Ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, μετά από δύο αναβολές διαγγελμάτων εντός λίγων ωρών, τελικά προχώρησε σε μια ομιλία γνωστοποιώντας πως δεν πρόκειται να διαλύσει το τοπικό κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, ανατρέποντας τα σενάρια που κυκλοφόρησαν νωρίτερα την Πέμπτη και πρόεβλεπαν κάλπες στις 20 Δεκεμβρίου.

Ads

Ο Πουτζντεμόν φέρεται να δέχτηκε ισχυρές πιέσεις για να μην προχωρήσει στο σχέδιο των πρόωρων εκλογών, που για τον ίδιο ενδεχομένως να αποτελούσε έναν τρόπο απεγκλωβισμού. Η διαρροή του σχεδίου του προέδρου της Καταλονίας δημιούργησε ένα εκρηκτικό κλίμα τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όσο και από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της τοπικής κυβέρνησης για να διαμαρτυρηθούν. Αποκαλώντας τον «προδότη» τον Πουτζντεμόν τον κάλεσαν να προχωρήσει στην κήρυξη της ανεξαρτησίας, βάσει της λαϊκής απαίτησης όπως αυτή καταγράφηκε μέσω του δημοψηφίσματος.

Υπό την πίεση λοιπόν των πολιτικών δυνάμεων που τάσσονται υπέρ της άμεσης κήρυξης ανεξαρτησίας και στηρίζουν την καταλανική κυβέρνηση στο τοπικό κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός της περιφέρειας ανέκρουσε πρύμναν και ανέφερε ότι πλέον είναι αδύνατο να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, καθώς αυτές θα συνδυάζονταν με αναστολή της κήρυξης ανεξαρτησίας.

«Σκέφτηκα το ενδεχόμενο να προκηρύξω εκλογές, όμως δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εγγυήσεις. Το καθήκον μου είναι να εξαντλήσω όλες τις πιθανότητες για να βρω μία συμφωνημένη λύση για να αποφύγουμε την εφαρμογή του άρθρου 155», είπε ο Πουτζντεμόν και πρόσθεσε: «Προσπάθησα να έχω τις απαιτούμενες εγγυήσεις για να πραγματοποιήσω τις εκλογές, αλλά δεν έχω λάβει υπεύθυνη απάντηση από το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο έχει εκμεταλλευτεί την κατάσταση και έχει συμβάλει στην ένταση. Πρέπει να δεσμευτούμε σε μία ειρηνική επίλυση. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα κερδίσουμε. Η Καταλανική Βουλή θα αποφασίσει τι θα κάνει με την εφαρμογή του άρθρου 155».

Ads

Ορισμένοι υποστηρίζουν πως ο πρόεδρος της Καταλονίας επιχειρεί να κερδίσει και άλλο χρόνο, πετώντας την μπάλα στη Μαδρίτη, ενώ άλλοι αναλυτές σημειώνουν πως η απόφασή του να μην προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές ανοίγει το δρόμο για κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από πλευράς Βαρκελώνης και για προσωρινή άρση της αυτονομίας της από πλευράς της κεντρικής ισπανικής κυβέρνησης βάσει του άρθρου 155 του Συντάγματος. 

Σημειώνεται πως η Γερουσία, άνω σώμα του ισπανικού κοινοβουλίου και μόνο αρμόδιο για ζητήματα επέμβασης της κεντρικής κυβέρνησης στις τοπικές κυβερνήσεις των 17 Αυτόνομων Κοινοτήτων (Περιφερειών) της Ισπανίας, εξετάζει ήδη και αναμένεται να ψηφίσει την Παρασκευή την καθαίρεση της καταλανικής κυβέρνησης υπό τον Πουτζντεμόν και την ανάληψη της εξουσίας στην περιφέρεια απευθείας από την κυβέρνηση της Ισπανίας υπό τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι. Κάτι τέτοιο θα σημάνει τον άμεσο έλεγχο της καταλανικής αστυνομίας, των δημόσιων μέσων ενημέρωσης στην Καταλονία και του περιφερειακού κρατικού ταμείου από την κυβέρνηση Ραχόι ή διορισμένους εκπροσώπους της.

Η πρώτη αντίδραση από τη Μαδρίτη, μετά την απόφαση του Πουτζντεμόν, έρχεται μέσω της αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σοράγια Σάενζ, η οποία μίλησε ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας, που συνεδριάζει για να αποφασίσει για την εφαρμογή του άρθρου 155. «Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να παραδεχθεί ότι η δημοκρατία δεν είναι παρούσα σε όλη τη χώρα και αυτό είναι που συμβαίνει στην Καταλονία με την κυβέρνηση και τους συμμάχους της», δήλωσε και συνέχισε:

«Το “ταξίδι” προς οποιοδήποτε σημείο του αυτονομισμού πρέπει να σταματήσει και να επιστρέψει η νομιμότητα. Η υπευθυνότητα πάντα έλειπε από την κυβέρνηση της Καταλονίας επειδή αυτό δεν ξεκίνησε με σκοπό την ανεξαρτησία, αλλά από καθαρά ανευθυνότητα όπως και ανυπακοή απέναντι στους νόμους, στην αλήθεια και σε εκείνους που δεν σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο. Ο κ. Πουτζντεμόν έγινε πρόεδρος για να είναι η πιο εύκολη και ευχάριστη επιλογή για εκείνους. Οι οπαδοί της ανεξαρτησίας έκαναν ξεκάθαρο ότι δεν ήθελαν ποτέ τον διάλογο. Ο Πουτζντεμόν είχε αρκετές επιλογές για διάλογο. Στην Καταλονία οι κυβερνώντες δεν έδωσαν βήμα λόγου σε εκείνους που δεν συμφωνούν μαζί τους και έχασαν τον σεβασμό των πολιτών. Για να αντιμετωπίσουμε μια τόσο σοβαρή κατάσταση, το κράτος δικαίου μας έχει δώσει εξαιρετικά εργαλεία. Αυτά που προβλέπει το άρθρο 155 δεν ισχύουν μόνο στην Ισπανία».