Δημοσιεύτηκε η πολυαναμενόμενη εγκύκλιος για τα μπλοκάκια και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ads

Οι ασφαλισμένοι με μπλοκάκια χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Ως ανώτατο ετήσιο ασφαλιστέο πλαφόν καθορίζεται το ποσό των 70.320 ευρώ για όσους χρησιμοποιούν μπλοκάκι και έχουν ετήσια σύμβαση, ενώ για όσους έχουν σύμβαση μικρότερης διάρκειας, δηλαδή μερικών μηνών, το ανώτατο ασφαλιστέο πλαφόν ανά μήνα καθορίζεται στα  5.860,80 ευρώ.

Η εγκύκλιος ορίζει ρητά ότι εφόσον το εισόδημα προέρχεται από την άσκηση διαρκούς -και όχι ευκαιριακής- επαγγελματικής δραστηριότητας, και μόνο από την απασχόληση σε ένα ή και δύο πρόσωπα (φυσικά και νομικά), προκύπτει ουσιαστικά αποκλειστικότητα ως προς το/τα πρόσωπο/α που αποδέχεται/ονται τις σχετικές υπηρεσίες. Επομένως, επί του εισοδήματος αυτού υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές ύψους 20% για τον κλάδο κύριας σύνταξης, κατανεμημένο κατά 6,67% σε βάρος του ασφαλισμένου και κατά 13,33% σε βάρος του αντισυμβαλλόμενου.

Επίσης διευκρινίζεται ότι ο επιμερισμός των εισφορών αφορά μόνο ελεύθερους επαγγελματίες (αποκλείει δηλαδή όσους μισθωτούς έχουν παράλληλα εισοδήματα από Δελτία Παροχής Υπηρεσιών) και ορίζει ανώτατο και κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα αυτό που ισχύει και για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους (5.860 ευρώ και 586 ευρώ μηνιαίως ή 70.320 και 7.032 ετησίως).

Ads

Αν το ποσό του δελτίου είναι μικρότερο, τα ποσά που αντιστοιχούν στην κατώτατη εισφορά αναζητούνται με την ετήσια εκκαθάριση. Αντίστοιχα, αν στη μέση της χρονιάς ο εργαζόμενος βρει και άλλους εργοδότες ή χάσει αυτούς που είχε για το συγκεκριμένο διάστημα, θα καταβάλει εισφορές ως ελεύθερος επαγγελματίας (δηλαδή με το εισόδημα του 2015) και η εκκαθάριση θα γίνει και πάλι στο τέλος της χρονιάς.

Αναλυτικά ολόκληρη η εγκύκλιος