Με την έγκριση όλων των πράξεων νομοθετικού περιεχόμενου που αφορούν στη νέα δανειακή σύμβαση και στην έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση καταρτίστηκε ο τελικός προγραμματισμός για την ψήφιση όλων των εκκρεμοτήτων, που προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Κυριακή των Βαΐων, δηλαδή ως τις 8 Απριλίου. Η οριστικοποίηση της ημερομηνίας των εκλογών αναμένεται να προσδιοριστεί στο τέλος Μαρτίου.

Ads

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ανέφερε ότι από τον Νοέμβριο που ανέλαβε η κυβέρνηση, ψηφίστηκαν 23 νομοσχέδια, εγκρίθηκαν δυο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και υπεγράφησαν πέντε διεθνείς συμβάσεις. Αυτή την περίοδο, συζητούνται δύο νομοσχέδια στη Βουλή, τρία σε Επιτροπές και τρία ήδη βρίσκονται στο στάδιο της κατάθεσης στη Βουλή. Απομένουν ακόμη 9 νομοσχέδια που θα πρέπει να εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο για να ολοκληρώσει το έργο του.
 
Στην επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, πρόκειται να συζητηθούν ένα ή δυο πολυνομοσχέδια που θα περιλαμβάνουν ζητήματα των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας, Ανάπτυξης, Υποδομών και Επικρατείας.
 
Το υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά στην νέα δανειακή σύμβαση. Οι τελικές υπογραφές από τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο θα τεθούν αύριο και θα σταλούν στις Βρυξέλλες για τις αντίστοιχες υπογραφές από την πλευρά των εταίρων.
 
Σύμφωνα με την απόφαση για το νέο δάνειο το συνολικό ποσό χρηματοδότησης θα ανέλθει στα 164,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2015. Εξ αυτών έχουν ήδη υπογραφεί τα 30 δισ. για το PSI, τα 5,5 δις για τους δεδουλευμένους τόκους, 109,1 δισ. που θα καταβάλουν οι Ευρωπαίοι μέσω του ΕFSF, καθώς και 28,2 δισ. του ΔΝΤ από τα οποία όμως θα καταβληθούν αρχικώς τα 20 δισ. και τα 8,2 μετά το 2015.
 
Ο Λουκάς Παπαδήμος επεσήμανε ότι η αναβάθμιση από τον οίκο Fitch, ήταν αποτέλεσμα της θετικής ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για τη νέα δανεική σύμβαση και το PSI. O πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι με βάση τα νέα στοιχεία από την συμμετοχή στο PSI και εφόσον τηρηθεί το νέο οικονομικό πρόγραμμα το δημόσιο χρέος προβλέπεται να πέσει κάτω από 117% του ΑΕΠ έως το 2020.
 
Στη συνεδρίαση ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι την τελευταία διετία χάθηκαν από τη ρευστότητα της χώρας 70 δισ. ευρώ και μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει ένα εθνικό κίνημα επιστροφής των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι αν δεν υπάρξουν συνθήκες ανάπτυξης δεν θα σπάσει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης.
 
Στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκε επίσης Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας. Το υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να μεταθέσει τις κρίσεις των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού Σώματος για μετά τις εκλογές, το πιθανότερο τον Ιούλιο. Επίσης το υπουργικό Συμβούλιο με άλλη Νομοθετική του Πράξη ενέκρινε τις αποζημιώσεις των πληγέντων από τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας τον περασμένο Φεβρουάριο. Πρόκειται για 140 επιχειρήσεις και καταστήματα των οποίων οι αποζημιώσεις ήδη καταβάλλονται.

Νέος κύκλος επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς

Την ερχόμενη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ξεκινήσει νέο κύκλο διαβούλευσης με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τους κ.κ. Βενιζέλο (θα έχει εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ιδιότητα που «προηγείται» αυτής του υπουργού Οικονομικών) και Σαμαρά. Τις συναντήσεις θα απασχολήσουν οι επερχόμενες εκλογές, καθώς και η παραίτηση Βενιζέλου από τα κυβερνητικά του καθήκοντα. «Ανοιχτή» είναι η ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ads

image

Ως τη Δευτέρα η παραίτηση Βενιζέλου
 
Μιλώντας στον τ/σ Alpha, o κ. Βενιζέλος προανήγγειλε την παραίτησή του από τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών την ερχόμενη Κυριακή ή το αργότερο την Δευτέρα. Όπως εξήγησε, η παραίτησή του είναι απαραίτητο να υποβληθεί αμέσως μόλις κλείσει ο κύκλος των εσωκομματικών διαδικασιών στο ΠΑΣΟΚ.
 
«Δεν μπορώ να συνεχίσω να παίζω ένα διπλό ρόλο. Εφόσον αναλάβω και μόλις αναλάβω τα καθήκοντα του αρχηγού του μεγαλύτερου κόμματος αυτής της Βουλής, πρέπει να αφοσιωθώ στα καθήκοντα αυτά», σημείωσε.
 
Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι η χώρα πλησιάζει στις εκλογές και πρόσθεσε ότι «έχουμε μπροστά μας 6 με 7 εβδομάδες, τις οποίες πρέπει να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο».
 
Την Κυριακή θα στηθούν 1.000 κάλπες για την εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ενώ κύκλοι προσκείμενοι στον Ευάγγελο Βενιζέλο ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως οι εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη από τη βάση προέδρου αποτελούν ταυτόχρονα και μια νέα ευκαιρία να «ξαναβρεθεί το ΠΑΣΟΚ». Οι ίδιοι κύκλοι διευκρίνιζαν ότι σε τέτοιες εκδηλώσεις, όπως οι εκλογικές διαδικασίες από τη βάση, «ανοίγουν», όπως είναι φυσικό, συζητήσεις, «πηγαδάκια» και αναπτύσσεται -και με αυτή τη μορφή- πολιτικός διάλογος.
 
