Δεν θα συζητήσει η Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το θέμα των παραιτήσεων στη ΝΕΡΙΤ και της μη μετάδοσης της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Το σχετικό αίτημα υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά απορρίφθηκε από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ και Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές, ενώ παρών δήλωσε η Χρυσή Αυγή.
 
Ο Νίκος Βούτσης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να διεξαχθεί στην Επιτροπή η συζήτηση για τη ΝΕΡΙΤ και να κληθούν οι παραιτηθέντες της ΝΕΡΙΤ Γιώργος Προκοπάκης, Αντώνης Μακρυδημήτρης, Ροδόλφος Μορώνης και Χρήστος Χωμενίδης.
 
Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης υπενθύμισε ότι υπάρχει επιστολή του κόμματός του να διεξαχθεί η συζήτηση και επεσήμανε ότι δύο εισαγγελείς ελέγχουν τη διαδικασία προσλήψεων στη ΝΕΡΙΤ και επομένως πρέπει εξεταστούν και τα θέματα του διαγωνισμού προσλήψεων. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Τ. Νεράντζης σχολίασε ότι ο διαγωνισμός για τις προσλήψεις βρίσκεται σε εκκρεμότητα στα ποινικά δικαστήρια.
 
«Η κατάσταση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και η έκπτωση στο δημόσιο βίο όπως φάνηκε με το μαύρο στην ΕΡΤ επιτάσσει η Επιτροπή να ασχοληθεί με το τι έχει συμβεί στο έκτρωμα, το τερατούργημα που λέγεται ΝΕΡΙΤ», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε πως «το γεγονός ότι φτάσαμε με πρωθυπουργικές παρεμβάσεις να λογοκρίνεται η ομιλία Τσίπρα συνιστά πράξη εκτροπής». «Η κατάσταση στα μέσα ενημέρωσης είναι καταγραφή διαπλοκής και εκτροπής» κατέληξε.
 
«Το θέμα είναι βαθύτατα πολιτικό και δεν θα το φτιάξει καμία Επιτροπή», καθώς «αλλού θα δοθούν οι αγώνες», υπογράμμισε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, σημειώνοντας ότι «για το περιεχόμενο της δράσης του μορφώματος ΝΕΡΙΤ αρμόδιο είναι το ΕΣΡ» και όχι η Επιτροπή.
 
«Έστω και δι’ αυτού του τρόπου αρχίζει να αναγνωρίζεται ο ρόλος της ΝΕΡΙΤ», σχολίασε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Θανάσης Μπούρας, προκαλώντας την διαμαρτυρία της Λιάνας Κανέλη που φώναξε πως «αυτό που ελέχθη είναι πρωτοφανές». Ο βουλευτής πρόσθεσε ότι οι «παραιτήσεις καθημερινά έχουμε στο δημόσιο τομέα» και πως «όλα έγιναν κατά τον πιο νόμιμο τρόπο», καθώς υπήρξαν δύο αποφάσεις του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ να υπάρξει μία κάλυψη για κάθε κόμμα στη ΔΕΘ.
 
«Πολύ λογικό και δημοκρατικό αυτό» σχολίασε η Ζωή Κωνσταντοπούλου από το ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας σημείωσε: «Ουαί και αλίμονο αν το πρόβλημα της ΝΕΡΙΤ είναι η μετάδοση της ομιλίας Τσίπρα».
 
«Εύλογο» χαρακτήρισε το αίτημα για κλήση των παραιτηθέντων μελών του δ.σ. της ΝΕΡΙΤ ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννης Δημαράς, ενώ θετικός ήταν και ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών Βασίλης Καπερνάρος.
 
«Δεν είναι αρμοδιότητα της επιτροπής η παραίτηση όποιου προσώπου. Θεωρώ ότι δεν είναι απαραίτητη η κλήση» δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ κατά της συζήτησης για τη ΝΕΡΙΤ τάχθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Κουτσούμπας.
 
«Κακώς αν εδόθη εντολή από την κυβέρνηση», τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης, προσθέτοντας: «Αν κάθε φορά με αφορμή ένα γεγονός που δημιουργεί μία διελκυστίνδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα μπαίνει στη μέση η Βουλή, εμένα δεν θα με βρείτε σύμφωνο». «Να κληθούν άνθρωποι της κυβέρνησης, όχι όσοι έχουν παραιτηθεί. Η επιτροπή δεν κάνει ρεπορτάζ για να τους καλέσει να μας πουν γιατί παραιτήθηκαν» πρόσθεσε έτερος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας.
 
«Τα περισσότερα από αυτά για τα οποία ζητείται να κληθούν είναι εκτός του ενδιαφέροντός μας» εκτίμησε τέλος ο Αναστάσιος Νεράντζης θεωρώντας πως «δεν έχει πρακτική σημασία να εξετάσουμε τις παραιτήσεις των προσωρινώς κατεχόντων την θέση του μέλους του ΔΣ της ΝΕΡΙΤ».
 
Ένταση μεταξύ Νεράντζη και Κωνσταντοπούλου
 
Ένταση υπήρξε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ανάμεσα στον πρόεδρο της Επιτροπής Τάσο Νεράντζη και τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου. Σε μια από τις αναφορές του ο Αναστάσιος Νεράντζης είπε ότι «το θέμα της ΝΕΡΙΤ έχει κριθεί από το ΣτΕ» ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου του επεσήμανε πως οι προσλήψεις έχουν κριθεί παράνομες από τα πρωτοδικεία του Ηρακλείου και της Αθήνας.
 
Τ. Νεράντζης: Σταματήστε εν όψει της προγαμιαίας προετοιμασίας σας.
Ζ. Κωνσταντοπούλου: Είστε εκτεθειμένος.
Τ. Νεράντζης: Αν εγώ είμαι εκτεθειμένος, εσείς έκθετη και ξέρετε γιατί.
Ζ. Κωνσταντοπούλου: Κατεβείτε από τη θέση σας δεν σας επιτρέπει το ήθος να είστε πρόεδρος της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Γελοιοποιείτε το θεσμό.
Τ. Νεράντζης: Με εμπνέετε…
Ζ. Κωνσταντοπούλου: Από πού εμπνέεται ο καθένας είναι δικό του θέμα.
 
Στη συνέχεια κατά την ψηφοφορία στην Επιτροπή σχετικά με το αν θα κληθούν τα μέλη του ΔΣ της ΝΕΡΙΤ που παραιτήθηκαν, ο κ. Νεράντζης ρωτούσε έναν ένα τους βουλευτές, αλλά στη Ζ. Κωνσταντοπούλου είπε «η κυρία…;». «Μην δυσκολεύεστε να προσφωνήσετε ένα συνάδελφό σας» ανταπάντησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Να ξεφωνίσω;» είπε ο Τ. Νεράντζης.