Κατά την προσφιλή στο γαλάζιο επιτελείο ανάλυση, η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να “φρενάρει” τον αντιπρόεδρο της Βουλής Γιάννη Τραγάκη και να μπλοκάρει την, κληρονομικό δικαίω, μεταβίβαση της έδρας του στον γιο του, αποτελεί πράξη πολιτικής καθαρότητας και συνεπούς στρατηγικής.

Ads

Αφ’ ενός ο πρόεδρος της ΝΔ στέλνει το μήνυμα υπεράσπισης του νέου κομματικού μοντέλου που επαγγέλεται, εκείνο της ανάδειξης νέων, ικανών και “αρίστων” στελεχών στην πρώτη γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με μοναδικό κριτήριο την αξιοκρατία και όχι την συνέχιση των “πολιτικών τζακιών” και της παράδοσης της οικογενειοκρατίας Αφ’ ετέρου, επιχειρεί να αντιπαραβάλει την εικόνα μιας άλλης, πιο σύγχρονης και υγειούς, Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο η Πειραιώς στοχοποίησε με ένταση για την τοποθέτηση του Στέλλιου Παππά στην (αμισθί) θέση του επικεφαλής του ΟΑΣΘ.

Πρόκειται για μια ανάλυση όμως προφανώς ημιτελή και αρκούντως υποκριτική. Πόσο μάλλον όταν η απόφαση προληπτικής “καρατόμησης” του υιού Τραγάκη προέρχεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γιό πρώην πρωθυπουργού και αδερφό κορυφαίας υπουργού της Νεας Δημοκρατίας. Και όταν επίσης το παρασκήνιο και οι πλήροφορίες από κύκλους της ΝΔ λένε ότι η παρέμβαση Μητσοτάκη έγινε όχι γιατί ο Γιάννης Τραγάκης προόριζε ως διάδοχο της έδρας του τον γιο του, αλλά γιατί έσπευσε να το ανακοινώσει και να το προαναγγείλει δημόσια, ακυρώνοντας ουσιαστικά το αφήγημα περί αριστείας του προέδρου της ΝΔ.

Η ίδια ανάλυση, δε, προσκρούει στους απόλυτους αριθμούς και σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Από τους 76 εν ενεργεία βουελυτές της ΝΔ τουλάχιστον δέκα – του προέδρου της συμπεριλαμβανομένου – είναι γιοί, κόρες και σύζυγοι παλαιών στελεχών και παραγόντων που επί… ολόκληρες πολιτικές γενεές έχουν τιμήσει την πολιτική παράδοση της οικογενειοκρατίας.

Ads

Μεταξύ αυτών των βουλευτών βρίσκονται o Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, γιος του ιστορικού στελέχους της ΝΔ Γιάννη Βαρβιτσιώτη, ο Χρήστος Δήμας, γιος του Σταύρου Δήμα, πρώηυν αντιπροέδρου της ΝΔ, πρώην επιτρόπου και  υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Σίμος Κεδίκογλου, γιος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεδίκογλου, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ανιψιός του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα (βουλευτής Σερρών), ξάδερφος του Κώστα Καραμανλή και επίσης ανιψιός του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο Κώστας Καραγκούνης, γιος του πρωην βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Καραγκούνη, η Ολγα Κεφαλογιάννη, κόρη του επίσης ιστορικού στελέχους και πρώην υπουργού της ΝΔ Ιωάννη Κεφαλογιάννη, ο
Γιάννης Κεφαλογιάννης (βουλευτής Ρεθύμνου) ανιψιός του Ιωάννη Κεφαλογιάννη, η  Ντόρα Μπακογιάννη, κόρη του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και αδερφή του νυν προέδρου της ΝΔ, ο Κώστας Σκρέκας, γιος του πρώην βουλευτή της ΝΔ Θεόδωρου Σκρέκα, ο Ιάσων Φωτήλας, γιος του  παλαιού υπουργού και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ασημάκη Φωτήλα, και φυσικά και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πέραν τύτων, το ρεπορτάζ του τελευταίου διαστήματος για τις προεργασίες που ήδη γίνονται για τις γαλάζιες λίστες στις επόμενες εκλογές βρίθει ονομάτων που επίσης αποτελούν γόνους πολιτικών οικογενειών – από την κορη του Γεράσιμου Γιακουμάτου έως τις θυγατερες της Φάνης Πάλη Πετραλιά και του Πέτρου Τατούλη.

Με αυτά τα δεδομένα, και με εξίσου δεδομένη την πορεία τουλάχιστον τριών πολιτικών γενεών – από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη έως τον Κώστα Μπακογιάννη – στις πρώτες γραμμές της ΝΔ, η καρατόμηση του υιού Τραγάκη μάλλον ελάχιστη πολιτική ουσία έχει πέραν της επικοιωνιακής. Και η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «στη Νέα Δημοκρατία όλοι κρίνονται κι αξιολογούνται. Κανείς δεν ορίζεται μόνος του υποψήφιος βουλευτής», μένει προς μελλοντική αποτίμηση από τους ιστορικούς της εν Ελλάδι πολιτικής οικογενειοκρατίας…