1. Σαββατοκύριακο έντονων πολιτικών διεργασιών ήταν αυτό που πέρασε. Ο Αλέξης Τσίπρας στην εναρκτήρια ομιλία του στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ισχυρή εντολή  πλειοψηφίας για να εφαρμόσει το κυβερνητικό πρόγραμμα αξιοπρέπειας, δικαιοσύνης και δημοκρατίας που παρουσίασε. Άσκησε επίσης σκληρή κριτική σε αυτούς που φεύγουν αφήνοντας πίσω τους τα συντρίμμια της κρίσης. Ο Αντώνης Σαμαράς από την πλευρά του άσκησε σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για όσα… θα κάνει, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι οδηγεί την χώρα σε χρεοκοπία. Την ίδια στιγμή ο Γιώργος Παπανδρέου παρουσίαζε το νέο κόμμα του, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με το οποίο υποστηρίζει ότι θέλει να κοντράρει το σύστημα, για να δεχτεί τη σκληρή κριτική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ads

2. Ήταν επίσης και σαββατοκύριακο συνεργασιών αλλά και διασπάσεων. Το δρόμο της συνεργασίας επιλέγουν οι Οικολόγοι, διασπασμένοι ωστόσο με άλλον για ΣΥΡΙΖΑ να τραβάει κι άλλον για ΔΗΜΑΡ.  Την κοινή τους πορεία με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου αποφάσισαν οι Οικολόγοι Πράσινοι στο έκτακτο εκλογικό συνέδριο τους, ενώ τον εκλογικό της «γάμο» με του Πράσινους-Αλληλεγγύη ανακοίνωσε η ΔΗΜΑΡ. Την ίδια στιγμή κοινή δράση αποφάσισε το Ποτάμι με τη Δράση. Την κοινή τους πορεία στο δρόμο για τις εκλογές ανακοίνωσαν το Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδος και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ τη μη συνέχεια της συνεργασίας του με το κόμμα ανακοίνωσε το Άρμα Πολιτών του Γιάννη Δημαρά.

3. Συνελήφθη ο καταδικασμένος για την 17Ν και δραπέτης επί ένα χρόνο Χριστόδουλςο Ξηρός στο κρυσφήγετο του στην Ανάβυσσο. Ο υπουργός Δημοσίας Τάξης Βασίλης Κικίλιας υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο Μανώλης της 17Ν σχεδίαζε τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά του σωφρωνιστικού συστήματος, τις φυλακές Κορυδαλλού. Βαρύς οπλισμός βρέθηκε στη γιάφκα της Αναβύσσου, ενώ νέα δίωξη ασκήθηκε σε βάρος του με βαριές κατηγορίες.

4. Την ίδια στιγμή που η απερχόμενη κυβέρνηση επιδίδεται σε ρητορική κινδυνολογίας πληθαίνουν οι φωνές που εφησυχάζουν για το ελληνικό ζήτημα. «Στηρίζω τον Τσίπρα» λέει ο πρώην διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ οι New York Times  καλούν σε αναβολή της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους.

Ads

5. Πέντε χρόνια μετά το πρώτο Μνημόνιο η ΝΔ έχει δικαιωθεί απόλυτα στις προβλέψεις που η ίδια έκανε για τις συνέπειες του Μνημονίου όταν ήταν αντιπολίτευση. Αυτό φαίνεται σε μία σειρά από δελτία τύπου της ΝΔ κατά το 2011. Σε αυτά ο αναγνώστης θα βρει άλλοτε σκληρή κριτική και άλλoτε εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία για θέματα όπως η καταστροφική πολιτική του Μνημονίου, οι λανθασμένες περικοπές μισθών και συντάξεων, η καταστροφή του κοινωνικού ιστού της χώρας εξαιτίας του Μνημονίου κλπ.. Γράφει ο Πάνος Παναγιώτου.

6. Το όνομα του του τρίτου νεκρού Έλληνα στην τραγωδία του Norman Atlantic έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ναυτιλίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο τρίτος νεκρός του μοιραίου ταξιδιού είναι ο Γεράσιμος Καζαντζίδης. Στο μεταξύ έγγραφο ντοκουμέντο αποκαλύπτει ότι το Norman Atlantic δεν διέθετε θεωρημένο σχέδιο συνεργασίας που, βάσει των διεθνών κανονισμών, πρέπει να ενεργοποιηθεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, και οι αρχές ήταν ενημερωμένες για αυτό.

7. Την αποκάλυψη ότι η AirAsia δεν είχε λάβει άδεια να χρησιμοποιήσει τον αεροδιάδρομο Σουραμπάγια- Σιγκαπούρη την ημέρα του δυστυχήματος και ότι δεν είχε ζητήσει να αλλάξει το σχέδιο πτήσης της, έκανε το υπουργείο Μεταφορών της Ινδονησίας.

8. Η υποψία ότι μωρά παιδιά που ανήκαν σε οικογένειες, οι οποίες συνελήφθησαν και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν κατά τη διαρκεια της δικτατορίας στη Χιλή (1973-1990), μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο στη χώρα, όπου μέχρι τώρα κανείς δεν είχε δώσει μεγάλη σημασία στο φαινόμενο αυτό.

9. Τα 60 χρόνια από το θάνατο του Αλβέρτου Αϊνστάιν (1879-1955), που θα γιορταστούν φέτος, είναι μια καλή ευκαιρία για να θυμηθούμε ή να ανακαλύψουμε τον πολιτικό Αϊνστάιν που επιμελώς μας κρύβουν. Και σίγουρα, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να γνωρίσουμε  αυτόν τον «άλλο» Αϊνστάιν παρά ακούγοντάς τον να μας μιλάει με τα δικά του λόγια για το περισσότερο παρά ποτέ επίκαιρο ζήτημα… «γιατί σοσιαλισμός;».

10. Πέθανε σε ηλικία 70 ετών ο Ούρλιχ Μπεκ, ένας από τους σημαντικότερους Γερμανούς οικονομολόγους. Συγγραφεάς του πρόσφατου βιβλίου «Μερκιαβέλι» στο οποίο ασκεί έντονη κριτική στην Μέρκελ, ο Μπεκ είχε μιλήσει το καλοκαιρι του 2013 στον Στέλιο Κούλογλου, στα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ η «Νονά».

Ακόμα:

Κενό στρατηγικής της ΝΔ διαπιστώνει η πρώτη ουσιαστικά δημοσκόπηση μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Στην μέτρηση της Palmos Analysis για το Tvxs που ξεκίνησε την επομένη της τρίτης ψηφοφορίας και ολοκληρώθηκε σήμερα Σάββατο το πρωί, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να προηγείται με διαφορά 7,5 από την ΝΔ. Η απόσταση μεταξύ των 2 κομμάτων αυξάνεται μάλιστα κατά μία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση μας, γεγονός που σημαίνει ότι η τακτική της κινδυνολογίας δεν αποδίδει πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου. Το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει και από άλλα ερωτήματα της  εξαιρετικά ενδιαφέρουσας έρευνας που παρουσιάζουμε αναλυτικά στην συνέχεια.

* Σκίτσο του Γιάννη Αντωνόπουλου από το johnantono.blogspot.gr