Η διαδικασία για την άρση της εκπροσώπησης των πελατών των Hellas Power και Energa ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας, μετά την παρέλευση και της τελευταίας προθεσμίας για την καταβολή των οφειλών τους. Η Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κάλεσε σε ακρόαση την ερχόμενη Δευτέρα τους εκπροσώπους του ομίλου Worldwide Energy Limited, ιδιοκτήτη των εταιριών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας Energa και Hellas Power για το ζήτημα των χρεών τους προς τη ΔΕΗ και το ΔΕΣΜΗΕ. Την ίδια ώρα, η ΓΕΝΟΠ ζητά την παρέμβαση του εισαγγελέα ενώ ο όμιλος Worldwide Energy Limited υποστηρίζει σε ανακοίνωση ότι οι δύο εταιρίες διεκδικούν από το ΔΕΣΜΗΕ, τη ΡΑΕ και λοιπούς κρατικούς φορείς ποσά που υπερβαίνουν τα 340 εκατ. ευρώ για «παρατυπίες, στρεβλώσεις και υπερχρεώσεις τους».

Ads

 
Η ακρόαση γίνεται με θέμα την αφαίρεση των αδειών λειτουργίας καθώς μέχρι σήμερα το μεσημέρι οι δύο εταιρείες δεν είχαν καταβάλει τη δόση των 27 εκατ. ευρώ, που είναι η ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το διαχειριστή.
 
Πληροφορίες του capital.gr αναφέρουν ότι ΡΑΕ, ΔΕΗ και ΔΕΣΜΗΕ έχουν έτοιμη την ανακοίνωση με τις οδηγίες προς τους πελάτες των εταιρειών για το τι θα πρέπει να κάνουν εφόσον υπάρξει διακοπή της λειτουργίας των εταιρειών που τους προμηθεύουν. Οι οδηγίες θα αναρτηθούν στο site της ΡΑΕ μόλις ο ΔΕΣΜΗΕ ανακοινώσει τις οριστικές του αποφάσεις
 
Σε σχέση τέλος με το ΔΕΣΜΗΕ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του δ.σ. της εταιρείας με θέμα τη λήψη απόφαση για διακοπή της σύμβασης με τις δύο εταιρείες που θα οδηγήσει τους πελάτες των εταιρειών στο τελευταίο καταφύγιο, δηλαδή τη ΔΕΗ.

Η ΓΕΝΟΠ αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ότι το αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας δεν προσφέρεται για κερδοσκοπικά παιχνίδια και καλεί τον Εισαγγελέα «να παρέμβει και να εξετάσει σε βάθος πως και γιατί και κάτω από ποιες συνθήκες οι κύριοι αυτοί ελεύθεροι και ανενόχλητοι προσφέροντας αέρα κοπανιστό φέσωσαν τον διαχειριστή του δικτύου κατά 67 εκατ. Euro και τον ΔΕΣΜΗΕ κατά 120 εκατ. Euro». Υποστηρίζει ακόμη ότι αν οι 200.000 πελάτες των δύο εταιριών επιστρέψουν στη ΔΕΗ, η οποία είναι υποχρεωμένη εκ του νόμου να τους τροφοδοτεί ως «τελευταίο καταφύγιο», θα είναι αναγκασμένη να κάνει ακόμα μεγαλύτερες εισαγωγές και αγορές από τρίτους, κάτι που κατά τη ΓΕΝΟΠ θα της κοστίσει πανάκριβα.
 
Το θέμα ήρθε νωρίτερα και στη Βουλή, με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη να καταθέτει ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, επισημαίνοντας τα ερωτήματα που τίθενται τόσο από την ανεξήγητη ολιγωρία των αρμόδιων θεσμικών αρχών όσο και από τις δυσλειτουργίες μια «απελευθερωμένης» αγοράς ενέργειας που βασίζεται στο ευκαιριακό κέρδος και όχι σε ένα σοβαρό πρόγραμμα επενδύσεων. Στην ερώτησή του ο κ. Παπαδημούλης αναφέρει:
 
Θέμα: Τα χρέη των Energa και Hellas Power καθώς και η ανεξήγητη ολιγωρία των αρμοδίων θεσμικών αρχών
 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου στην αγορά οι εταιρείες Energa και Hellas Power που δραστηριοποιούνται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 200 εκατ. ευρώ τις οποίες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν.
 
Συγκεκριμένα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δύο εταιριών που αθροιστικά τροφοδοτούν με ρεύμα περί τους 200.000 καταναλωτές, μόνο προς το ΔEΣMHE ξεπερνούν τα 120 εκατ. ευρώ, ενώ στα 67 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι ανεξόφλητες οφειλές προς τη ΔEH. Οι ανωτέρω εταιρείες εξαγοράστηκαν πρόσφατα από το ρωσοαραβικό Fund WORLDWIDE ENERGY LIMITED το οποίο εγγυήθηκε τα χρέη τους.
 
Παρόλα αυτά, οι νέοι αγοραστές αθέτησαν τη συμφωνία αποπληρωμής των χρεών προς το ΔEΣMHE αφήνοντας τα χρέη ακάλυπτα. Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία για την λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι υποχρεώσεις των εταιρειών που δηλώνουν αδυναμία πληρωμής μεταφέρονται κατά το ποσό που αντιστοιχεί στα μερίδια αγοράς στους υπόλοιπους προμηθευτές λιανικής και χονδρικής.
 
