Λευκή μπογιά πέταξαν άγνωστοι στο γλυπτό «Phylax», του Κωστή Γεωργίου, το οποίο είχε τοποθετηθεί, μετά από δωρεά εφοπλιστή, στην είσοδο του Παλαιού Φαλήρου. Πρόσφατα επιχειρήθηκε να κοπούν τα καλώδια φωτισμού του αγάλματος, αλλά οι άγνωστοι έκοψαν τα καλώδια του τραμ, διακόπτοντας και τη συγκοινωνία.

Ads

Πρόκειται, προφανώς, για μια κλιμάκωση των αντιδράσεων οι οποίες εκφράζονται από κάποιους που θεωρούν ότι το γλυπτό είναι «σατανιστικό» και «προσβλητικό» των χριστιανικών ηθών.

Ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης, λέει ότι «κάποιοι μπερδεύουν την ελληνική μυθολογία με τον Αρχάγγελο Μιχαήλ με τη ρομφαία, και πιστεύουν ότι αυτός θα έπρεπε να είναι ο φύλακας της πόλης μας. Πρόκειται για γραφικές αντιδράσεις. Η τέχνη, όμως, είναι υποκειμενική και σε κάθε περίπτωση δεν έχει όρια. Το γλυπτό δεν έχει καμία σχέση με τη χριστιανική πίστη. Πρόκειται για μία καλλιτεχνική προσέγγιση του Τάλου, του μυθικού προστάτη της Κρήτης. Ο καλλιτέχνης εμπνεύστηκε από τη μυθολογία και έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Όσον αφορά στη συλλογή υπογραφών, δεν σημαίνει ότι θα αποσύρουμε το άγαλμα».

Μιλώντας στον Σκάι ο δημιουργός του έργου τόνισε ότι «η ιστορία αυτή ξεκίνησε από την Ελεύθερη Ώρα» και ανέφερε ότι δηλώσεις εκεί έκανε ο αυτοαποκαλούμενος «πατήρ Κλεομένης».

Ads

Όπως επεσήμανε ο γλύπτης: «Δεν είναι δυνατόν να προσδίδει κάποιος σε ένα γλυπτό απερίσκεπτες πρακτικές. Ουδέποτε στο εξωτερικό υπήρξε αντίδραση. Δηλαδή τι πρέπει να βάλουμε έναν Ποσειδώνα επειδή είναι δίπλα στη θάλασσα; Η λογική του έργου τέχνης είναι να δώσει νέους κώδικες, να βάλει τους ανθρώπους να σκέφτονται. Δεν έχει σχέση με θρησκείες και συμβολισμούς. Δηλαδή ο σατανάς αν υπάρχει έχει κόκκινο χρώμα; Υπάρχουν άγγελοι με κόκκινα φτερά και κόκκινη κόμη. Υποτίθεται ότι είναι Χριστιανοί αυτοί που κάνουν τις αντιδράσεις, αλλά η ψυχή τους είναι αντιχριστιανική».