Η θέση των κομμάτων σχετικά με τα δικαιώματα της ΛΟΑΤ κοινότητας φαίνεται ότι υπερισχύει των υπόλοιπων κριτηρίων που θέτουν τα μέλη της όταν βρεθούν μπροστά στην κάλπη. Στην έρευνα «Τάσεις ψήφου της LGBTQ Kοινότητας», στην ερώτηση, αν στις ερχόμενες ευρωεκλογές «θα ψηφίζατε κάποιον/-α υποψήφιο/-α, κόμμα/συνδυασμό που διαφωνεί μαζί σας σχετικά με τα LGBT δικαιώματα», το 81,64% απάντησε «όχι». Yψηλό ποσοστό, 78,39%, συγκεντρώνει και η αρνητική απάντηση στο αντίστοιχο ερώτημα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη έρευνα εκλογικής συμπεριφοράς των ΛΟΑΤ στην Ελλάδα, την οποία διεξήγαγαν οι οργανώσεις Colour Youth και Athens Pride, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψήφισε για τα δικαιώματά σου».

Ads

Τα περισσότερα μέλη της κοινότητας αξιολογούν ως σημαντικότερο δικαίωμα τα ίσα δικαιώματα απασχόλησης (88,9%). Ακολουθούν τα δικαιώματα στην ασφάλιση υγείας του συντρόφου ίδιου φύλου (86,9%), η εισαγωγή μαθημάτων σεξουαλικής αγωγής με ισότιμη αναφορά στον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου (81,5%) και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα σε μη ετερόφυλα ζευγάρια (80,19%).

Έτσι, σύμφωνα με την έρευνα, οι ΛΟΑΤ κατά πλειοψηφία (60,56%) θεωρούν ως το πλέον φιλικό προς αυτούς κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ακολουθούν οι Οικολόγοι Πράσινοι (44,49%), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (40,19%) και το Ποτάμι (37,38%). Παρόλα αυτά, όταν ρωτούνται «ποιο κόμμα μπορεί να εξασφαλίσει τα δικαιώματα που θεωρείτε σημαντικά», κερδίζει το «κανένα» με ποσοστό 37,9%. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ (25,2%), το Ποτάμι (9,5%) και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (7,1%). Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, παρόλο που τα κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς θεωρούνται φιλικά προς την ΛΟΑΤ κοινότητα, εκείνη δεν αισθάνεται ότι μπορεί να πεισθεί από αυτά – γεγονός που εξηγεί τα παραπάνω στοιχεία. 

 

Ads

Με δεδομένα αυτά τα στοιχεία, στην πρόθεση ψήφου «αν οι ευρωεκλογές γίνονταν την επόμενη εβδομάδα», πρώτος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 30,56%, ακολουθεί το Ποτάμι με 18,18% και έπονται η αποχή με 14,12%, το λευκό/άκυρο 10,83%, η Φιλελεύθερη Συμμαχία του Γρηγόρη Βαλλιανάτου με 5,22%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3,87% και η ΔΗΜΑΡ με 3,09%. Στο τέλος έρχονται η Νέα Δημοκρατία με 1,55%, η Χρυσή Αυγή με 0,58% και το ΠΑΣΟΚ με 0,39%. 

Για τις ευρωεκλογές τα ΛΟΑΤ ζητήματα θεωρούνται «πολύ σημαντικά» από το 67,3% και «αρκετά σημαντικά» από το 28,3%. Συγκεκριμένα, πρώτα στα «πολύ σημαντικά» αναδεικνύονται τα κοινωνικά, δεύτερα τα ΛΟΑΤ και τρίτα τα ζητήματα της οικονομίας. Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι ερωτηθέντες θεωρούν «πολύ σημαντικό» ζήτημα πρώτα τα κοινωνικά, έπειτα τα τοπικά και μετά τα ΛΟΑΤ.

Υποψηφιότητες από την ΛΟΑΤ κοινότητα

Ευρωεκλογές:
Ν. Γιατρομανωλάκης, Ποτάμι
Κ. Κοσμίδου, Οικολόγοι Πράσινοι

Περιφερειακές εκλογές:
Ν. Μυλωνάς, υπ. αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Παρέμβαση για την Αττική. Δημοκρατική Οικολογική Κίνηση
Λ. Λαζαρίδης, υπ. αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς, Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα
Μ. Γκίκας, υπ. περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα

Δημοτικές εκλογές:
Ζ. Κωστόπουλος, Αθήνα, Π.Ν.ΟΙΚ.Α.
Αντ. Σιγάλας, Αθήνα, Ανοιχτή Πόλη
Κρίστυ (Χρήστος) Ταπάντση, Θεσσαλονίκη, Ανοιχτή Πόλη
Σοφία Σκουλίδη, Δ. Πυλαίας – Χορτιάτη, Δίκτυο Ενεργών Πολιτών
Σπ. Βαρβέρης, Θεσσαλονίκη, Ανοιχτή Πόλη
Ηρ. Δούκας, Θεσσαλονίκη, Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη
Κ. Παπανικολάου, Α΄ δημοτική κοινότητα Θεσσαλονίκης, Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη
Δ. Καντιώτος, 2ο διαμέρισμα Πειραιά, Λιμάνι της Αγωνίας