Η σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ντόρα Μπακογιάννη δεν ήταν ποτέ ιδανική – ανεξαρτήτως του πόσο ψηλά βρίσκεται το γεγονός αυτό στις αγωνίες της ελληνικής κοινωνίας. Και η απόφασή του αρχηγού της ΝΔ να αποκλείσει την αδελφή του από μια μελλοντική κυβέρνησή του, εάν και εφόσον γίνει πρωθυπουργός, ήρθε απλώς να επισφραγίσει το ήδη πολιτικά γνωστό και νομοτελειακό: Οτι οι όποιες βλέψεις και φιλοδοξίες της Ντόρας ψαλιδίστηκαν στο ελάχιστο από την στιγμή που ο Κυριάκος εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ads

Τούτου δοθέντος, το ενδιαφέρον στη επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανακοινώσει τώρα, δημοσίως και δια της συνέντευξή του στην «Καθημερινή», την… «θυσία» της αδελφής του αφορά κυρίως  το παρασκήνιο των πολιτικών ισορροπιών που παίζεται στην ΝΔ – ένα παρασκήνιο που, πλην των άλλων,  έχει να κάνει με ομηρίες του παρελθόντος και απειλές από το μέλλον.

Η διπλή ομηρία

Για τους παροικούντες την Πειραιώς είναι κοινό μυστικό ότι, σχεδόν δυό χρόνια μετά την εκλογή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ελέγχει ούτε το κόμμα του, ούτε τις πολιτικές του επιλογές. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ελέγχεται στην πλειοψηφία της από στελέχη προσκείμενα στον Αντώνη Σαμαρά – εκείνος, τους έκανε βουλευτές και εκείνος, όπως ο ίδιος συνηθίζει να λέει, έκανε και τον Κυριάκο αρχηγό. Οι λοιπές δυνάμεις, εκτός σαμαρικού μπλοκ, στρατεύονται και ομνύουν στο όνομα του Κώστα Καραμανλή – που δεν είναι και ο πλέον… ένθερμος υποστηρικτής των επιλογών Μητσοτάκη.

Ads

Οι συσχετισμοί αυτοί διαμορφώνουν και την διπλή ομηρία του Κυριάκου Μητσοτάκη – μια ομηρία, που ο ίδιος επιχειρεί να σπάσει είτε με την δημιουργία ενός προσωπικού και «εξωκοινοβουλευτικού» ηγετικού επιτελείου, είτε με το περίφημο «μητρώο στελεχών» στο οποίο εκκολάπτει νέους υποψηφίους βουλευτές.

Σ΄ αυτή του την προσπάθεια η Ντόρα – η οποία, άλλωστε, στην εσωκομματική εκλογή στήριξε Μεϊμαράκη – δεν του είναι χρήσιμη, παρά μόνο δια της πολιτικής ακύρωσής της. Οι πληροφορίες από την Πειραιώς λένε πως το ιδανικό σενάριο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις επόμενες εκλογές θα ήταν να σπρώξει σε τιμητική αποστρατεία τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, είτε δια της τοποθέτησής τους σε θέσεις θεσμικές «υπεράνω κόμματος», είτε δια της μετάθεσής τους στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Δύσκολη και ριψοκίνδυνη επιδίωξη, αλλά όταν έχεις βγάλει από την μέση την ίδια την αδελφή σου – και δη, όταν αυτή έχει το πολιτικό βάρος της Ντόρας Μπακογιάννη -, υπάρχει αν μη τι άλλο ένα ισχυρό πολιτικό άλλοθι ανανέωσης και για περαιτέρω αποστρατείες.

Ο Κώστας Μπακογιάννης

Η άλλη σκιά για την αρχηγία του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έρχεται από το παρελθόν αλλά από το μέλλον, και ακούει στο όνομα Κώστας Μπακογιάννης. Η δυναμική έως τώρα πολιτική πορεία του γιου της Ντόρας Μπακογιάννη τον έχει ήδη χρίσει σε συγκεκριμένους κύκλους της ΝΔ ως τον επόμενο δελφίνο για την ηγεσία του κόμματος. Δεν είναι μια προοπτική που αρέσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, το έχει ήδη καταστήσει σαφές με την δημόσια αποστασιοποίηση από τον ανιψιό του, και η δήλωση αποκήρυξης της οικογενειοκρατίας φαίνεται να αφορά και τον Κώστα Μπακογιάννη.

«Έχω πάρει την απόφαση ότι στην επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ κανένα μέλος της οικογένειάς μου δεν θα είναι στο υπουργικό συμβούλιο, ούτε σε άλλο πολιτειακό αξίωμα», δήλωσε την Κυριακή στην «Καθημερινή» και χθες η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρία Σπυράκη φρόντισε να το κάνει ακόμη πιο σαφές. Όταν ερωτήθηκε εάν η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη αγγίζει και τον Κώστα Μπακογιάννη, η κυρία Σπυράκη απάντησε: ” Ο κύριος Μητσοτάκης είπε σαφώς, ότι δεν μπορεί να δίνεται η εικόνα ότι η διακυβέρνηση της χώρας είναι μία οικογενειακή υπόθεση».

Η εικόνα όμως εδώ ίσως είναι λίγο πιο σύνθετη. Από την πλευρά της Ντόρας Μπακογιάννη διαμηνύεται ότι η ίδια ήταν ενήμερη για την απόφαση του αδελφού της αλλά όχι και για τον χρόνο ανακοίνωσής της. Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν μια απόφαση που μάλλον προοριζόταν να ανακοινωθεί στο συνέδριο της ΝΔ την άλλη εβδομάδα, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέσπευσε επιχειρώντας να αποφύγει οποιαδήποτε περαιτέρω «παζάρι» και δεσμεύσεις για ανταλλάγματα.

Οι ίδιες πληροφορίες τον εμφανίζουν να πρόσφερε στην Ντόρα Μπακογιάννη θέσεις εκτός ενεργού πολιτικής σκηνής και εκτός Ελλάδος – ενδεχομένως και εκείνη του επιτρόπου στις Βρυξέλλες. Η Ντόρα ωστόσο δεν τις αποδέχθηκε και ξεκαθάρισε ότι θα είναι και πάλι υποψήφια βουλευτής. Και όσοι γνωρίζουν την οικογένεια Μητσοτάκη λένε πως η άρνησή της αυτή δεν είναι άσχετη με το πολιτικό μέλλον του γιου της. «Για την Ντόρα, και με τον Κυριάκο αρχηγό της ΝΔ, μπορεί να έχει κλείσει το κεφάλαιο των προσωπικών της φιλοδοξιών, για τον γιο της όμως δεν έχει πει ακόμη την τελευταία της λέξη», λέει παλιό στέλεχος της συντηρητικής παράταξης, με μακρά πορεία κοντά στην οικογένεια Μητσοτάκη…