1.Τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση από το ΔΝΤ: ο εκπρόσωπος τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, δήλωσε αργά το απόγευμα, ότι από την ταχύτητα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει το «πλήρες σύνολο των προτάσεων πολιτικής», θα προσδιοριστεί και το χρονοδιάγραμμα επιστροφής της τροίκας στην Αθήνα. Προηγουμένως, ο αντιπροέδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος είχε δηλώσει ότι «η τρόικα θα έρθει στην Αθήνα το συντομότερο».

Ads

2.Ο πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο, Μπλεζ Κομπαορέ, κήρυξε την χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και διέλυσε την κυβέρνηση, υπό το βάρος των σφοδρών συγκρούσεων που σημειώνονται τις τελευταίες ώρες στους δρόμους της αφρικανικής πρωτεύουσας μεταξύ στρατιωτικών δυνάμεων και διαδηλωτών, οι οποίοι επιθυμούν συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και διενέργεια εκλογών. Στις φλόγες η Βουλή και τα κτίρια της κυβέρνησης. 

3.Με σημαντικές απώλειες έκλεισε η συνεδρίαση της Πέμπτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με φόντο αφενός τη γενικότερη ανησυχία που επανέρχεται στις ξένες αγορές αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αφετέρου τη νευρικότητα που παρατηρήθηκε στις ευρωπαϊκές αγορές, ιδίως μετά τις μεσημβρινές ώρες. Στον απόηχο των stress tests των τραπεζών συναντήθηκαν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

4.Τη διακοπή της συνεδρίασης της συγκλήτου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αποφάσισε ο πρύτανης Θεόδωρος Φορτσάκης, το πρωί της Πέμπτης, όταν μέσα στην αίθουσα εισήλθαν περίπου 30 φοιτητές προκειμένου να πραγματοποιήσουν παρέμβαση – διαμαρτυρία για τις διαγραφές και το face control. Την στήριξή του στον πρύτανη έδωσε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος. Διαβάστε επίσης: Ποιος πείραξε τον πρίγκιπα Λοβέρδο τον Α΄; Του Στέλιου Κούλογλου

Ads

5.Ο ένας, ο Κ. Καραμανλής, έφαγε χάμπουργκερ, ο άλλος, ο Α. Σαμαράς, χωριάτικη σαλάτα. Και μόνο ότι το χθεσινό γεύμα τους στο εστιατόριο του Χίλτον έγινε πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων είναι πολύ ενδεικτικό του πάγου στις σχέσεις τους αλλά και του άγχους στο Μέγαρο Μαξίμου για τη στάση του πρώην πρωθυπουργού που εμφανίζεται αποστασιοποιημένος. Διαβάστε: Tvxs Ανάλυση: Η ώρα του Καραμανλή

6.Νέα ένταση έχει ξεσπάσει από το πρωί στην Ιερουσαλήμ ανέμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους λαμβάνοντας αυτή την φορά και θρησκευτικές διαστάσεις. Είχε προηγηθεί επίθεση Παλαιστινίου σε Ισραηλινό ακροδεξιό. Ο φερόμενος ως δράστης έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά. Επίσης σήμερα, η Σουηδία αναγνώρισε επισήμως το κράτος της Παλαιστίνης.

7.Το επαρχιακό δικαστήριο της Πάφου απάλλαξε την Πέμπτη τους Ανδρέα Βγενόπουλο και Ευθύμιο Μπουλούτα από τις κατηγορίες της συνωμοσίας προς καταδολίευση, απάτης, δόλου, αλλά και ανακριβών δηλώσεων προς τον σκοπό απόκτησης χρημάτων, που αφορούσαν στην ποινική υπόθεση αναφορικά με τον τρόπο έκδοσης και διάθεσης των αξιογράφων της τέως Λαϊκής Τράπεζας.

8.Μακριά και από τη Δημοκρατική Παράταξη θα μείνει ο Γιώργος Παπανδρέου. Σημειώνεται ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε κλείσει την πόρτα και την Ελιά.

9.Εμβάσματα ύψους 1.5 δις ευρώ έστειλαν σε τράπεζες του εξωτερικού, 5.260 δημόσιοι υπάλληλοι από το 2010 έως σήμερα, όπως προέκυψε από έρευνες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Διαβάστε επίσης για τις νέες φωτογραφίες από την σορό του Τσε Γκεβάρα που ανακαλύφθηκαν στην Ισπανία σε ένα κουτί με πούρα και για τον τρόπο με τον οποίο γλίτωσε από τον Χίτλερ η διάσημη αυτοπροσωπογραφία του Λεονάρντο Ντα Βίντσι

*Σκίτσο του Γιάννη Καλαϊτζή για την Εφημερίδα των Συντακτών