Μόνο το 1/4 των Γερμανών πολιτών πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη ή να βοηθηθεί περισσότερο από τις άλλες χώρες της νομισματικής ένωσης, αποκαλύπτει δημοσκόπηση των Fianancial Times/Harris.

Ads

Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε δείγμα 1.000 ατόμων σε Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία, κατέδειξε ότι ενώ υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφωνίες μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου για την κρίση στην ευρωζώνη, το ζήτημα της Ελλάδας είναι αυτό που διχάζει περισσότερο.
 
Μόνο το 26% των Γερμανών πιστεύει ότι γη Ελλάδα θα «μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνειά της», σε αντίθεση με Ιταλούς και Ισπανούς που σε ποσοστό 77% και 57% αντίστοιχα, πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα φανεί συνεπής.
 
Επιπλέον, σχεδόν οι μισοί Γερμανοί θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ανοικοδομήσει την οικονομία της επαρκώς ώστε να απελευθερωθεί από την διεθνή στήριξη, όταν το 88% των Ιταλών και το 70% των Ισπανών είναι «αρκετά σίγουροι» ότι η χώρα θα τα καταφέρει.
 
Στη Γαλλία, η εικόνα για την Ελλάδα είναι περισσότερο μεικτή. Αν και μόνο το 32% θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, – έναντι 54% των Γερμανών – οι Γάλλοι πολίτες εμφανίζονται εξίσου διστακτικοί με τους Γερμανούς για την παροχή επιπλέον βοήθειας στην Ελλάδα. Μόνο το 25% των Γάλλων θεωρεί ότι «άλλα μέλη της ευρωζώνης πρέπει να κάνουν περισσότερα» για να διατηρήσουν την Ελλάδα στην νομισματική ένωση, ποσοστό σχεδόν παρόμοιο με αυτό (26%) των Γερμανών. Επιπλέον, είναι απαισιόδοξοι, όπως και οι Γερμανοί, αναφορικά με την ικανότητα της Ελλάδας να αποδεσμευτεί από τη διεθνή βοήθεια.
 
Οι πολίτες των τεσσάρων αυτών χωρών της ευρωζώνης, παραμένουν αισιόδοξοι ότι οι ηγέτες τους θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που θα προκύψουν από την κρίση. Οι Βρετανοί είναι πάντως οι λιγότερο αισιόδοξοι με το 44% να μην πιστεύει ότι η ΕΕ θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση. Και οι Βρετανοί δηλώνουν απαισιόδοξοι για την περίπτωση της Ελλάδας αλλά διαφέρουν στην άποψη ότι η αυστηρή λιτότητα μπορεί να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος.
 
Δύο στους τρεις Αυστριακούς εναντίον νέας βοήθειας προς την Ελλάδα
 
Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας «Χόιτε», η υπομονή των Αυστριακών με την Ελλάδα εξαντλείται. Η εφημερίδα επικαλείται αποτελέσματα δημοσκόπησης σύμφωνα με την οποία δύο στους τρεις Αυστριακούς τάσσονται κατά της παροχής νέας βοήθειας προς τη χώρα μας.
 
Ειδικότερα, το δημοσίευμα αναφέρει πως το 65% των Αυστριακών δεν υποστηρίζει επιπλέον βοήθεια για την Ελλάδα, με τις γυναίκες να εμφανίζονται πιο «σκληρές» έναντι των ανδρών, καθώς το 72% των γυναικών τάσσεται κατά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες είναι 58%.
 
Ελαφρά μειωμένο είναι πάντως το ποσοστό όσων φοβούνται πιθανή κατάρρευση του ευρώ, με το ποσοστό από 56% που ήταν τον Ιούνιο, να περιορίζεται σε 52% τον Αύγουστο.