Με τον Αλέξη Τσίπρα στο βήμα της Βουλής για την έναρξη των προγραμματικών δηλώσεων και με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη στις Βρυξέλλες και στο Eurogroup η κυβέρνηση ανοίγει από σήμερα την πολιτική ατζέντα της εφαρμογής του τρίτου Μνημονίου.

Ads

Σαρανταοκτώ «προαπαιτούμενα», ένα νέο τριετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών είναι μόνον το πρώτο κεφάλαιο αυτής της βαριάς ατζέντας που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα μπει άμεσα σε τροχιά νομοθετικής εφαρμογής – κατά πάσα πιθανότητα από αυτή την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. 

Στόχος και κεντρική γραμμή του Μαξίμου είναι να περάσουν ταχύτατα τα δύσκολα μέτρα – φορολογικά, ασφαλιστικό κ.λπ. – που θα κλείσουν την περίφημη πρώτη αξιολόγηση, έτσι ώστε να ανοίξει παράλληλα το στρατηγικό ζήτημα της μείωσης του χρέους, το οποίο η κυβέρνηση θεωρεί το «κλειδί» για την αλλαγή του διεθνούς οικονομικού κλίματος απέναντι στην Ελλάδα, την διαμόρφωση ουσιαστικών συνθηκών για επενδύσεις και για το πέρασμα στην ανάκαμψη.

Στίγμα ταχύτητας και προτεραιοτήτων έδωσε ήδη η χθεσινή σύγκλιση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), που αποφάσισε την συγκρότηση επιτροπής για την παρακολούθηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενώ το συνολικό πολιτικό πλαίσιο θα παρουσιάσει απόψε ο πρωθυπουργός με τις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή εστιάζοντας στο τρίπτυχο «μεταρρυθμίσεις, λύση στο χρέος, ανάπτυξη».

Ads

Στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων που πρέπει να περάσουν έως τα τέλη Οκτωβρίου από τη Βουλή, η επιλογή που προκρίνεται είναι ο διαχωρισμός των προαπαιτούμενων που αφορούν τις τράπεζες κι εκείνων που άπτονται του φορολογικού και του ασφαλιστικού με παράλληλη εκταμίευση της δόσης των 3 δισ. ευρώ σε δύο υποδόσεις (2+1 δισ.) και καταβολή των 15 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσα στο Νοέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, το χρονοδιάγραμμα αυτό θεωρείται ρεαλιστικό και από την πλευρά των πιστωτών, τα πάντα ωστόσο θα κριθούν για μια ακόμη φορά στις λεπτομέρειες και στα κρίσιμα, ανοιχτά μέτωπα.

Σ’ αυτά τα μέτωπα κεντρική θέση έχουν τα 4 ισοδύναμα που καλείται να βρει άμεσα η κυβέρνηση σε ισάριθμα θερμά θέματα:

  • Τα ισοδύναμα για να μην επιβληθεί ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση (οι χθεσινές πληροφορίες έκαναν λόγο για πιθανή εξαίρεση μόνον των ιδιωτικών νηπιαγωγείων)

  • Τα ισοδύναμα για να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές – δηλαδή, για να μην μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις.

  • Τα ισοδύναμα για να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

  • Τα ισοδύναμα για τις αποφάσεις του ΣτΕ που αφορούν τις μειώσεις συντάξεων του 2012.

Τις πρώτες απαντήσεις επ’ αυτών, τουλάχιστον στο γενικό τους πλαίσιο, θα δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στην αποψινή του ομιλία στη Βουλή – μια ομιλία, πάντως, που αναμένεται να εστιάσει κυρίως στην στρατηγική και την προοπτική εξόδου από την κρίση, με έμφαση στην οικονομική ανάταξη μέσα από τη λύση για το χρέος αλλά και την ηθική και κοινωνική ανάταξη μέσα από την πάταξη της διαφθοράς. Εδώ, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και τα πρώτα νομοθετήματα της κυβέρνησης θα στοχεύσουν στη διαπλοκή, τους ολιγάρχες, τα καρτέλ και τη φοροδιαφυγή…