1. Ολοκληρώθηκε η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας να εγκρίνεται κατά πλειοψηφία. Απορρίφθηκε η τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας για εθνικοποίηση των τραπεζών με 76 ψήφους έναντι 61, ενώ η συζήτηση περί συμμαχιών αναβλήθηκε για το μέλλον.

Ads

2. Να ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ προς την κοινωνία, ξεπερνώντας  “τις υπαρξιακές κρίσεις και τις τρικυμίες μέσα στα ποτήρια” κάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας τις δυνάμεις του κόμματος. Σε μια βαρυσήμαντη ομιλία με πολλούς αποδέκτες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ως στόχο “μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του”.

3. Θα ονομαστεί άραγε “ομπρέλα των Βρυξελλών”, “Μνημόνιο light” ή μήπως “Γραμμή προληπτικής πίστωσης”; Το βέβαιο είναι ότι η έξοδος από το μνημόνιο παραπέμφθηκε στις καλένδες.

4. «Πίσω ολοταχώς…». Αυτή ήταν η απόφαση της κυβέρνησης μετά την αντίδραση των αγορών στις αναφορές για πρόωρη έξοδο από το δανειακό πρόγραμμα και αποχώρηση του ΔΝΤ, που εκτόξευσε τα επιτόκια δανεισμού στα ύψη και βύθισε το Χρηματιστήριο Αθηνών. Μπορέι ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει τις αγορές; Στο TVXS.gr απαντάει ο Χαράλαμπος Γκότσης, καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Ads

5. Ένα ολόκληρο οπλοστάσιο είχε στην κατοχή της η Χρυσή Αυγή, με περίστροφα, πιστόλια, καραμπίνες, τσεκούρια, μαχαίρια, ρόπαλα, αεροβόλα, στειλιάρια και μεταλλικά κλομπ να φιγουράρουν στις «συλλογές» των επιφανών στελεχών αλλά και υποστηρικτών του νεοναζιστικού μορφώματος. Αν και τα ηλεκτρονικά αρχεία που κατασχέθηκαν από τα μέλη της Χρυσής Αυγής απεικονίζουν εκατοντάδες όπλα, μικρό είναι το ποσοστό οπλισμού που έχει βρεθεί και κατασχεθεί από τις αρχές. Πού πήγαν τα όπλα της Χρυσής Αυγής;

6. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους του Λονδίνου διαμαρτυρόμενοι για την μείωση των μισθών, παρά τα οικονομικά μεγέθη που δείχνουν καλή πορεία της βρετανικής οικονομίας. Το Λονδίνο είχε να ζήσει τέτοιες διαδηλώσεις από την εποχή Θάτσερ.

7. Παγκόσμιο αποτροπιασμό προκαλεί η φωτογραφία που δείχνει έναν 17χρονο σταυρωμένο με μία πινακίδα καρφωμένη στο στήθος. Οι εξτρεμιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) εκτέλεσαν, σταύρωσαν και άφησαν σε δημόσια θέα τον 17χρονο που κατηγόρησαν ότι κατέγραφε σε βίντεο τις εγκαταστάσεις τους στη βόρεια Συρία.

8. Η κριτική που ασκείται στη Γερμανία για την εμμονή της στη λιτότητα είναι δικαιολογημένη, δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απορρίπτοντας ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς ότι η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε κρίση.

9. Όσο η οικονομική ύφεση συνεχίζεται και η φτώχεια μεγαλώνει, τόσο  οι χιλιάδες ανασφάλιστοi και άνεργοι πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση στη δημόσια πρωτοβάθμια περίθαλψη καταφεύγουν στα κοινωνικά ιατρεία. Στο Μητροπολιτικό Ιατρείο Ελληνικού τo 2012 οι επισκέψεις ήταν 4.000, το 2013 ήταν 11.000 και τώρα στους 10 μήνες του 2014 αγγίζουν τις 22.000 . Το tvxs το επισκέφτηκε και παρουσιάζει την εξαιρετική προσπάθεια των εθελοντών.

10. Ο συγγραφέας Βαγγέλης Ραπτόπουλος μιλά στο Tvxs.gr με αφορμή το νέο του βιβλίο Μοιρολα3 και λέει πως δεν λύνεται από σωτήρες το πρόβλημα. Πρέπει εμείς να κινητοποιηθούμε, ο λαϊκός κόσμος, οι άνθρωποι που είναι χτυπημένοι από την κρίση, οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι, τα θύματα της κρίσης πρέπει να ενεργοποιηθούν, να πάρουν πρωτοβουλίες, διαφορετικά δεν μπορεί να μας σώσει κανείς.

Και μια μεγάλη αποκλειστικότητα:

11. Ο Έμπολα μπορεί να δραπέτευσε από τα εργαστήρια βιο-πολέμου των ΗΠΑ υποστηρίζει ο κορυφαίος Αμερικάνος καθηγητής Νομικής Francis A. Boyle, ο οποίος απαντά στις ερωτήσεις του tvxs.gr και αποκαλύπτει ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τη Δυτική Αφρική σαν offshore για να παρακάμψουν τη Σύμβαση για τα Βιολογικά Όπλα και να κάνουν πειράματα.

*Γελοιογραφία του Κώστα Κουφογιώργου