Άγρια κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων -πρόεδρος του οποίου είναι η Δέσποινα Κουτσουμπά- και του δημάρχου Μαραθώνα, με αφορμή τη σεξιστική επίθεση του Ηλία Ψινάκη στις γυναίκες – μέλη του. Αιτία το γεγονός ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) δεν έδωσε την έγκριση του για να πραγματοποιηθεί συναυλία της νέας υπουργού Τουρισμού Άλκηστις Πρωτοψάλτη στο μνημείο του Τύμβου του Μαραθώνα.

Ads

Όλα ξεκίνησαν όταν ο δήμος Μαραθώνα έλαβε αρνητική απάντηση στο αίτημα του να πραγματοποιηθεί την εν λόγω συναυλία στο αρχαίο μνημείο, το Σάββατο 29 Αυγούστου. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε τελικά στην Αφετηρία Μαραθωνίου Δρόμου, αλλά ο Ηλίας Ψινάκης δεν άφησε ασχολίαστη το «όχι» της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

«Η καλή μου φίλη και Πρέσβειρα του Μαραθωνίου Άλκηστις Πρωτοψάλτη και εγώ σας καλούμε όλους το Σάββατο 29 στην πανσέληνο του Αυγούστου σε μια συναυλία που έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και που για πρώτη φορά στην Ελλάδα μας κάνει την τιμή να προσφέρει σε όλους μας στην Αφετηρία Μαραθωνίου Δρόμου. Θέλω προσωπικά να αφιερώσω σε καμιά 15αρια ξινές, οπισθοδρομικές και ανοργασμικές που δεν μας άφησαν να την κάνουμε στον χώρο που έπρεπε το “Η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα”… ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΡΕΛΑΑΑ», ήταν το το μήνυμα που ο δήμαρχος Μαραθώνα ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

Το σεξιστικό παραλήρημα του Ηλία Ψινάκη όμως δεν σταμάτησε εκεί, αλλά αντιθέτως κορυφώθηκε μετά τη συναυλία όπου ο γνωστός από τη θητεία του στη showbiz πρώην μάνατζερ πήρα το μικρόφωνο και είπε αναφερόμενος στις αρχαιολόγους του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ): «Αυτό που πουλάει η Ελλάδα είναι ο τουρισμός από όλα αυτά που μας έχουν αφήσει οι πρόγονοί μας. Εμείς δεν έχουμε κάνει τίποτα για αυτό κι είμαστε σε αυτό το χάλι. Ευτυχώς ο Μαραθώνας έχει πάρα πολλά αρχαία με σήμα κατατεθέν τον Τύμβο, που ήταν να κάνουμε αυτή τη συναυλία. Δυστυχώς αυτό δε μας επέτρεψε να το κάνουμε το ΚΑΣ, το συμβούλιο των αρχαιολόγων». Και συνεχίζοντας, συμπλήρωσε: «Εκεί δεν είναι όλοι τους άχρηστοι. Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που είναι πολύ σπουδαίοι και με μόρφωση και με αξία. Για τις άλλες που είπαμε, θα τους πετάξουμε τον Σπαλιάρα να τις ξεμπουκώσει να ηρεμήσουμε!».

Ads

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καταδικάζει απερίφραστα με ανακοίνωσή του προσβλητικές συμπεριφορές απέναντι σε μέλη της επιστημονικής κοινότητας τα οποία υπηρετούν το καθήκον τους στο πλαίσιο της προστασίας των μνημείων και καλεί την ηγεσία των υπουργείων Τουρισμού και Πολιτισμού να πάρει σαφή θέση αντίθεσης και καταδίκης «αυτής της πρωτοφανούς στο δημόσιο λόγο σεξιστικής αθλιότητας και χυδαιολογίας».

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του αναφέρει:

Με αγανάκτηση και οργή παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες το σεξιστικό παραλήρημα του δημάρχου Μαραθώνα απέναντι στις γυναίκες αρχαιολόγους του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Το “ατόπημά” τους, κατά τον εν λόγω κύριο, ήταν η μη παραχώρηση του ιστορικού χώρου του Μαραθώνα για συναυλία που είχε προγραμματίσει χωρίς την απαιτούμενη έγκριση του αρμόδιου αρχαιολογικού οργάνου! Τις απαράδεκτες δηλώσεις του τις επανέλαβε μάλιστα ενώπιον της νέας υπουργού Τουρισμού κ. Α. Πρωτοψάλτη χωρίς να υπάρξει καμιά αντίδραση από την ίδια, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συναυλίας της.

Ο ΣΕΑ καταδικάζει απερίφραστα τέτοιου είδους προσβλητικές συμπεριφορές απέναντι σε μέλη της επιστημονικής κοινότητας τα οποία υπηρετούν το καθήκον  τους στο πλαίσιο της προστασίας των μνημείων και καλεί την ηγεσία των Υπουργείων Τουρισμού και Πολιτισμού να πάρει σαφή θέση αντίθεσης και καταδίκης αυτής της πρωτοφανούς στο δημόσιο λόγο σεξιστικής αθλιότητας και χυδαιολογίας.