Νέο καυγά στη ζαλισμένη κεντροαριστερά άναψε η ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού – μια ομιλία, με την οποία είπε «όχι» στον εκλογικό νόμο της κυβέρνησης, κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να μην τον ψηφίσει επίσης κάνοντας λόγο για «έγκλημα» και κατέβασε πρόταση για ανοιχτή εκλογή αρχηγού του ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς με ψηφοφορία βάση σε όλη την Ελλάδα.

Ads

Κόντρα για τον εκλογικό νόμο

«Τις υποδείξεις για τον εκλογικό νόμο να τις κρατήσει ο κ. Θεοδωράκης για το κόμμα του» ήταν η αιχμηρή απάντηση του ΠΑΣΟΚ, ενώ η κόντρα επεκτάθηκε και στα ζητήματα της κεντροαριστεράς αλλά και του… δημόσιου χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών.

Αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι το Ποτάμι δεν θα συνυπογράψει το σύμφωνο ακυβερνησίας που προτείνει ο κ. Τσίπρας στους αρχηγούς της αντιπολίτευσης και ταυτόχρονα κάλεσε τη ΝΔ να αποδεχθεί την πρόταση του κόμματός του για αναλογικό μπόνους. Επιπλέον, όμως, κάλεσε «την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να μη στηρίξει την πρόταση Τσίπρα.  Είναι έγκλημα αυτή τη στιγμή για τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Ads

Ανοιχτή εκλογή αρχηγού από τη βάση

Ρελάνς έκανε ο αρχηγός του Ποταμιού και στο θέμα των εν εξελίξει διεργασιών για την συνένωση της κεντροαριστεράς προτείνοντας να
απευθυνθεί ο κάθε υποψήφιος αρχηγός στη βάση της παράταξης με τη δική του πλατφόρμα για τις προτάσεις του για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού μεταρρυθμιστικού φορέα. «Τολμάμε και προτείνουμε: Ανοιχτή εκλογή αρχηγού με κάλπες σε όλη την Ελλάδα στην οποία πρέπει να πάρουν μέρος τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι! Αυτό είναι το στοίχημά μας»,δήλωσε προσθέτοντας: «Δεν θα αφήσουμε τους μηχανισμούς να επιβάλουν τους κανόνες τους. Λένε κάποιοι: «Να κάνουμε μια συνδιάσκεψη στην Αθήνα ή ένα συνέδριο και μετά βλέπουμε τι θα κάνουμε και με τον αρχηγό».Λέμε όχι. Δεν θα αφήσουμε τους μηχανισμούς να επιβάλουν τους κανόνες τους. Ο λαός είναι αυτός που πρέπει να αποφασίσει. Ο κάθε υποψήφιος να παρουσιάσει στους πολίτες τις θέσεις του για τις μεγάλες αλλαγές».

Ο νέος αρχηγός, σύμφωνα με τη πρόταση Θεοδωράκη θα είναι αυτός που θα οδηγήσει άμεσα την προοδευτική παράταξη σε συνέδριο. Τα κόμματα που θα συμμετάσχουν σε αυτή την διαδικασία θα συνεχίσουν να υπάρχουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος της παρούσας Βουλής καθώς αυτά ψήφισε ο κόσμος και αυτά θα τον εκπροσωπούν. «Και καθώς η νέα παράταξη», πρόσθεσε, «αποκτά σάρκα και οστά οι κινήσεις, τα κόμματα, οι συλλογικότητες θα αποφασίσουν αν θα διαλυθούν ή αν διατηρήσουν τις ξεχωριστές τους δομές. Όμως το καινούργιο θα είναι καινούργιο. Δεν θα είναι συνασπισμός κομμάτων. Δεν θα είναι ομοσπονδία».

«Εμείς και το ΠΑΣΟΚ…»

Οι βολές προς το ΠΑΣΟΚ συνεχίστηκαν, με την αναφορά Θεοδωράκη στο θέμα των αστικών συγκοινωνιών: «Εμείς δε μιλάμε», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, « για συνένωση με το ΠΑΣΟΚ. Δεν μιλάμε για ένταξη στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχουμε πολλές διαφορές. Δεν θα πω πολλά: Είπε όμως πρόσφατα η κυρία Γεννηματά: «Όπως το 1990 επί Μητσοτάκη, έτσι και σήμερα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, θα αντισταθούμε στο ξεπούλημα των δημοσίων αστικών συγκοινωνιών σε ιδιώτες κερδοσκόπους. Οι προοδευτικοί του σήμερα, φίλες και φίλοι, ντρέπονται και δεν υπερηφανεύονται για τα όσα έκαναν οι Κολλάδες το 1990. Έλεος!Βλέπουμε διαφορετικά λοιπόν τον ρόλο των συνδικαλιστών. Βλέπουμε διαφορετικά τον ρόλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και βλέπουμε διαφορετικά το ρόλο του κράτους».

ΠΑΣΟΚ: Συνήγορος θέσεων της δεξιάς

Το ΠΑΣΟΚ απάντησε με μια σκληρή ανακοίνωση, καλώντας τον Σταύρο Θεοδωράκη να να κρατήσει «τις υποδείξεις για τον εαυτό του» και να μην προαναγγέλλει διαδικασίες χωρίς συνεννόηση. Για το θέματων αστικών συγκοινωνιών τον κάλεσε «πριν γίνει συνήγορος θέσεων της Δεξιάς, να διαβάσει τις προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης».   

«Όσον αφορά τα όσα είπε για την Κεντροαριστερά, κρατάμε για σήμερα ότι αποδέχεται την πρότασή μας για εκλογή του επικεφαλής της νέας παράταξης από τον λαό. Ο ενιαίος φορέας είναι ο τελικός στόχος όλων μας. Τα μεταβατικά βήματα –όπως από την αρχή της πρωτοβουλίας μας έχουμε προσδιορίσει – δεν πρέπει να είναι μετέωρα, απαιτούν συνεννόηση, καθαρές και όχι θολές απόψεις, και θα συζητηθούν και συνδιαμορφωθούν μεταξύ όλων των συμμετεχόντων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα των αστικών συγκοινωνιών τονίζεται:

«Πριν γίνει συνήγορος θέσεων της Δεξιάς, να διαβάσει τις προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Εκτός εάν θέλει να μας πει ότι οι αστικές συγκοινωνίες που σε όλες σχεδόν τις πρωτεύουσες της Ευρώπης είναι δημόσιες ή δημοτικές, στην Αθήνα πρέπει να δοθούν σε κερδοσκοπικά συμφέροντα. Αλλιώς ας αφήσει τις διαστρεβλώσεις για τα παπαγαλάκια της Ν.Δ. Το «νέο», που επικαλείται δεν έρχεται με τον λαϊκισμό».