Άκαιρο χαρακτήρισε η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, το αίτημα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να κληθούν ΕΥΠ, ΑΔΑΕ και Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων να καταθέσουν σχετικά με τη διαρροή των Wikileaks, διαλόγων που είχαν ο Πολ Τόμσεν και η Ντέλια Βελκουλέσκου.

Ads

Διεθνή μέσα αλλά και ελληνικοί πολιτικοί κύκλοι άφησαν τις προηγούμενες μέρες να εννοηθεί ότι η υποκλοπή των διαλόγων έγινε με ελληνικό δάκτυλο.

Το θέμα έθεσε στην αρχή της συνεδρίασης της Επιτροπής ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι είναι αδιανόητο η χώρα μας να εμφανίζεται ότι παραβιάζει αρχές διεθνούς δικαίου και ότι δεν υπάρχουν οι εγγυήσεις μίας ευνομούμενης Πολιτείας. Πρόσθεσε, δε, ότι η Βουλή πρέπει να στείλει ένα καθαρό μήνυμα πως είμαστε ένα κράτος δικαίου που προστατεύει και την ιδιωτική ζωή και το απόρρητο των επικοινωνιών.

Σε γραμμή Βενιζέλου και ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Τραγάκης, που υποστήριξε ότι η ΕΥΠ θα έπρεπε να γνωρίζει την πηγή της υποκλοπής, διαφορετικά -όπως είπε- δίνουμε την εντύπωση ότι δεν είμαστε ευνομούμενη Πολιτεία.

Ads

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Γκιόλας κατηγόρησε τα δύο κόμματα ότι θέλουν «να πετάξουν τη μπάλα στην κερκίδα» και είπε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αντί να σχολιάζουν τις πιέσεις που το ΔΝΤ ασκεί στην Ελλάδα, δημιουργούν θόρυβο.

«Δεν νομίζουμε ότι έχει νόημα να τρώμε τον χρόνο μας για πράγματα που δεν βρίσκεις, ούτως ή άλλως, άκρη» επεσήμανε εκ μέρους του ΚΚΕ ο βουλευτής του κόμματος Θανάσης Παφίλης.

Ο κ. Βενιζέλος αντέτεινε ότι υπάρχουν σχόλια στον διεθνή Τύπο, που κατηγορούν την Ελλάδα για υποκλοπές αλλά και ευθέως, η ίδια η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατηγορεί στην επιστολή της προς τον πρωθυπουργό την ελληνική κυβέρνηση, επιμένοντας ότι η Επιτροπή πρέπει να ασχοληθεί για να δώσει σαφή απάντηση ότι η Ελλάδα είναι ευνομούμενο κράτος.

Η πρόεδρος της Επιτροπής αντέκρουσε το επιχείρημα του κ. Βενιζέλου, σημειώνοντας ότι η κ. Λαγκάρντ ζει στην Αμερική, στη χώρα των Wikileaks, και δεν θα μπορούσε να τολμήσει να πει για τη χώρα μας ότι παρακολουθεί συνομιλίες.