Κόντρα στην διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ με «πασοκικές λογικές» και με πρόσωπα που «ελάχιστη σχέση είχαν με την αριστερά» τάσσονται οι «53+» με το κείμενο θέσεων που κατέθεσαν στο συνέδριο – ένα κείμενο, που περιλαμβάνει αρκετά σημεία κριτικής αλλά είναι πιο ήπιο από τις θέσεις που είχαν παρουσιάσει στον προσυνεδριακό διάλογο.

Ads

Από αυτό το νέο κείμενο έχει αφαιρεθεί η επίμαχη φράση περί των ορίων της αριστερής διακυβέρνηση, στην οποία αναφερόταν ότι «αν συνεχιστούν οι εκβιασμοί και τα πραξικοπήματα από τους «δανειστές», προτιμάμε να πέσουμε αντιστεκόμενοι ηρωικά από εσωτερική ή εξωτερική τρόικα και όχι ταπεινωτικά από την ίδια την κοινωνία».

«Δεν έχουμε δικαίωμα να αποτύχουμε»

Αντί αυτής, δε, της φράσης σημειώνεται: «Δεν έχουμε  δικαίωμα να αποτύχουμε, γιατί αν χαθεί, με δική μας ευθύνη, η σχέση μας με τα ασθενέστερα και λαϊκά κοινωνικά στρώματα, και  τα ριζοσπαστικοποιημένα τμήματα της κοινωνίας, τότε δεν έχει καμία σημασία η παραμονή σε μια κυβέρνηση, που θα έχει χάσει, στην ουσία, την κοινωνική στήριξη»

Ads

Η ομάδα των «53+», στην οποία άτυπος επικεφαλής είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο κείμενο που κατέθεσε σήμερα εκφράζει αγωνία για τη διαχείριση του μνημονιακού προγράμματος τονίζοντας πως απαιτείται «ξεκάθαρη διατύπωση ότι το Μνημόνιο δεν είναι δικό μας». Παράλληλα, ασκεί κριτική σε πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής όπως οι πρακτικές της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ και η αστυνομική καταστολή κοινωνικών κινητοποιήσεων, ενώ αφήνει αιχμές και για «μετατόπιση της καθοδήγησης από την Κουμουνδούρου στο Μαξίμου».

«Το Μνημόνιο δεν ειναι δικό μας»

«Επιμένουμε ότι η ξεκάθαρη διατύπωση πως «το μνημόνιο δεν είναι δικό μας» σε συνδυασμό με την υλοποίηση του  παράλληλου προγράμματος, αποτελούν  την αναγκαία συνθήκη, τόσο για την  διατήρηση της σχέσης μας  με τα λαϊκά κοινωνικά στρώματα, που θέλουμε να εκπροσωπούμε, όσο   και για την  πορεία απεγκλωβισμού από την επιτροπεία και το μνημόνιο», αναφέρεται μεταξύ άλλο στο κείμενο των «53+».

«Δεν θα δεχθούμε πασοκικές λογικές»

Σε άλλο σημείο, και σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση επισημαίνεται:

«Στο πρόσφατο παρελθόν, το κόμμα μας πλήρωσε ακριβά προσχωρήσεις «παραγόντων» που ελάχιστη σχέση είχαν με την αριστερά, έπληξαν την αξιακή μας ταυτότητα, πρόσβαλαν τον κόσμο της αριστεράς με τις θεωρίες για την «αριστερά του τίποτα», αγνόησαν τη συλλογική έκφραση, υποτίμησαν την ανιδιοτελή προσφορά χιλιάδων αριστερών πατώντας πάνω τους και παριστάνοντας τους ηγέτες, που τους χρωστάμε κιόλας…. Συνεπώς, τουλάχιστον σε ότι μας αφορά: Είμαστε ανοιχτοί, ορθάνοιχτοι στον απλό κόσμο, που έρχεται ανιδιοτελώς να προσφέρει στην κοινή προσπάθεια. Είμαστε ανοιχτοί στον κόσμο των κοινωνικών κινημάτων.

Δεν θα δεχτούμε ποτέ το κόμμα μας, το κοινό μας σπίτι, να διολισθήσει σε πασοκικές λογικές. Η αριστερά είναι εδώ και είναι αποφασισμένη να νικήσει με το δικό της τρόπο, με τον τρόπο που φέραμε τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση, στη κυβέρνηση της αριστεράς».