Ποσό ύψους 564.000 ευρώ κλήθηκε να καταβάλει τον Ιανουάριο του 2021 η ΕΡΓΟΣΕ ως αποζημίωση στους αναδόχους του έργου -την κοινοπραξία ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ-ALTSTOM TRANSPORT- εκσυγχρονισμού και τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού δικτύου, λόγω υπαιτιότητάς της ίδιας αλλα και του ΟΣΕ στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου.

Ads

Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Σκάι και του δημοσιογράφου Άγγελλου Βουράκη, το επίμαχο έργο έπρεπε να εκτελεστεί σε μία γραμμή, η οποία ήταν σε λειτουργία. Για να εισέλθει ο ανάδοχος στη γραμμή έπρεπε να πάρει άδεια όχι από τον ΕΡΓΟΣΕ που ήταν ο κύριος του έργου αλλά από τον ΟΣΕ που είχε στην αρμοδιότητά του την γραμμή, και κάθε φορά λοιπόν που θέλανε να κάνουνε εργασίες έπρεπε να παίρνουν άδεια εισόδου στη γραμμή από τον ΟΣΕ και να χορηγεί δικό του προσωπικό το οποίο θα ήταν εκεί.

Μάλιστα οι μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου  οφείλονταν στο γεγονός πως στα αιτήματα των αναδόχων, να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες, ο ΟΣΕ απαντούσε με πάρα πολύ μεγάλη καθυστέρηση και συνεπώς έδινε πάρα πολύ λίγες μέρες για να μπορέσουν να δουλέψουν στη γραμμή. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αυτός ήταν και ο λόγος που πήρε τόσες παρατάσεις στο έργο.

Ads

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με νόμο που καλύπτει τέτοιες περιπτώσεις, εφόσον ο κύριος του έργου -δηλαδή η ΕΡΓΟΣΕ- καταστεί υπερήμερος έχουν δικαίωμα να ζητήσουν αποζημίωση για τη θετική τους ζημιά η ανάδοχοι του έργου.

Το επίσημο έγγραφο για την απόφαση καταβολής της αποζημίωσης από την ΕΡΓΟΣΕ