Tο δικαστικό συμβούλιο απέρριψε το αίτημα του Νίκου Ρωμανού να λάβει εκπαιδευτική άδεια για να παρακολουθήσει τα μαθήματα στο ΤΕΙ , όπως έγινε γνωστό από τον συνήγορο του, Γιάννη Ραγκούση. Ο Νίκος Ρωμανός, που βρίσκεται εδώ και 24 ημέρες σε απεργία πείνας και η κατάσταση της υγείας του είναι κρίσιμη, εξέδωσε μια επιστολή – απάντηση διαμηνύοντας πως “ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι τη νίκη ή τον θάνατο”. Στο μεταξύ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις αλληλεγγύης τόσο προς τον ίδιο, όσο και στους άλλους τρεις απεργούς πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη, Ανδρέα Δημήτρη Μπουρζούκο και Δημήτρη Πολίτη που του συμπαραστέκονται. 
 
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, το αίτημα του Νίκου Ρωμανού απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους και το συμβούλιο δεν μπήκε στην ουσία του θέματος, καθώς το άρθρο 50 το σωφρονιστικού κώδικα προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη του οργάνου που διέταξε την κράτηση, που στην περίπτωση του Ρωμανού είναι ο ειδικός εφέτης – ανακριτής, του οποίου η εισήγηση ήταν αρνητική. Ο ειδικός εφέτης – ανακριτής δεν συναίνεσε στο αίτημα του απεργού πείνας και έκρινε ότι η παραμονή του στη φυλακή είναι απαραίτητη μέχρι να εκδικαστούν οι εκκρεμείς υποθέσεις εις βάρος του, καθώς έχει τρία εντάλματα για τα οποία κρατείται.

Ads

Κινητοποιήσεις

Στην Αθήνα, στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από το Τζάνειο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται ο απεργός πείνας Γιάννης Μιχαηλίδης. Κινητοποιήσεις θα γίνουν και σε αρκετές ακόμη πόλεις της Ελλάδας. 

Από τα ξημερώματα της Τετάρτης υπό κατάληψη τελεί το κτίριο διοίκησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), όπου στεγάζεται η πρυτανεία του Ιδρύματος, από ομάδα περίπου 50 φοιτητών που ζητούν να ικανοποιηθεί το αίτημα του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού να σπουδάσει. Πορεία αλληλεγγύης προγραμματίζεται για τις 17:00 στη Θεσσαλονίκη.
 
Σε συμβολική κατάληψη στο δημαρχείο Ηράκλειου προχώρησε το πρωί μια ομάδα νεαρών που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό. Οι νεαροί βρίσκονται στη Λότζια, από τις 07:30, ενώ χθες το βράδυ πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Ηρακλείου.

Ads

 

Μεγάλη πορεία αλληλεγγύης την Τρίτη

Χθες, στη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν στα Εξάρχεια, μετά την μεγάλη ειρηνική πορεία αλληλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό στο κέντρο της Αθήνας, η αστυνομία προχώρησε σε 31 προσαγωγές, από τις οποίες 12 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον εισαγγελέα. 

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή που επισκέφθηκε, μαζί με την Μάνια Παπαδημητρίου, το βράδυ της Τρίτης τον 6ο όροφο της ΓΑΔΑ όπου βρίσκονταν οι προσαχθέντες της πορείας κατήγγειλε στο left.gr ότι αυτοί ήταν φανερά χτυπημένοι, στους διαδρόμους υπήρχαν αίματα ενώ τους είχαν αφαιρέσει τα κινητά τηλέφωνα για να μην επικοινωνήσουν με γονείς και δικηγόρους. Αρνήθηκαν επιπλέον να δώσουν πληροφορίες για τον αριθμό και τα προσωπικά στοιχεία των διαδηλωτών που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν περίπου πέντε.

Θα συνεχίζει μέχρι το τέλος…
 
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες, Τρίτη, οι γονείς του Νίκου Ρωμανού και του Ανδρέα Δημήτρη Μπουρζούκου, στην οποία συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, γιατροί και φίλοι των τεσσάρων απεργών πείνας, τονίστηκε ότι ο Νίκος Ρωμανός έχει το «δικαίωμα στη μόρφωση ο,τιδήποτε κι αν έχει συμβεί». Τόνισαν επιπλέον ότι η ζωή του διατρέχει κίνδυνο και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.
 
Δεν είναι δυνατή η φοίτηση εξ αποστάσεως
 
Υπενθυμίζεται ότι ο υπ. Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου είχε αναφέρει ότι εξετάζει με τους συναρμόδιους υπουργούς νομοθετική ρύθμιση για εξ’ αποστάσεως φοίτηση του Νίκου Ρωμανού. Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας παρεμβαίνοντας στη συζήτηση επισήμανε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.
 
Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθηνών έστειλε σχετική επιστολή στο υπουργείο Παιδείας, ενημερώνοντας για την αδυναμία να εφαρμοστεί η λύση αυτή. Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του το ίδρυμα δεν διαθέτει τις υποδομές, ούτε το προσωπικό, ενώ στα εργαστηριακά μαθήματα απαιτείται υποχρεωτικά φυσική παρουσία του φοιτητή. Σημείωσε επίσης ότι ο Νίκος Ρωμανός έχει ήδη χάσει το εξάμηνο καθώς τα μαθήματα έχουν προχωρήσει.