1. Κατατέθηκε στη Βουλή η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο,  με την αποπληρωμή τους να ορίζεται σε έως 100 δόσεις. Η ρύθμιση κρύβει “δωράκι” για τη διετή παράταση του χαρατσιού στα εισοδήματα, ενώ παράλληλα προβλέπει πως το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 50 ευρώ, ενώ η αίτηση υπαγωγής μπορεί να γίνει μέχρι 31 Μαρτίου. 

Ads

2. Κι αν η Μέρκελ αδιαφορήσει; Εταίροι και πιστωτές δεν φαίνεται να συμμερίζονται τις αγωνίες της κυβέρνησης και η καγκελάριος της Γερμανίας δεν καίγεται για την αποφυγή των πρόωρων εκλογών. Το Μαξίμου αναζητά το «καλό σενάριο» για την πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ωστόσο τα μηνύματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για την κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, ο Αντώνης Σαμαράς από τις Βρυξέλλες έκανε λόγο για «μια συνετή έξοδο στην κανονικότητα».

3.  Διαστάσεις παίρνει η υπόθεση Ντινόπουλου, που αποκάλυψε το TVXS, σχετικά με το αίτημα του υπουργού Εσωτερικών να θεωρηθεί άνεργος και να τακτοποιήσει τις οφειλές του στον ΕΔΟΕΑΠ. Ανακοίνωση-καταπέλτης του ΕΔΟΕΑΠ κατά Ντινόπουλου. Η γυφτιά και η ομερτά… Διαβάστε το σχόλιο του Στέλιου Κούλογλου.

4. Πετρέλαιο: Γιατί πέφτει παντού εκτός από την Ελλάδα; Αν και η τιμή διαπραγμάτευσης πλέον κυμαίνεται στα 85 περίπου δολάρια το βαρέλι και οι οικονομολόγοι διεθνώς ανησυχούν για τις επιπτώσεις, στην Ελλάδα η μείωση στις τιμές δεν έχει γίνει αισθητή, παρά μόνο κατά 5 περίπου λεπτά του ευρώ τις τελευταίες ημέρες. Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ του TVXS.

Ads

5. Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται ο Καναδάς μετά τη δολοφονία ενός στρατιώτη την Τετάρτη από ένοπλο που στη συνέχεια εισήλθε στο κτίριο του κοινοβουλίου για να πέσει τελικά νεκρός από τα πυρά αστυνομικών. Το «χτύπημα» στην Οτάβα και το προφίλ του δράστη.

6. Κορυφώθηκαν οι κινητοποιήσεις στο χώρο της Παιδείας, με την αντιπαράθεση για το face control στα πανεπιστήμια να χτυπάει «κόκκινο» και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών να ανταλλάζει πυρά τόσο με τους διοικητικούς υπαλλήλους του ιδρύματος. Πορεία διαμαρτυρίας των μαθητών στο κέντρο της Αθήνας, συλλαλητήριο στα Προπύλαια με τη συμμετοχή φοιτητικών συλλόγων, διοικητικών υπαλλήλων του πανεπιστημίου, της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ.

7. Σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου ζητούν από την Τουρκία οι ηγέτες της ΕΕ, εκφράζοντας «σοβαρή ανησυχία για τις νέες εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο». Μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως «υπό τις συνθήκες είναι περισσότερο σημαντικό από ποτέ να εξευρεθεί μια συνολική λύση για την Κύπρο, προς όφελος όλων των Κυπρίων».

8. Έκθεση-κόλαφος για το άσυλο και τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών στην Ελλάδα. Σε ποια συμπεράσματα καταλήγει η Καμπάνια για την Πρόσβαση στο Άσυλο στην Ελλάδα.

9. Ο Πολ Λάβερτι (Paul Laverty) σεναριογράφος και μόνιμος συνεργάτης του Βρετανού σκηνοθέτη Κεν Λόουτς (Ken Loach), βραβευμένος στο Φεστιβάλ των Καννών και της Βενετίας, μιλάει αποκλειστικά στο TVXS.gr, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στις καθαρίστριες και ζητώντας την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Διαβάστε αναλυτικά: TVXS Συνέντευξη • Πολ Λάβερτι: ανυπομονώ να συναντήσω τις καθαρίστριες.

10. Σεξ και προϊστορία… Διαβάστε για την πρώτη φορά… που οδήγησε στο σημερινό άνθρωπο. Τέλος, διαβάστε και για το «Ρωμαϊκό Λουτρό», μια πολιτική σάτιρα του Στάνισλαβ Στρατίεφ, την οποία οι αναγνώστες του TVXS.gr  θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε μια ειδική παράσταση, με ειδική τιμή εισιτηρίου. Δηλώστε συμμετοχή.

*Σκίτσο του Γιάννη Καλαϊτζή από την Εφημερίδα των Συντακτών