Η επίθεση εναντίον του Τούρκου γενικού πρόξενου στη Καβάλα αυτή την εβδομάδα, αποτελεί ένα ακόμη ανησυχητικό δείγμα της έντασης που επιδιώκουν να δημιουργήσουν κύκλοι του παρακράτους στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εκμεταλλευόμενοι την κοινωνική κρίση και την παράλυση του πολιτικού προσωπικού, οι ακροδεξιοί συνεχίζουν την δράση τους ατιμώρητοι: Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών της Καβάλας, δε θεώρησε ότι η επίθεση κατά του Τούρκου διπλωμάτη συνιστά αδίκημα. Και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, με αφορμή την ΑΟΖ, φλερτάρει με την ιδέα δημιουργίας κλίματος αντιπαράθεσης με την Τουρκία, ελπίζοντας σε πολιτικά οφέλη.

Ads

Η λεγόμενη «πατριωτική κίνηση Καβάλας» μέλη της οποίας επιτέθηκαν στον Τούρκο διπλωμάτη είναι μανδύας στελεχών της Χρυσής Αυγής, που προϋπήρχε των εκλογών.Επειδή το τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία είναι διαρκώς αυξανόμενο και έχει επιτευχθεί ένα μίνιμουμ συνεννόησης στα τουριστικά ζητήματα με το τουρκικό προξενείο, οι ακροδεξιοί ήθελαν να πλήξουν όλη την προσπάθεια. Η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα και η Θράκη, συγκεντρώνουν κάθε Σαββατοκύριακο πολλούς τουρίστες από μεσαία και υψηλά εισοδήματα της γείτονος, ακόμη και από την Άγκυρα, που προφανώς ενοχλούν το φρόνημα των υπερπατριωτών. Ενοχλούνται επίσης από την προσπάθεια αναστήλωσης μουσουλμανικών μνημείων, όπως γίνεται με τα χριστιανικά μνημεία στην Τουρκία.

Τα πράγματα δυσκολεύουν επειδή στην Θράκη και στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν υπόγειες διασυνδέσεις της ΝΔ με τη Χ.Α., το Δίκτυο 21, την ΕΥΠ και διάφορες άλλες ακροδεξιές κινήσεις, που έχουν κοινό παρονομαστή τις φανατικές απόψεις περί των εθνικών θεμάτων αλλά και την μυστική χρηματοδότηση τους. Σύντομα στο όλο πλέγμα προβλέπεται ότι θα προστεθεί και το κόμμα του Φραγκούλη Φράγκου, ο οποίος κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα τουρκοφαγικό βιβλίο.(*)

Παράλληλα, δημοσιογραφικές πληροφορίες εμφανίζουν τον κ. Α. Σαμαρά να εξετάζει σοβαρά, κάτω από την πίεση του λόμπι του πετρελαίου, την ανακήρυξη ΑΟΖ, παρά τις αντιρρήσεις του Υπουργείου Εξωτερικών. Η ιδέα της ΑΟΖ και των πετρελαίων θεωρείται κρίσιμη πολιτικά «ένεση πατριωτισμού» σε μια στιγμή που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει εσωτερικές δυσκολίες λόγω του μνημονίου.Αλλά μια ενδεχόμενη ελληνοτουρκική ένταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον της Ελλάδας στην παρούσα, τόσο λεπτή και κρίσιμη ευρωπαϊκή συγκυρία.

Ads

Διαβάστε τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αναλύσεις:
Η επίθεση κατά του Τούρκου πρόξενου δεν ήταν έκπληξη. Του Γ. Χρυσοβέργη
Έτοιμος να διαβεί τον Ρουβίκωνα της ΑΟΖ ο Πρωθυπουργού. Του Δ. Κωνσταντακόπουλου
*Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλιό: Δεν έιναι η βίλα Αμαλίας, ηλίθιοι. Του Σ. Κούλογλου