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, εκτιμάται ότι η μαζικότητα του κόσμου που θα προσέλθει στις κάλπες του Κινήματος, θα αποτρέψει κάθε σκέψη για εκδήλωση φαινομένων βίας, ενώ τόνιζαν ταυτόχρονα ότι σε περίπτωση που τυχόν μέλη άλλου φορέα επιχειρήσουν τη δημιουργία «αντισυγκεντρώσεων», θα υπάρξει εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, «σθεναρή στάση, χωρίς άσκηση βίας».
 
Σε ό,τι αφορά τις καθ’ αυτό εκλογικές διαδικασίες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα στηθούν περίπου 1000 κάλπες που θα είναι κατανεμημένες κατά περίπτωση, αλλού σε «καλλικρατικούς» δήμους, και αλλού σε «καποδιστριακούς» δήμους. Ειδικά στο λεκανοπέδιο Αττικής, οι κάλπες θα στηθούν σε επίπεδο οργανώσεων, ανά δύο δήμους ή ανά συγκρότημα δήμων. Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος κατανομής των καλπών για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, θα ανακοινωθούν μεθαύριο, ενώ θα αναρτηθούν και στον διαδικτυακό τόπο του Κινήματος.
 
Οι ίδιες πηγές, ερωτηθείσες σχετικά, δεν έθεσαν αριθμητικό στόχο συμμετοχής, εκφράζοντας αφενός μεν την ελπίδα η συμμετοχή των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ να είναι σημαντική, αφετέρου δε, ανέφεραν ότι ο αριθμός των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ ανέρχεται σε 290.000 άτομα.
 
Αύριο στις 14.00, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στην Ιπποκράτους.
 
Συνεχίζονται οι ζυμώσεις από τους διαγραμμένους της ΝΔ
 
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των διαγραμμένων από τη ΝΔ, προκειμένου να συγκροτήσουν ξεχωριστή κοινοβουλευτική ομάδα, με βάση τις πρόνοιες του Κανονισμού της Βουλής που απαιτεί τη συμφωνία δέκα βουλευτών. Το πρωί πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύσκεψη στο γραφείο που τους έχει παραχωρηθεί στη Βουλή, αλλά δεν υπήρξε κατάληξη και, κατά πληροφορίες η σύσκεψη θα επαναληφθεί σήμερα το βράδυ.

image
 
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οκτώ εν ενεργεία βουλευτές: οι Κώστας Μαρκόπουλος (Εύβοιας), Δημήτρης Σταμάτης (Αιτωλοακαρνανίας), Μίκα Ιατρίδη (Δωδεκανήσων,) Μαρία Κόλια -Τσαρουχά (Σέρρες), Έλενα Κουντουρά (Α΄Αθήνας), Σπύρος Γαληνός (Λέσβου), Παναγιώτης Μελάς (Α΄ Πειραιά), Μιχάλης Γιαννάκης (Βοιωτίας), οι οποίοι ήταν σε «ανοικτή γραμμή» με τον επικεφαλής της κίνησης «Ανεξάρτητοι Έλληνες», Πάνο Καμμένο.
 
Παρών στη συνάντηση ήταν και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μανώλης, που συμμετείχε στην ιδρυτική εκδήλωση των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», ενώ, κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο κ. Καμμένος είχε από το πρωί προσωπικές αλλά και τηλεφωνικές διαβουλεύσεις και με άλλα πολιτικά στελέχη που προτίθενται να προσχωρήσουν στο κόμμα του.
 
Εξάλλου, ο βουλευτής Λάρισας Χρήστος Ζώης, ο οποίος επίσης φέρεται να έχει συμφωνήσει με τον κ. Καμένο, αναμένεται να φθάσει στην Αθήνα το βράδυ, ενώ ένας ακόμα βουλευτής, ο Γιώργος Βαγιωνάς (Χαλκιδικής) φέρεται πρόθυμος να προσχωρήσει.
 
Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη εκτιμούν ότι μέχρι το βράδυ θα υπάρξει ο απαιτούμενος αριθμός των 10 εν ενεργεία βουλευτών, προκειμένου να συγκροτήσουν κοινοβουλευτική ομάδα και να έχουν έτσι τα προνόμια που προβλέπονται από τον Κανονισμό της Βουλής.
 
Πάντως ο διαγραφείς βουλευτής Γιώργος Βλάχος ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να προσχωρήσει στους «Ανεξάρτητους Έλληνες» και σε δήλωσή του ανέφερε: «Το “όχι” στο μνημόνιο δεν μπορεί να γίνει ιδεολογία. Δεν είναι αυτοσκοπός να εκλεγώ. Αν δεν με θέλει η ΝΔ, θα πάω σπίτι μου. Αυτή τη στιγμή όμως δεν πάω πουθενά».
 
Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα, οι διαγραμμένοι από το ΠΑΣΟΚ, Λούκα Κατσέλη και Χάρης Καστανίδης, ανακοίνωσαν την το νέο τους κόμμα, που φέρει το όνομα «Κοινωνική Συμφωνία για την Ελλάδα στην Ευρώπη». Την ηγεσία του νέου πολιτικού φορέα αναλαμβάνει η Λούκα Κατσέλη, ενώ πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα είναι ο Χάρης Καστανίδης.

Διαβάστε επίσης: ΝΔ: Δεν υπάρχει κάποιος για να συνεργαστούμε