Απομακρύνεται σταθερά ο εφιάλτης των τελευταίων ημερών στην Ανατολική Αττική, καθώς προχωράει με γρήγορα βήματα η οριοθέτηση της καταστροφικής πυρκαγιάς και ο έλεγχος των εστιών που υπάρχουν διάσπαρτες στην περιοχή.

Ads

Ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, ο οποίος πέταξε πριν από λίγο με το ελικόπτερο πάνω από την πυρκαγιά, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι «η κατάσταση είναι συνεχώς βελτιούμενη» και τόνισε:
«Τα πράγματα εξελίχτηκαν καλύτερα και από την πιο τολμηρή αισιοδοξία που μπορεί να είχαμε χτες. Το μεγαλύτερο μέρος της περιμέτρου της πυρκαγιάς έχει οριοθετηθεί. Ωστόσο, ο κίνδυνος δεν έχει εξαλειφθεί, γιατί ενισχύονται οι άνεμοι και η έκταση στην οποία εκτείνεται η πυρκαγιά είναι πολύ μεγάλη. Για το λόγο αυτό παραμένουν σε πλήρη ανάπτυξη όλες οι δυνάμεις και δεν θα αποδεσμευτούν εάν δεν έχουμε διασφαλίσει ότι δεν υπάρχει αναζωπύρωση και επέκταση της πυρκαγιάς».

Η εκπρόσωπος του ΠΣ Σταυρούλα Μαλλίρη, στην τακτική ενημέρωση που έκανε πριν από λίγο, έδωσε αναλυτικά τις δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά, που είναι: 308 πυροσβέστες (οι 88 είναι πεζοπόρα τμήματα), ενώ από αέρος κάνουν διαδοχικά ρίψεις νερού 5 αεροπλάνα και 6 ελικόπτερα, για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την περίμετρο της πυρκαγιάς.  

Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνεχίζουν να συνδράμουν με προσωπικό και μέσα οι όμοροι Δήμοι, η Περιφέρεια Αττικής, η ΕΛΑΣ και οι ένοπλες δυνάμεις.

Ads

Τα μόνα που έχουν αποδεσμευτεί είναι ελάχιστα βυτιοφόρα Δήμων από την επαρχία, που πρέπει να επιστρέψουν στην περιοχή τους.

Η Στ. Μαλλίρη επεσήμανε, ότι «με δεδομένη την συνεχή βελτιούμενη εικόνα της πυρκαγιάς της Βορειοανατολικής Αττικής, κρίθηκε ως μη αναγκαία η οποιαδήποτε διεθνής συνδρομή. Για αυτό ακυρώθηκε η αποστολή των 60 πυροσβεστών από την Κύπρο και το αίτημα για εναέρια μέσα, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας».

Σημειώνεται ότι η Γαλλία είχε ήδη απαντήσει αρνητικά στο αίτημα, διότι αντιμετωπίζει και η ίδια μεγάλες πυρκαγιές, η Ισπανία έχει στείλει βοήθεια στην Πορτογαλία, ενώ η Ιταλία και η Κροατία δεν είχαν απαντήσει, καθώς έχουν και αυτές προβλήματα .

Το σύστημα «Κοπέρνικος»

Αφού διασφαλιστεί ότι η πυρκαγιά δεν μπορεί να επεκταθεί, θα αρχίσει η καταγραφή των ζημιών και ο υπολογισμός της καμένης έκτασης. Σε αυτό, όπως έγινε γνωστό από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα ενεργοποιηθεί το δορυφορικό σύστημα «Κοπέρνικος» το οποίο μπορεί να απεικονίζει δορυφορικά και με ακρίβεια τις καμένες εκτάσεις.

Το συγκεκριμένο σύστημα είναι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ενεργοποιείται από την ΓΓΠΠ, κάτι που αναμένεται να γίνει άμεσα.

Οι άλλες πυρκαγιές

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το ΠΣ, η πυρκαγιά στο Κρυόνερο Ηλείας και οι πυρκαγιές στη Ζάκυνθο συνεχίζουν να είναι σε εξέλιξη και η κατάστασή τους συνεχώς βελτιώνεται. 

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ωστόσο,  συνεχίζουν να παραμένουν σε πλήρη ανάπτυξη και πιο συγκεκριμένα:
στη Ζάκυνθο, στις περιοχές Κοιλιωμένο, Καταστάρι και Παλαιό Χωριό, επιχειρούν 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 2 ελικόπτερα.

στην κατάσβεση στο Κρυόνερο Ηλείας λαμβάνουν μέρος 68 πυροσβέστες με 24 οχήματα, 22 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 4 υδροφόρες, 7 μηχανήματα έργου, 1 αεροσκάφος και 1 ελικόπτερο.

Η Στ. Μαλλίρη είπε ότι κατά την σημερινή ημέρα, αλλά και την αυριανή θα επικρατούν συνθήκες που ευνοούν την έναρξη και εξέλιξη δασικών πυρκαγιών, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπως αυτό αποτυπώνεται και στον χάρτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς που εκδίδει καθημερινά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς θα πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Για τον λόγο αυτό, κάλεσε για άλλη μια φορά τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν δραστηριότητες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την εκδήλωση πυρκαγιάς.