Αυτό σημαίνει ότι η μεγαλύτερη οφειλή θα επιβαρύνει τη ΔEH και στην συνέχεια θα μετακυλήθει στον καταναλωτή. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι μεγάλα και αφορούν τόσο το μοντέλο ανοίγματος της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού που στηρίχτηκε σε ευκαιριακά κέρδη προς τους ιδιώτες όσο και στην ύποπτη ολιγωρία των αρμοδίων θεσμικών αρχών.
 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
 
* Ποιος επέτρεψε στις δύο εταιρείες να «φεσώσουν» ΔΕΣΜΗΕ και ΔΕΗ με ληξιπρόθεσμα χρέη 200 εκατ. ευρώ;
 
* Γιατί δεν προχώρησε ο ΔΕΣΜΗΕ στην κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών των δύο εταιρειών, αλλά άφηνε τα χρέη να αυξάνονται;
 
* Κατά πόσο η PAE προχώρησε στις προβλεπόμενες διαδικασίες για τη μεταβίβαση των εταιρειών και την έγκριση των αδειών μετά την αλλαγή των μετόχων;
 
* Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση προκειμένου τα χρέη των Energa και Hellas Power να μην μετακυληθούν στον καταναλωτή;
 
Στην αντεπίθεση η Worldwide Energy
 
Ο όμιλος, από την πλευρά του, κάνει λόγο για «πολιτικές σκοπιμότητες που στόχο έχουν το κλείσιμο της αγοράς ενέργειας και την παύση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας». Σύμφωνα με ανακοίνωσή του: «Από την αρχή της λειτουργίας των ιδιωτικών εταιρειών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος, παρατηρήθηκαν μεθοδεύσεις, κωλυσιεργίες και υπερβάλλων γραφειοκρατικός ζήλος κρατικών και άλλων φορέων που εμπόδισαν την ομαλή λειτουργία της αγοράς. Αποκορύφωμα της εχθρικής για τους ιδιώτες-προμηθευτές αντιμετώπισης ήταν η άρνηση χορήγησης Αριθμού Μητρώου Συμμετεχόντων στο νέο εταιρικό σχήμα που απορρόφησε τις εταιρείες HELLAS POWER και ENERGA.
 
Το πρόσχημα της μη καταβολής χρεών προς το ΔΕΣΜΗΕ δεν ευσταθεί, αφού μέχρι και την προηγούμενη δόση η καταβολή των υποχρεώσεων του Ομίλου, για τις οποία δεν υπάρχει αμφισβήτηση ή δεν εκκρεμεί εκδίκαση καταγγελίας, γινόταν κανονικά. Η αναστολή πληρωμής των υποχρεώσεων του Ομίλου έγινε κατόπιν άρνησης του ΔΕΣΜΗΕ να εγγράψει την αποσχιθείσα εταιρεία στο Μητρώο Συμμετεχόντων, γεγονός που εμπόδισε την ομαλή δραστηριοποίησή της στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος και την αδιάλειπτη παροχή υπηρεσιών στους πελάτες της.
 
Παρόλα αυτά, η εταιρεία μας σε ένδειξη καλής θέλησης, προσήλθε χθές το απόγευμα σε συνομιλίες με τους εμπλεκόμενους φορείς (ΡΑΕ. ΔΕΣΜΗΕ), υπο την εποπτεία του αρμόδιου υφυπουργού κ. Μανιάτη, και κατέληξε σε συμφωνία για την καταβολή της τακτής δόσης των υποχρεώσεων της, με την προϋπόθεση της εγγραφής της στο Μητρώο Συμμετεχόντων του ΔΕΣΜΗΕ. Σήμερα φτάσαμε στο πρωτοφανές. Να υπάρχει η δεδηλωμένη βούληση της εταιρείας άμεσης εξόφλησης δόσης χρέους ποσού 27 εκατομμυρίων και αυτό να μην καθίσταται δυνατό, επειδή οι τραπεζικοί λογαριασμοί βρέθηκαν δεσμευμένοι με επίκληση του Ν.3691/2008.
 
Κατόπιν όλων αυτών, αβίαστα οδηγείται κανείς στο συμπέρασμα ότι κάποιοι δεν επιθυμούν την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στον τομέα της παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος από ιδιώτες, παρότι αυτή επιβάλλεται ως συμβατική υποχρέωση της χώρας απέναντι στις οδηγίες της Ευρωπαικής Ενωσης και στις δεσμεύσεις της έναντι της Τρόικας. Ανεξαρτήτως αν πίσω από αυτή την υπονόμευση της λειτουργίας της αγοράς κρύβονται ανταγωνιστικά συμφέροντα άλλων κλάδων στον χώρο της ενέργειας, μονοπωλιακές πρακτικές, ή συνδικαλιστικές στρεβλώσεις, η Πολιτεία οφείλει να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα, με δεδομένη την πρόθεση του Ομίλου να ανταποκριθεί στο ακέραιο στις υποχρεώσεις του έναντι του ΔΕΣΜΗΕ και της ΔΕΗ.
 
Τέλος είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι ο Όμιλος Worldwide Energy Limited, μολονότι τα ανοιχτά υπόλοιπα των πελατών του φθάνουν τα 80 εκατ. Ευρώ και η πληρωμή των λογαριασμών τους γίνεται με 4 μήνες καθυστέρηση, σε καμία περίπτωση δε θα θέσει σε περαιτέρω δύσκολη οικονομική θέση τους 200.000 πελάτες του, δεδομένης της κρίσιμης και δύσκολης οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζουν, επιβάλοντάς τους απειλή διακοπής ηλεκτροδότησης σε περίπτωση μη πληρωμής των λογαριασμών τους εντός 20 ημερών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν κρατικά και μονοπωλιακά συμφέροντα και πολιτικές σκοπιμότητες».