Η συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει καμία βαρύτητα και δέσμευση, είτε μέχρι την κύρωσή της από την Βουλή με διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, είτε μέχρι να τεθεί προς έγκριση, ή μη, από τον ελληνικό λαό, μέσω δημοψηφίσματος ή ακόμη και εκλογών, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου το πρωί της Τρίτης.

Ads

Ο υπουργός και αρχηγός των ΑΝΕΛ, σημείωσε, ότι, εκτός της περίπτωσης που τύχει την υπερψήφισής της από 180 βουλευτές, η συμφωνία δεν μπορεί να κυρωθεί δίχως την άποψη του ελληνικού λαού. Η έγκριση ή μη της συμφωνίας από τον ελληνικό λαό, πρόσθεσε, γίνεται, είτε με δημοψήφισμα, είτε με εκλογές. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνησε, ότι αν η συμφωνία έρθει για κύρωση στην Βουλή με πλειοψηφία 151 βουλευτών, τότε ο ίδιος θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσει ότι αίρει την στήριξή του στην κυβέρνηση, ώστε να εκκινηθεί η διαδικασία των εκλογών.

Ο Π. Καμμένος εξέφρασε την άποψη πως «η κύρωση που έγινε στα Σκόπια δεν είναι έγκυρη αφού δεν φέρει την υπογραφή του προέδρου», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία δέσμευση της χώρας (σσ. ΠΓΔΜ) αν δεν τελειώσει το δημοψήφισμα στα Σκόπια».

«Η συμφωνία είναι κακή, δεν την δέχομαι και θα προσπαθήσω να την μπλοκάρω» ξεκαθάρισε ο Πάνος Καμμένος.

Ads

Ως προς την πρόσκληση ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο Π. Καμμένος σημείωσε ότι δεν θα προχωρήσει αν η ΠΓΔΜ δεν ικανοποιήσει τις δεσμεύσεις της από την συμφωνία.

Σε ό,τι αφορά στην απουσία του από το υπουργικό Συμβούλιο της Δευτέρας, την απέδωσε σε υποχρεώσεις του στο υπουργείο.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διαβεβαίωσε παράλληλα πως έχουν προχωρήσει όλες οι διαδικασίες προκειμένου οι Ένοπλες Δυνάμεις να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που θα προκύψουν μετά την ανακήρυξη των ΑΟΖ.

Δεσμεύθηκε ακόμη πως οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων σε σχέση με το μισθολογικό θα ικανοποιηθούν. Όπως είπε, «είμαστε σε διαπραγμάτευση με τον Πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο και μέχρι τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης θα μπορέσουμε να το ανακοινώσουμε επίσημα».