Με την κλίμακα των μισθωτών-συνταξιούχων και το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ σχεδιάζεται να φορολογηθούν φέτος άνεργοι, φοιτητές και μικροκαταθέτες, χωρίς άλλα πραγματικά εισοδήματα αλλά με μικροποσά από τόκους, ενοίκια ή περιστασιακή απασχόληση, σύμφωνα με τα Νέα.

Ads

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει έως το τέλος της εβδομάδας τροπολογία στη Βουλή με την οποία θα θεωρούνται μισθωτοί και επομένως θα καλύπτονται από το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ φορολογούμενοι με μικρά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση το 2013 ή μικροποσά από τόκους καταθέσεων.

Σύμφωνα με τα Νέα, ο λόγος που θα τεθεί σε εφαρμογή αυτό το μέτρο είναι ότι αυτές οι ομάδες κινδυνεύουν να πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων και να κληθούν να πληρώσουν υπέρογκους φόρους επί ανύπαρκτων εισοδημάτων.

Σημειώνεται ότι φέτος οι κλίμακες φορολογίας εισοδήματος έχουν διαχωριστεί και είναι άλλη για μισθωτούς – συνταξιούχους, άλλη για ελεύθερους επαγγελματίες και άλλη για εισοδήματα από κινητές αξίες και ακίνητα. Αφορολόγητο ισχύει μόνο για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες και διαμορφώνεται σε 9.500 ευρώ για εισοδήματα έως 21.000 ευρώ. Από τα 21.000 ευρώ και πάνω το αφορολόγητο φθίνει σταδιακά για να μηδενιστεί στις 42.000 ευρώ εισοδήματος.

Ads

Ωστόσο, δεδομένου ότι το ελάχιστο τεκμήριο δαπανών διαβίωσης των 3.000 ευρώ αθροίζεται στα 5 ευρώ των τόκων καταθέσεων και θα φορολογηθεί τελικά με βάση την κλίμακα φόρου κινητών αξιών (10% στο πρώτο κλιμάκιο), χωρίς αφορολόγητο, προκύπτουν προβλήματα. Φορολογούμενος, ο οποίος για παράδειγμα είχε πέρυσι μοναδικό εισόδημα 5 ευρώ από τόκους καταθέσεων, θα κληθεί να πληρώσει φόρο 300,5 ευρώ.

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χ. Θεοχάρης, συμβούλευσε τους φορολογούμενους μέχρι να ψηφιστεί η τροπολογία να μην οριστικοποιούν τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Απαλλαγή υποβολής δηλώσεις ΦΠΑ επιχειρήσεων με τζίρο ως 10.000 ευρώ

Παράλληλα, μετά τις ευρωεκλογές αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο θα προβλέπει την απαλλαγή από την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων με ετήσιο τζίρο έως 10.000 ευρώ.

Η σχετική διάταξη έχει ζητηθεί από την τρόικα από τις αρχές του 2013 ωστόσο δεν είχε ψηφισθεί μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις εάν η εξαίρεση από την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ ισχύσει για επαγγελματίες και επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 10.000 ευρώ θα αφορά συνολικά 400.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις.