Ήταν 31.01.2020, όταν ο κορονοϊός εξαπλωνόταν και ο ΠΟΥ έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου, με δραματικές εκκλήσεις προς τις κυβερνήσεις να ετοιμαστούν για να τον αντιμετωπίσουν.

Ads

Στην Ελλάδα, για το ζήτημα του κορονοϊού ενημέρωναν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Αρκουμανέας. Και οι δύο μετά τη συνάντηση δεν ήταν απλώς καθησυχαστικοί αλλά σίγουροι πως η χώρα δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο. 

Συγκεκριμένα, μετά τη συνάντηση ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι «ως υπουργείο Υγείας και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, έχουμε κάνει όλα αυτά τα οποία πρέπει προκειμένου η χώρα να είναι προετοιμασμένη, με βάση αυτά που δηλώνει και επικαιροποιεί κάθε μέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η χώρα είναι προετοιμασμένη και θωρακισμένη. Εξηγήσαμε πολύ ειλικρινά μέσω των επαγγελματιών υγείας και των ειδικών λοιμοξιολόγων, ότι όπως ο ιός έχει πάει σε πολλές άλλες χώρες, μπορεί κάποια στιγμή να έρθει και στη χώρα μας. Δεν υπάρχει λόγος πανικού. Υπάρχει εγρήγορση και σχέδιο και αυτό εφαρμόζουμε πιστά».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, ακόμη πιο αισιόδοξος και «ενημερωμένος» τόνισε: «Συλλέγουμε και αναλύουμε όλα τα δεδομένα που έχουμε από όλο τον κόσμο και είναι δεδομένο ότι είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα… Είναι μια λοίμωξη με χαμηλή μεταδοτικότητα και μέτρια θνητότητα, σαν μια βαριά γρίπη. ‘Αρα και να έρθει κάποια στιγμή στη χώρα μας, δε χρειάζεται να υπάρχει πανικός. Είμαστε έτοιμοι».

Ads

Διαβάστε επίσης: