Στο Eurogroup  της ερχόμενης Τρίτης θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία των δεκαεπτά της ευρωζώνης για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως ανακοίνωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας σε συνέδριο της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, η οποία σε σημερινό της δημοσίευμα αναφέρει πως για πρώτη φορά «θα χαριστούν χρήματα στην Ελλάδα». Η διαμάχη ΔΝΤ και ΕΕ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μαίνεται και πλέον στο «στρατόπεδο Λαγκάρντ», που προτείνει νέο κούρεμα, εντάχθηκε και μέλος της ΕΚΤ. Η Άγκελα Μέρκελ από την πλευρά της τονίζει πως η Γερμανία παραμένει κατά της αναδιάρθρωσης του χρέους και πως θα πρέπει να βρεθεί γρήγορα μια λύση για την Ελλάδα. Λόγω της διαφωνίας στο εσωτερικό της τρόικας στη δημοσιότητα έχουν έρθει σενάρια αποχώρησης του ΔΝΤ από το «μπλοκ των δανειστών» ωστόσο ο Όλι Ρεν τόνισε πως «αυτό δεν μπορεί να συμβεί», ενώ και ο εκπρόσωπος του Ταμείου ανέφερε πως το ΔΝΤ είναι δεσμευμένο με το ελληνικό πρόγραμμα. Την ίδια ώρα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε πως θα διακόψει την επίσκεψή της στην Ασία για να συμμετάσχει την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup. Και ενώ η Ευρώπη έχει βάλει την Ελλάδα στο “περίμενε”, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς “βλέπει” σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας μέσα στο 2013. 

Ads

 
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε πως το προσχέδιο της έκθεσης της τρόικας δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένη πρόταση για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό. «Αυτό είναι το βασικό έργο που πρέπει να γίνει και θα το έχουμε λύσει ως την επόμενη Τρίτη», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θα υπερβούμε την ευρωπαϊκή κρίση, αυτή θα είναι μια σταδιακή διαδικασία, θέλουμε μια λύση για την Ελλάδα που θα κρατήσει για κάποιο καιρό».
 
Σημειώνεται πως σε δημοσίευμα της «Süddeutsche Zeitung» αναφέρεται πως η Ευρωζώνη εξετάζει για πρώτη φορά το ενδεχόμενο «να χαρίσει αντί να δανείσει χρήματα στην Ελλάδα». Σύμφωνα με την ίδια πηγή τα χρήματα θα προέλθουν από δραστική μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έχουν ήδη χορηγηθεί, γεγονός που σημαίνει, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποστούν απώλειες.
 
Επιπλέον, θα μπορούσαν να χορηγηθούν δάνεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) είτε άτοκα είτε με επιτόκιο κοντά στο 0%, με τη διαφορά να καλύπτεται και σε αυτή την περίπτωση από άλλα μέλη της Ευρωζώνης.
 
Σημειώνεται, μάλιστα, πως «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη δώσει δείγματα των προθέσεών της να προσφέρει στην Ελλάδα τα κέρδη που ενδεχομένως θα έχει από την πώληση ελληνικών ομολόγων, σε τιμή υψηλότερη από αυτή της αγοράς τους».
 
Όπως γράφει η Süddeutsche Zeitung, το ενδεχόμενο απευθείας πληρωμών προς την Ελλάδα συζητείται προκειμένου να αποτραπεί ενδεχόμενη αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την τρόικα.
 
Ενώ η διαμάχη μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αυξάνεται, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν δήλωσε σήμερα προς δημοσιογράφους στο Ελσίνκι πως «η λύση για το ελληνικό χρέος θα είναι ένας συνδυασμός διαφόρων στοιχείων, ένα μόνο δεν είναι αρκετό».
 
«Όμως έχει ουσιώδη σημασία να μην θίξουμε την αρχή. Υπάρχει ομοφωνία γι’ αυτό μέσα στην Ευρωζώνη», πρόσθεσε ο Ρεν. «Το ΔΝΤ έχει δεσμευθεί να στηρίξει την Ελλάδα σύμφωνα με το πρόγραμμα, το οποίο συμφωνήθηκε μαζί με την Ευρωζώνη. Δεν υπάρχει λόγος να υποψιαστεί κανείς ότι το ΔΝΤ δεν θα συνεργαστεί και στο επόμενο στάδιο του προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας», δήλωσε και συμπλήρωσε:
 
«Ξέρουμε πως πολλές χώρες μέλη βλέπουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ, τη χρηματοδότηση επίσης, ως προϋπόθεση για να υποστηρίξει η Ευρωζώνη την Ελλάδα με αυτά τα δανειακά προγράμματα». «Εξαιτίας αυτού, δεν είναι δυνατό, ακόμη και για λόγους αρχής, να δράσει η Ευρωζώνη χωρίς το ΔΝΤ», κατέληξε.
 
Την ίδια στιγμή, ο Λικ Κοέν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μιλώντας σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου της Γκεντ, υποστήριξε πως η επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας θα πρέπει πιθανότατα να περιλαμβάνει και διαγραφή μέρους του χρέους της. Ο Κοέν φάνηκε να συμμερίζεται τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο πιστεύει ότι μέρος του ελληνικού χρέους πρέπει να διαγραφεί, προκειμένου να γίνει διαχειρίσιμο.