Μετά και το νέο ναυάγιο για τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), αλλά και την έκπληξη της στήριξης της νέας κυβερνητικής πρότασης Μορώνη από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, η κυβέρνηση παγώνει τον νόμο-γέφυρα για τα κανάλια και προσανατολίζεται σε νέα Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, σε μια νέα προσπάθεια να κάμψει τις αντιστάσεις της ΝΔ.

Ads

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της κυβέρνησης, μετά από την ολοκλήρωση της Διάσκεψης των Προέδρων έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη με τη συμμετοχή και του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση.

Με δεδομένη την ευρεία πλειοψηφία που διαμορφώθηκε στην συνεδρίαση της Δευτέρας, όπως επισήμαιναν κυβερνητικές πηγές, αποφασίστηκε να μην επισπευσθεί η νομοθετική ρύθμιση για το προσωρινό καθεστώς αδειοδότησης των καναλιών, αλλά να συγκληθεί εκ νέου η Διάσκεψη των Προέδρων, με την ίδια πρόταση για τα πρόσωπα, σε μια περαιτέρω προσπάθεια να καμφθεί η αδιαλλαξία της ΝΔ, όπως εξηγούσαν.

Όπως είχε διευκρινίσει η κυβέρνηση μετά την απόφαση του ΣΤΕ περί αντισυνταγματικότητας του νόμου Παππά, στις προθέσεις της ήταν να καταθέσει έναν νέο νόμο – γέφυρα που θα προβλέπει τη χορήγηση «βεβαιώσεων λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών».

Ads

Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι ο νόμος θα προέβλεπε πως έως ότου συγκροτηθεί το ΕΣΡ «όσα κανάλια θέλουν να εκπέμπουν, θα πρέπει να πληρώσουν και να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις για την απασχόληση, την υποδομή και το πρόγραμμα». Εν ολίγοις, για να δοθούν βεβαιώσεις προσωρινής λειτουργίας θα πρέπει να καταβληθεί τίμημα – ένα τίμημα που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα έχει ως «βάση αναφορά τις τιμές που διαμορφώθηκαν στην δημοπρασία των αδειών».

Μετά το αποτέλεμα της 5ης κατά σειρά Διάσκεψης των Προέδρων, στην οποία εξασφαλίστηκε η στήριξη από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη αλλά και το Ποτάμι μετά την πρόταση για τον Ροδόλφο Μορώνη στην προεδρία και τον Νίκο Κιάο στην αντιπροεδρία του ΕΣΡ, το Μέγαρο Μαξίμου σημείωσε ότι «για πρώτη φορά, σήμερα, μετά από 5 συνεδριάσεις, διαμορφώθηκε, στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ευρεία πλειοψηφία, πολύ κοντά στην συνταγματικά απαιτούμενη των 4/5».

«Διαμορφώνονται, έτσι, ισχυρές τάσεις συναίνεσης για την άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ, που αποτελεί συνταγματική υποχρέωση», εκτίμησε η κυβέρνηση.«Η νέα αυτή πραγματικότητα υποχρεώνει την ηγεσία της Ν.Δ., να μετακινηθεί, επιτέλους, στην επόμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, από την ανοιχτή υπονόμευση σε θέση ευθύνης», κατέληξε το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς από την πλευρά του σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της συνεδρίασης κάλεσε τη ΝΔ να πει επίτέλους το πολυπόθητο «ναι», ώστε να βρεθεί μία λύση. «Στη διάσκεψη προέδρων έγιναν σημαντικά βήματα. Η προσπάθεια για λύση στο ΕΣΡ πρέπει να συνεχιστεί. Η ΝΔ να πάει από “ΠΑΡΩΝ” σε “ΝΑΙ”», έγραψε στο Twitter. Και συμπλήρωσε, με επόμενο tweet του: «Τα κόμματα του ΝΑΙ στη σημερινή διάσκεψη προέδρων είναι αυτά που ψήφισαν όλα ή πολλά από τα άρθρα του ν. 4339».

Στον απόηχο του νέου ναυαγίου για τη συγκρότηση ΕΣΡ, ο εκπρώσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, σχολίασε ότι «στο ρεσιτάλ ανευθυνότητας τη σκυτάλη από το ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε σήμερα η ΝΔ».

Η Ένωση Κεντρών που ψήφισε «όχι» στην κυβερνητική πρόταση, σχολίασε από την πλευρά της ότι τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να κατανοήσουν ότι απαιτείται συναίνεση και συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων. «Ψηφοφορίες χωρίς να έχει υπάρξει προσυνεννόηση μεταξύ των κόμματων για υιοθέτηση των προσώπων του νέου ΕΣΡ δεν έχουν καμία αξία, ιδιαίτερα όταν τα προτεινόμενα πρόσωπα ανήκουν σε κόμματα και δεν είναι αντικειμενικού κύρους και αδιαπραγμάτευτης κοινωνικής αποδοχής. Αν συνεχίσει έτσι η κυβέρνηση θα χάσει την όποια αξιοπιστία της έχει απομείνει», ανέφερε σε ανακοίνωση της η Ένωση Κεντρώων.