Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος δεν κινείται πια χέρι – χέρι με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. To ΠΑΣΟΚ προετοιμάζεται για εκλογές και δεν βρίσκει κανένα λόγο να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους ως συνιστώσα της ΝΔ. Δεν αποκλείεται να βρει απέναντί του ένα κόμμα Παπανδρέου που όσο να ‘ναι θα περιορίσει τις δυνατότητες του, ενώ υπάρχει ήδη το Ποτάμι που προσπαθεί να απλωθεί στον ενδιάμεσο χώρο. Με ποια επιχειρηματολογία μπορεί η Χαριλάου Τρικούπη να συσπειρώσει δυνάμεις; Η απάντηση στην οποία έχουν καταλήξει είναι ότι πρέπει να εμφανίζονται ως η εγγυήτρια δύναμη της εθνικής σταθερότητας.
 

Ads

Στο βάθος της εικόνας υπάρχει η προοπτική μιας κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τουλάχιστον αυτό πιστεύουν οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ που εξοργίζονται βλέποντας το ΠΑΣΟΚ να καταγγέλλει την πόλωση και να υπερασπίζεται τη συναίνεση. Η πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Λ. Γρηγοράκου για κυβέρνηση ειδικού σκοπού προκάλεσε μεγάλο εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου γι’ αυτό και έκανε τηλεφωνικό διάβημα στη Χαριλάου Τρικούπη ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης με αποτέλεσμα να υπάρξει «άδειασμα» του βουλευτή Λακωνίας από τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Δ. Καρύδη.
 
Η θέση του ΠΑΣΟΚ, τελικά, όπως έχει διατυπωθεί και επαναδιατυπωθεί από τον Ευ. Βενιζέλο είναι ότι πρέπει να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες για συναινετική εκλογή ΠτΔ με καθορισμό ημερομηνίας εκλογών μέσα στο 2015, συμφωνία για τη συνταγματική αναθεώρηση και συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης. Όλα αυτά είναι ουτοπικά αφού ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για πολιτικές συναινέσεις μόνο μετά από εκλογές, αλλά σημασία έχουν και οι συμβολισμοί, δηλαδή η ατμόσφαιρα που καλλιεργεί το ΠΑΣΟΚ. Και το ΠΑΣΟΚ θέλει πλέον να μας πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αντίπαλός του, αλλά φυσικός συνομιλητής και ενδεχομένως εταίρος, ενώ η ΝΔ βρίσκεται πολύ μακριά, ιδεολογικά και αξιακά.
 
Έτσι, ο Ευ. Βενιζέλος κατεβάζει τους τόνους απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση, απέχει από την όξυνση που καλλιεργεί το Μέγαρο Μαξίμου, ταυτίζεται με τους ανεξάρτητους βουλευτές και εκείνους της ΔΗΜΑΡ που ζητούν από τον Α. Σαμαρά να καθορίσει ημερομηνία εκλογών το φθινόπωρο. Την ίδια ώρα τον δυσκολεύει γιατί γίνεται πιο δύσκολο για τον πρωθυπουργό να αποδεχτεί μια τέτοια πρόταση όταν θα φαίνεται και σαν να υποκύπτει στις πιέσεις του μοναδικού κυβερνητικού του εταίρου.
 
Αλλά μπορεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να έχει καταλήξει στην προεκλογική στρατηγική του, όμως δεν έχει απάντηση για το εσωκομματικό πρόβλημα που λέγεται Γ. Παπανδρέου. Όσο και να επιδεικνύει αδιαφορία η Χ. Τρικούπη, αυτή τη στιγμή δεν ξέρουν ούτε πόσα ούτε ποια στελέχη θα τον ακολουθήσουν αν κάνει κόμμα. Στη χθεσινή ομιλία του στην Κοζάνη έδειξε πως ετοιμάζεται για τις επόμενες εκλογές. Και αν το έχει αποφασίσει, αυτό δεν συνέβη χωρίς να έχει δει δημοσκοπήσεις.