«Εργο» Ιμίων σε – μάλλον κακότεχνη – επανάληψη επιχειρεί να παίξει ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, επιβεβαιώνοντας την στρατηγική της παγίδας που ακολουθεί η Αγκυρα στο Αιγαίο. Στην κλιμάκωση αυτής της στρατηγικής αποδίδουν κυβερνητικές πηγές τις δηλώσεις Γιλτντιρίμ ότι τούρκοι κομάντος κατέβασαν την ελληνική σημαία από την βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς κοντά στους Φούρνους – έναν ισχυρισμό, τον οποίο διέψευσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη του Πενταγώνου.

Ads

«Δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης του ελληνικού εδάφους, σύμφωνα με τη μέχρι τώρα ενημέρωση που έχει ο Πρωθυπουργός από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Παρόλα αυτά συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο briefing, ενώ την ίδια ώρα πηγές από το υπουργείο Αμυνας τόνιζαν κατηγορηματικά ότι τα τελευταία 24ωρα δεν έχει καταγραφεί καμία κίνηση κοντά στην συγκεκριμένη νησίδα. Ο δήμαρχος Φούρνων επίσης Γιάννης Μαρούσης δήλωσε πως, μετά τον θόρυβο, προσέγγισε ο ίδιος τις νησίδες και διαπίστωσε πως η ελληνική σημαία εξακολουθεί να βρίσκεται εκεί.

Οι ισχυρισμοί Γιλντιρίμ, τους οποίους επανέλαβε λίγη ώρα αργότερα και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου παρουσία και του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργ, βασίστηκαν στις φωτογραφίες τριών νεαρών από τους Φούρνους που την περασμένη Παρασκευή φέρονται να ύψωσαν την ελληνική σημαία στο σύμπλεγμα των βραχονησίδων Αθρωποφάς.

Τις φωτογραφίες είχε δημοσιεύσει από χθες το site samos24.gr και, μετά τις δηλώσεις Γιλντιρίμ, αναδημοσιεύθηκαν και από την «Χουριέτ». Τα στοιχεία που επισημαίνονται με νόημα από κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα είναι δύο: Το πρώτο είναι το γεγονός ότι οι ισχυρισμοί του τούρκου πρωθυπουργού ήρθαν μόλις λίγα 24ωρα μετά την επικοινωνία που ο ίδιος είχε επιδιώξει με τον Αλέξη Τσίπρα για να εκφράσει τα συλληπητήριά του για τον θάνατο του πιλότου του ελληνικού Mirage Γιώργου Μπαλταδώρου – μια επικοινωνία, στην οποία είχε επιδείξει διάθεση συνεννόησης.

Το δεύτερο στοιχείο είναι η σημειολογία και η φρασεολογία των δηλώσεων τόσο του Μπιναλί Γιλνιτρίμ όσο και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι οποίες παρέπεμψαν σε ευθείες συγκρίσεις με την περίπτωση των Ιμίων. «Ενημερωθήκαμε για κάποιες ενέργειες από τους γείτονές μας, την Ελλάδα, που ενισχύουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα την ένταση στο Αιγαίο. Τελευταία, έχουν αυξηθεί οι συγκεκριμένες πρακτικές. Συγκεκριμένα, βλέπουμε γεγονότα ανάλογα με τα Ίμια, που σχετίζονται με την κυριότητα ακαθόριστων βραχονησίδων», είπε ο Γιλντιρίμ προσθέτοντας: «Στα τουρκικά παράλια, σηκώθηκε ξανά μία ελληνική σημαία σε βραχονησίδα που είναι ακαθόριστη. Η τουρκική ακτοφυλακή, παρενέβη και κατέβασε τη σημαία από εκεί».

Ads

Σε ανάλογη γραμμή, και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Ελλάδα να αποφεύγει βήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν «ατύχημα» και δήλωσε: «Χθες οι κομάντο μας κατέβασαν ελληνική σημαία από βραχονησίδα».

Τη δική του σημασία, πάντως, έχει και το γεγονός ότι αρχικώς ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε πει πως την σημαία κατέβασε από την νησίδα η τουρκική ακτοφυλακή. Στη συνέχεια, και αφού η Αθήνα είχε διαμηνύσει πως δεν έχει καταγραφεί πουθενά παραβίαση ελληνικού εδάφους, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διόρθωσε και είπε πως την σημαία κατέβασαν τούρκοι κομάντος.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, η όλη υπόθεση επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι ο Ερντογάν στήνει σταθερά παγίδες στο Αιγαίο επιδιώκοντας την πρόκληση ενός – λιγότερου ή περισσότερο – θερμού επεισοδίου την ευθύνη του οποίου θα χρεωθεί η Ελλάδα. Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι ίδιες πηγές τονίζουν ξανά την σημασία που έχει να μην παρασυρθεί η ελληνική πλευρά στο «παιχνίδι» των τουρκικών προκλήσεων.

Σημειώνεται ότι η νησίδα Ανθρωποφάς είναι ανάμεσα στις βραχονησίδες και τα ακατοίκητα νησάκια που η Τουρκία εντάσσει στις «γκρίζες ζώνες» αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία.