Μαζική συγκέντρωση κατοίκων του Βορείου Αιγαίου στα κυβερνητικά σχέδια δημιουργίας νέων δομών φιλοξενίας των μεταναστών.

Ads

Οι συγκεντρώσεις σε Χίο και Λέσβο που πραγματοποιήθηκαν σήμερα και ταυτόχρονα στα δύο νησιά, συγκέντρωσαν πολλές εκατοντάδες ανθρώπων, που έστειλαν μήνυμα άρνησης και αντίστασης στη δημιουργία δομών.

Όπως αναφέρει η efsyn στη Χίο περίπου 2000 πολίτες έδωσαν το παρών στην κεντρική πλατεία της πόλης , την ίδια ώρα που τα καταστήματα στην αγορά  παρέμειναν κλειστά. Κλειστές ήταν και οι δημόσιες υπηρεσίες , αφού τα συνδικάτα είχαν κηρύξει στάση εργασίας από τις 12.00 το μεσημέρι και μέχρι τη λήξη του ωραρίου, διευκολύνοντας έτσι τους εργαζόμενους.

Στη συγκέντρωση επικράτησε το σύνθημα «ούτε στο Θόλο, ούτε πουθενά, στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν είναι τα νησιά», ενώ οι ομιλητές που διαδέχονταν ο ένας τον άλλον επέμειναν στην ανάγκη κλεισίματος όλων των δομών και στην αντικατάστασή τους από μία και μοναδική δομή υποδοχής και ταυτοποίησης, χωρίς εγκαταστάσεις μακροχρόνιας παραμονής.

Ads

Οι συγκεντρωμένοι στη συνέχεια, πραγματοποίησαν και πορεία διαμαρτυρίας, με πρώτο σταθμό το πολιτικό γραφείο του βουλευτή Χίου της ΝΔ και υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκη όπου επέδωσαν ψήφισμα με τις θέσεις τους. Η πορεία κατέληξε στο Λιμεναρχείο Χίου όπου επέδωσαν το ίδιο ψήφισμα.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ της efsyn ανάλογου μεγέθους ήταν και η συγκέντρωση στη Λέσβο όπου ο κόσμος συγκεντρώθηκε στη πλατεία Σαπφούς με πρώτο ομιλητή τον περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη.

Στην ομιλία του τόνισε ιδιαίτερα το «Όχι στη Βάστρια, όχι στο Μαυροβούνι, όχι και στο Χαλκειός στη Χίο. Όχι πουθενά. Πουθενά δομές στη Λέσβο και στη Χίο» ενώ ανακοίνωσε και την πρόθεση της Περιφέρειας να προσφύγει στο ΣτΕ ενάντια στο σχεδιασμό του Υπουργείου.