Οργισμένη ήταν η αντίδραση φορέων της εκπαίδευσης στο βόρειο Αιγαίο για το λουκέτου στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης από ομάδα γονέων, οι οποίοι εξέφρασαν με αυτόν τον τρόπο την αντίθεσή τους στη φοίτηση προσφυγόπουλων στο εν λόγω σχολείο.

Ads

Λίγη ώρα αργότερα το λουκέτο, όπως και τα πανό και οι μαύρες σημαίες, αποσύρθηκαν από τους ίδιους γονείς, κι αυτό γιατί πέραν των αντιδράσεων που προκάλεσε η ρατσιστική κίνησή τους, ενημερώθηκαν πως θα υποβληθεί σε βάρος τους μήνυση.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του Διευθυντή Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου Αριστείδης Καλάργαλη, που έστειλε σαφές μήνυμα:

«Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου παρακολούθησαν και αποδοκίμασαν από την πρώτη στιγμή το γεγονός της τοποθέτησης λουκέτου, αλλά αποδεικνύοντας το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Διοίκησης, με αίσθημα ευθύνης και παιδαγωγικής δεν επιθύμησαν την έκδοση εισαγγελικών ή άλλων εντολών. Αυτό όμως δεν σημαίνει υποχώρηση ή μαλθακότητα. Ως Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου δεν θα δεχτούμε επανάληψή της».

Ads

Για ακραίο συμβάν, που «προσβάλλει συνολικά το νησί αλλά και τη συγκεκριμένη περιοχή», έκανε λόγο ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός. Μιλώντας στο «Πρακτορείο FM», εμφανίστηκε καταδικαστικός: «Θεωρώ ότι είναι έξω από κάθε λογική, ασφαλώς υπάρχει ένα βάρος στην περιοχή, ένα βάρος μεγαλύτερο από αυτό που μπορεί να σηκώσει, το κακό είναι όμως ότι έχει δοθεί χώρος σε ακραία στοιχεία το τελευταίο διάστημα να ασκούν μια πολιτική εκφοβισμού της κοινωνίας […] Υπάρχει ο φόβος για το ξένο, για το άγνωστο. Διαδίδουν διάφορα πράγματα που είναι εξωπραγματικά και αυτά γίνονται από μέρος της κοινωνίας αποδεκτά».

Οι ενέργειες αυτές, σημείωσε, «πρέπει να σταματήσουν αμέσως» ενώ χαρακτήρισε παράλογο και απάνθρωπο αυτό που συμβαίνει σε παιδιά που«είναι θύματα πολέμων κι έρχονται κυνηγημένα στην Ελλάδα».

«Δεν υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης, υπάρχει παραπληροφόρηση» σημείωσε ο κ. Γαληνός σχολιάζοντας την αντίδραση γονέων τού εν λόγω δημοτικού σχολείου και τόνισε πως το τελευταίο διάστημα δόθηκε χώρος σε ακραία στοιχεία για αρκετό διάστημα να ενσπείρουν το δηλητήριο και τον φόβο μέσα στην κοινωνία, την οποία όμως «δεν εκφράζουν». Σε ό,τι αφορά δε, τις ανησυχίες που υπάρχουν για τη σημερινή, πρώτη σχολική ημέρα των προσφυγόπουλων στο σχολείο, σημείωσε πως «θα είναι μια διαφορετική ημέρα και θα φανεί και ένα διαφορετικό πρόσωπο».

Σε ερώτηση δε για το ενδεχόμενο ποινικών κυρώσεων και ενεργοποίηση νομικών διαδικασιών από τη δημαρχία Λέσβου σε ό,τι αφορά το συμβάν της Παρασκευής και τους συμμετέχοντες, ο κ. Γαληνός εμφανίστηκε επιφυλακτικός: «θα πρέπει να ντρέπονται, πιστεύω ότι και οι ίδιοι θα έχουν μετανιώσει». Συμπλήρωσε δε πως «σε άλλη περίπτωση ασφαλώς θα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες, ώστε ο καθένας ο οποίος παραβαίνει τον νόμο και προβαίνει σε ενέργειες προσβλητικές, να τιμωρείται κιόλας».

Αντιδράσεις και από γονείς

Εκτός όμως από τους επίσημους φορείς, αντιδράσεις υπήρξαν και από γονείς, οι οποίοι δηλώνουν πως ντρέπονται για αυτό που συνέβη, υπογραμμίζοντας πως υπήρξε υποκίνηση. Όπως σημειώνουν δεν θα ανεχτούν στο εξής καμία συμπεριφορά που προσβάλλει τόσο τους ίδιους όσο και τα παιδιά τους. 

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων δηλώνει πως τα σχολεία θα πρέπει να είναι ανοικτά για τα παιδιά των προσφύγων, τη στιγμή μάλιστα που και στο συγκεκριμένο σχολείο χρόνια τώρα πάνω από το 30% των παιδιών είναι από οικογένειες μεταναστών.

Μιλώντας στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ είπε: «Κανείς από εμάς δεν διαφωνεί να έρθουν τα παιδιά των προσφύγων στο σχολείο μας. Για πολλά χρόνια φοιτούν εδώ δεκάδες παιδιά μεταναστών και δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα. Αυτό που ζητήσαμε είναι να μας ενημερώσουν για το τι ακριβώς θα γίνει και να ξέρουμε πως όλα τα παιδιά θα είναι με τα χαρτιά τους και εμβολιασμένα. Δε σας κρύβω πως έχω στενοχωρηθεί με την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση και θέλω να γίνει άμεσα ενημέρωση από τους αρμόδιους προς τους γονείς για να σταματήσει όλη αυτή η ιστορία. Γνωρίζω καλά πως είναι παιδιά που έρχονται από πόλεμο και έχουν στερηθεί πάρα πολλά. Ανυπομονούν να πάνε στο σχολείο και έχουν το δικαίωμα να ζήσουν μια ζωή σαν όλα τα παιδιά. Η ανησυχία των γονιών του σχολείου είναι εύλογη ως ένα βαθμό και θα πρέπει οι αρμόδιοι να κινηθούν γρήγορα και κάνουν την απαραίτητη ενημέρωση».

Ο Νίκος Καραμάνος, του οποίου το παιδί φοιτά στο 8ο Δημοτικό, μιλώντας επίσης στην ΕΡΑ ΑΓΑΙΟΥ ανέφερε: «Το παιδί μου στο μάθημα των θρησκευτικών διδάχτηκε το “Αγαπάτε Αλλήλους” και ως καλοί χριστιανοί οφείλουμε αυτό να το κάνουμε πράξη. Αναρωτιέμαι τι θα πουν στα παιδιά τους όλοι αυτοί που έκλεισαν το σχολείο; Τι μάθημα θα τους δώσουν τη Δευτέρα; Αισθάνομαι ντροπή και απογοήτευση διότι κάποιοι στη γειτονιά μας ξεχνούν πως είναι και οι ίδιοι με παππούδες πρόσφυγες. Ζω σε μία χώρα που το δικαίωμα στη μάθηση είναι ιερό και για όλους. Τη Δευτέρα αν το παιδί μου δεν πάει σχολείο θα χάσω το μεροκάματό μου. Για όλα αυτά θα απευθυνθώ στις αρχές και ας αναλάβουν ευθύνες όσοι έχουν».