Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ένας από τους κεντρικούς ομιλητές στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία που έγινε στο Σύνταγμα στις 4 Φεβρουαρίου, κατά της χρήσης του όρου στην ονομασία της ΠΓΔΜ. 

Ads

Η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη σχολιάστηκε ιδιαίτερα, όπως και οι απόλυτες απόψεις που παρουσίασε. Η στάση του στο Μακεδονικό ζήτημα το τελευταίο διάστημα είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που ο ίδιος ο συνθέτης είχε κρατήσει στο παρελθόν. 

Ο Μίκης Θεοδωράκης στις 12 Απριλίου του 1997, δυο χρόνια αφού είχε υπογραφεί η συμφωνία για την ενδιάμεση ονομασία FYROM, είχε πραγματοποιήσει συναυλία φιλίας και ειρήνης στα Σκόπια. Η κίνηση αυτή είχε θεωρηθεί μάλιστα ιδιαίτερα συμβολική αφού τότε το ζήτημα βρισκόταν όσο ποτέ άλλοτε στο προσκήνιο. 

Ο Μίκης Θεοδωράκης έδωσε συναυλία παρουσιάζοντας το έργο «Ζορμπάς ο Έλληνας» στην αίθουσα της όπερας του Λαϊκού Θεάτρου σε χορογραφία Λόρκα Μασίνε. Στη συναυλία είχε δώσει το «παρών» και ο τότε πρόεδρος των Σκοπίων Γκλιγκόροφ με την κόρη του. Το διάστημα πριν τη συναυλία ο Γκλιγκόροφ είχε δεχθεί απόπειρα δολοφονίας αμέσως μετά την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας με την Ελλάδα.

«Το πρόβλημα θα υπάρξει αν τα Σκόπια επιδιώξουν αποκλειστικότητα του ονόματος Μακεδονία και άλλα εδάφη με το ίδιο όνομα, όπως η ελληνική Μακεδονία, θεωρηθούν εδάφη υπό κατοχή», είχε δηλώσει τότε ο Μίκης Θεοδωράκης. 

Ads

Σε συνέντευξή του στην αθηναϊκή εφημερίδα «Εξουσία» την ίδια χρονιά, ο Μίκης Θεοδωράκης έλεγε για το Μακεδονικό ζήτημα:

«Εξ αντικειμένου αυτή η χώρα ωθείται προς τη βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα. Γιατί λοιπόν να μην είναι δυνατή η ευόδωση των σχέσεών μας προς όλα τα επίπεδα και ό,τι προκύψει; Η Τελωνειακή Ένωση, η συνομοσπονδία κ.λπ. είναι απλώς όροι. Πάντως νομίζω ότι το θέμα της ονομασίας θα ξεπεραστεί όταν οι σχέσεις των δυο λαών φθάσουν σε τέτοιο σημείο, που το όνομα δεν θα έχει καμιά σημασία». 

image