  • Λειτουργούν 9 χειρουργικές κλινικές(Παιδοχειρουργική, Α,Β Ορθοπεδική, ΩΡΛ, Νευροχειρουργική, Οφθαλμιατρική ,Πλαστική χειρουργική , Ουρολογική, Καρδιοθωρακοχειρουργική) με μεγάλο όγκο περιστατικών από όλη την χώρα.
  • Υπάρχουν επιπλέον τμήματα που χρειάζονται αναισθησιολογική κάλυψη(Ογκολογικά τμήματα,αιμοδυναμικό, γαστρεντερολογικό , ηπατολογικό , αξονικός τομογράφος, μαγνητικός τομογράφος ακουολογικό και μονάδα ημερήσιας νοσηλείας)
  • Ελλείψεις υπάρχουν και στο λοιπό προσωπικό του χειρουργείου(νοσηλευτές αναισθησιολογικού,εργαλειοδοσία,νοσοκόμοι).

Ήδη με βάση τα παραπάνω ,είναι φανερό ότι το αναισθησιολογικό τμήμα του νοσοκομείου λειτουργούσε στο όριο χάρη στις προσπάθειες των εργαζομένων εδώ και καιρό. Έτσι τώρα ,η αναρρωτική άδεια δύο συναδέλφων ,καθιστά την λειτουργία των τακτικών αιθουσών αδύνατη.
Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή όλο αυτό το χρονικό διάστημα και ποτέ η διοίκηση και το υπουργείο δε φρόντισαν να πάρουν μέτρα!» αναφέρουν οι γιατροί.

Ads

Σε λίστα αναμονής παιδιά από το 2018

Στην ίδια ανακοίνωση η επιτροπή περιγράφει τις επιπτώσεις των ελλείψεων στους μικρούς ασθενείς . “ Υπάρχουν παιδιά που περιμένουν από το 2018 να χειρουργηθούν στη λίστα του νοσοκομείου! Ο τεράστιος χρόνος αναμονής για αυτές τις χειρουργικές επεμβάσεις, έχει επίπτωση στην ζωή των παιδιών μακροπρόθεσμα, αλλά και άμεσες επιπλοκές. Ταυτόχρονα με τον τρόπο αυτό πολλοί γονείς αναγκάζονται να απευθυνθούν στα ιδιωτικά νοσοκομεία βάζοντας το χέρι βαθιά στη τσέπη.

  • Υπάρχουν καθυστερήσεις ακόμα και στην πραγματοποίηση επεμβάσεων σε νεογνά, με όποιες συνέπειες έχει η παραπάνω παραμονή τους στις μονάδες εντατικής νοσηλείας νεογνών.
  • Υπάρχουν παιδιά με σοβαρές παθήσεις, που η καθυστέρηση των χειρουργικών τους επεμβάσεων έχει καθημερινές επιπτώσεις στη ζωή τους, αλλά καθιστά και τα χειρουργεία αποκατάστασης τους τεχνικά πιο δύσκολα.

Πέρα από τις παραπάνω επιπτώσεις στους παιδιατρικούς ασθενείς η αναστολή των τακτικών χειρουργείων έχει τεράστιες επιπτώσεις και στην εκπαίδευση των ειδικευομένων που ήδη έχει πάει πίσω τα δύο τελευταία χρόνια με την αναστολή των τακτικών χειρουργείων. Ουσιαστικά ένας μεγάλος χρόνος από την εκπαίδευση μας παραμένει αναξιοποίητος και νεκρός, μακριά από τις χειρουργικές αίθουσες, χρόνος που δεν μπορεί να αναπληρωθεί.

Στην παραπάνω χρόνια κατάσταση ,η διοίκηση και σε συνάντηση της με εκπροσώπους της πενταμελούς της ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου απαντά με προσωρινές, πιθανές μετακινήσεις γιατρών από Ευαγγελισμό ,Αττικό και Αγλαΐα Κυριακού. Προφανώς με μπαλώματα όχι μόνο δε λύνεται το πρόβλημα του νοσοκομείου μας αλλά εντείνονται τα προβλήματα και στα υπόλοιπα νοσοκομεία. σχέσεις εργασίας.

ΟΕΝΓΕ: Μεθοδευμένη προσπάθεια αποσάθρωσης της δημόσιας Παιδιατρικής περίθαλψης

Την ίδια στιγμή σε ανακοίνωση η ΟΕΝΓΕ αναφερόμενη στο Παίδων Αγία Σοφία μιλά για μεθοδευμένη προσπάθεια της κυβέρνησης “Μεθοδευμένα τα δημόσια Παιδιατρικά νοσοκομεία συρρικνώνονται, με αποτέλεσμα πρακτικά να υποβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες Δευτεροβάθμιας Παιδιατρικής περίθαλψης σε υπηρεσίες «πρώτων βοηθειών», οι γονείς μικρών παιδιών εκβιάζονται και σπρώχνονται να απευθύνονται με το αζημίωτο σε ιδιωτικές κλινικές για επιβεβλημένες χειρουργικές ιατρικές πράξεις. Κάτι που διαφαινόταν ήδη από τις αρχές 2022 με την προσπάθεια υποβάθμισης και του Παίδων Πεντέλης η οποία γίνεται με διάφορα προσχήματα (αρχικά με πρόσχημα τον εμβολιασμό, στη συνέχεια με πρόσχημα εγκατάστασης χώρων φιλοξενίας υγιών παιδιών κλπ).Οι γιατροί του Αγία Σοφία και η ΟΕΝΓΕ απαιτούμε την άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων Αναισθησιολόγων με μόνιμες προσλήψεις και την εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας υποβάθμισης και συρρίκνωσης του νοσοκομείου και περαιτέρω εμπορευματοποίησης της Παιδιατρικής περίθαλψης.

ΕΙΝΑΠ: Απαιτούμε άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αναισθησιολόγων

Με αγωνία παρακολουθεί και το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ τη διαρκή μείωση των γιατρών αναισθησιολόγων του νοσοκομείου Παίδων Αγ. Σοφία που από 17 έχουν απομείνει μόλις 8.

«Η έλλειψη αυτή έχει οδηγήσει το νοσοκομείο στην τραγική μείωση των τακτικών χειρουργείων με συνεχείς αναβολές,μίας ιδιαίτερα ευαίσθητης ομάδας, όπως αυτής των παιδιών, αυξάνοντας την αγωνία των γονέων. Απαιτούμε άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αναισθησιολόγων,με σύντομες διαδικασίες,στο παίδων Αγία Σοφία, καθώς και σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης και ασφαλής λειτουργία των νοσοκομείων», αναφέρει σε ανακοινωσή της.