Ο ΣΥΡΙΖΑ προ και μετά της 15ης Ιουλίου αναμετράται σήμερα στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής – μια συνεδρίαση που, ουσιαστικά, δίνει και το σύνθημα της τελικής μάχης στον εμφύλιο του κόμματος.

Ads

Οι δύο πλευρές, προεδρική πτέρυγα και Αριστερή Πλατφόρμα θα συγκρουστούν πάνω στο δίλημμα του έκτακτου ή διαρκούς συνεδρίου, το οποίο στην πράξη εμπεριέχει και το νέο υπαρξιακό ερώτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ: Άνοιγμα σε νέες κοινωνικές δυνάμεις και προάσπιση της «κυβερνώσας αριστεράς» που ήδη έχει επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας ή ρήξη με τους δανειστές και επιστροφή στις αντιμνημονιακές ρίζες του κόμματος;

Η έκβαση, τουλάχιστον σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής, είναι εν πρώτοις άδηλη με δεδομένο το γεγονός ότι η πλειοψηφία του οργάνου, τα 108 από τα 201 μέλη του, είχε ταχθεί κατά της συμφωνίας με τους πιστωτές και πήρε θέση κόντρα στις προεδρικές επιλογές.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στελέχη της προεδρικής ομάδας, ακόμη και με αυτούς τους συσχετισμούς ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί το πολιτικό πλεονέκτημα καθώς πλέον έχει θέσει τα διλήμματα σε επίπεδο πολύ πάνω από τα μνημονιακά μέτρα και σε επίπεδο επιβίωσης αυτής καθ’ αυτής της πρώτης αριστερής κυβέρνησης της χώρας.

Ads

Η Αριστερή Πλατφόρμα αμφισβητεί ευθέως το επιχείρημα αυτό, ο ίδιος ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επικαλέστηκε εμμέσως πλην σαφώς στην εκδήλωση του Πανελληνίου την «πλειοψηφία του Όχι» και υπενθυμίζει σταθερά την ιδιότητα και τα δικαιώματα των «συνιδρυτών του κόμματος».

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Αριστερή Πλατφόρμα κατεβαίνει σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή με πρόταση για διαρκές συνέδριο μέχρι το Δεκαπενταύγουστο – ένα συνέδριο, δηλαδή, στο οποίο θα μετάσχουν μόνον οι σύνεδροι του προηγούμενου τακτικού συνεδρίου και όχι νέα μέλη. Στόχος της αριστερής πτέρυγας είναι μια απόφαση του συνεδρίου για διακοπή των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές και στροφή σε εναλλακτικούς δρόμους που θα ανταποκρίνονται στο «Όχι» του δημοψηφίσματος.

Στον αντίποδα, οι τάσεις της προεδρικής πλειοψηφίας, η ομάδα των «53+», η «Ενωτική Κίνηση» και η «Πλατφόρμα 2010» εισηγούνται στην Κεντρική Επιτροπή σύγκλιση έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο. Σε μια παράλληλη κίνηση, δε, και ανεξάρτητα με το έκτακτο συνέδριο όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή συνέντευξή του στο «Κόκκινο», λένε «ναι» και σε εσωκομματικό δημοψήφισμα ακόμη και το επόμενο Σαββατοκύριακο εάν αποφασιστεί ότι πρέπει να υπάρξει τοποθέτηση του κόμματος πριν υπογραφεί η συμφωνία με τους πιστωτές.

Το κλίμα, πάντως, και από τις δύο πλευρές προδιαγράφει θερμές στιγμές στην σημερινή Κεντρική Επιτροπή, μετά τόσο από το σκληρό κείμενο που κατέθεσαν τρία στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας – Νταβανέλος, Λεουτσάκος, Παπαδόγιαννη – όσο και των μηνυμάτων μετωπικής αναμέτρησης που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός στην χθεσινή του συνέντευξη.

«Οι συλλογικές αποφάσεις πρέπει να τηρούνται. Όποιος δεν θέλει να τις τηρήσει θα πρέπει να παραδίδει την έδρα, όπως ορίζει ο κανονισμός λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας», διαμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας ζητώντας, ουσιαστικά, τις έδρες των διαφωνούντων και αφήνοντας οξείες αιχμές: «Σε προσωπικό επίπεδο», είπε, «νιώθω έκπληξη από την στάση κάποιων συντρόφων,. Δώσαμε μαζί τις μάχες, περάσαμε μαζί τις αγωνίες. Δώσαμε μαζί την μάχη για το δημοψήφισμα. Ξέραμε ποιες είναι οι εναλλακτικές. Αφού εξασφαλίστηκε ότι θα είναι ανοιχτές οι τράπεζες άλλαξε η γραμμή τους: «Εσύ να ψηφίσεις και εγώ θα κρατήσω την ιδεολογική μου καθαρότητα».