Το τελευταίο που χρειαζόταν ο Κυρ. Μητσοτάκης τη μέρα που θα μιλούσε στη Βουλή για τις υποκλοπές ήταν ένα δημοσίευμα στους New York Times που θα επιβεβαίωνε τους αμαρτωλούς δεσμούς της κυβέρνησής του με το Predator. Του συνέβη, όμως, και στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, ρίχνουν το ανάθεμα στον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια που, το λιγότερο, δεν τους ενημέρωσε για το ρεπορτάζ που έκανε η αμερικανική εφημερίδα απευθυνόμενη και στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ads

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Παπαϊωάννου ρωτήθηκε και επιβεβαίωσε στους NYTimes την αδειοδότηση για εξαγωγή του Predator στη Μαδαγασκάρη και αυτό δεν θα μπορούσε να το κάνει αν δεν είχε ζητήσει άδεια από τον Νίκο Δένδια.

Ο Νίκος Δένδιας, λοιπόν, του άναψε το πράσινο φως για να δώσει επίσημη απάντηση στην αμερικανική εφημερίδα γνωρίζοντας ότι εκθέτει τη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών υπό τον Γ. Σμυρλή που θεωρείται μητσοτακικός.

Πολύ περισσότερο, γνωρίζοντας ότι το δημοσίευμα θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση το Μέγαρο Μαξίμου που αρνείται πεισματικά οποιαδήποτε σχέση με τις εταιρείες που εμπορεύονται το κακόβουλο λογισμικό, πόσο μάλλον την αξιοποίησή του από την ΕΥΠ.

Ads

Καμία επίσημη διαρροή δεν έχει έχει γίνει ούτε από το Μέγαρο Μαξίμου ούτε από το υπουργείο Εξωτερικών αλλά ο θόρυβος είναι μεγάλος γιατί ο Κ. Μητσοτάκης ήρθε σε δύσκολη θέση χθες στη Βουλή όταν ο Αλέξης Τσίπρας επικαλέστηκε το συγκεκριμένο δημοσίευμα.

Ο Ν. Δένδιας αναφερόταν στις λίστες των υποκλοπών, τόσο από το Documento όσο και από το ΒΗΜΑ. Το πρώτο του σχόλιο ήταν κάπως αμφίσημο: «Είναι αδιανόητο και επικίνδυνο να υπονοείται ότι ο Πρωθυπουργός παρακολουθούσε τον Υπουργό Εξωτερικών». Στη συνέχεια, όμως, ευθυγραμμίστηκε με το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνοντας πως έχει σχέση εμπιστοσύνης με τον πρωθυπουργό χωρίς να αφήσει περιθώριο για άλλους συνειρμούς.

Ωστόσο, όλοι ξέρουν στη ΝΔ ότι η επικοινωνία Μητσοτάκη-Δένδια είναι δύσκολη, ότι υπάρχει καχυποψία και ανταγωνιστικότητα μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και υπουργείου Εξωτερικών, ότι η προσωπική στρατηγική καθορίζει το επίπεδο της συνεννόησής τους.

Ο Ν.Δένδιας είναι το δημοφιλέστερο κυβερνητικό στέλεχος και σ αυτόν προσβλέπουν οι περισσότεροι από όσους θα ήθελαν αλλαγή ηγεσίας στο κυβερνών κόμμα μετά τις εκλογές.

Ο ίδιος δεν έχει κάνει καμία ευθέως επιθετική κίνηση προς τον πρωθυπουργό αλλά χτίζει μεθοδικά το προφίλ του και αυτονομείται όσο μπορεί συντηρώντας τις προσδοκίες όσων επενδύουν στις φιλοδοξίες του.