Στις δύσκολες, και εξαιρετικά λεπτές, ισορροπίες του Κυπριακού δοκιμάζονται από σήμερα οι – πραγματικές – προθέσεις συνεννόησης του εγχώριου πολιτικού συστήματος αλλά και οι επιδιώξεις του διεθνούς παράγοντα περί την Ελλάδα.

Ads

Με ορόσημο την Πέμπτη και την διάσκεψη της Γενεύης, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα και θα ενημερώσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς επιδιώκοντας τη διαμόρφωση ενιαίας εθνικής γραμμής – μιας γραμμής, που για την κυβέρνηση προσδιορίζεται σταθερά στη «δίκαιη και βιώσιμη λύση, χωρίς εγγυήσεις και στρατεύματα κατοχής».

Οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα άρχισαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα ολοκληρωθούν με τον Πάνο Καμμένο και σύμφωνα με τις πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει αναλυτικά τις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό, επιμένοντας ιδιαίτερα στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων που, όπως έχει ήδη καταστήσει σαφές, έχουν κρίσιμο ρόλο για την κυβέρνηση.

Τριμερές Σύμφωνο Φιλίας

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει τους αρχηγούς και για την πρόθεσή του να επιδιώξει Σύμφωνο Φιλίας Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας – μια προοπτική, πάντως, που τελεί υπό την αίρεση της στάσης που θα κρατήσει στη Γενεύη και η Άγκυρα

Ads

Υπό την αίρεση της στάσης Ερντογάν παραμένει και η παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού στην Γενεύη, με κυβερνητικές πηγές να διαμηνύουν ότι εάν επιμείνει ο Τούρκος πρόεδρος ότι δεν θα παραστεί, τότε δεν έχει νόημα να πάει στη διάσκεψη και ο Αλέξης Τσίπρας.

«Από την πλευρά μας έχουμε πει ότι η εκπροσώπηση της χώρας θα γίνει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Ωστόσο, η μη παρουσία του κυρίου Ερντογάν αφήνει ανοιχτά πολλά ενδεχόμενα. Δεν είναι κατά τη γνώμη μας μια ορθή στάση…», είπε χθες εύγλωττα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν υπάρχει ακόμη τελική απόφαση.

Η στάση της ΝΔ

Στην ανάγκη να υπάρξει εθνική γραμμή για το Κυπριακό αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Ελλάδα και Κύπρος θέλουν λύση», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, για να υπογραμμίσει: «Όμως, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε πρόταση λύσης. Υπάρχουν σαφείς όροι και ξεκάθαρες προϋποθέσεις. Χρειάζεται λύση που θα αντέξει στο χρόνο. Λύση λειτουργική και βιώσιμη. Σύμφωνη με το διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Λύση σταθερότητας και ειρήνης, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να απολαμβάνουν τους καρπούς της ευρωπαϊκής συμμετοχής χωρίς κατοχικά στρατεύματα και παρωχημένες λογικές εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων. Τέτοιες λογικές δεν μπορεί να υπάρχουν σε μια επανενωμένη Κύπρο, κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Με αυτό το εθνικό «κάδρο», οι προσδοκίες για τη Γενεύη – όπου βρίσκονται ήδη από χθες ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί – παραμένουν συγκρατημένες, κυρίως λόγω της στάσης Ερντογάν και της γενικευμένης αποσταθεροποίησης στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν κρατά το «κλειδί»

Η Άγκυρα, συμπαρασύροντας και την τουρκοκυπριακή πλευρά, επιμένει μέχρι στιγμής σθεναρά στη διατήρηση των εγγυήσεων, οι δε προθέσεις του Ερντογάν θα είναι εκείνες που θα καθορίσουν εν τέλει την στάση Ακιντζί και στο εδαφικό.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές, πάντως, επισημαίνουν ότι, με δεδομένη και την «έφεση» Ερντογάν στους αιφνιδιασμούς – αρνητικούς και θετικούς – τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο έως την τελευταία στιγμή. Οι ίδιες πηγές αναγνωρίζουν επίσης ότι η πίεση τόσο από την αμερικανική, όσο και από την ευρωπαϊκή πλευρά για πρόοδο – ακόμη και λύση – στο Κυπριακό παραμένει υψηλή και κλιμακούμενη, γεγονός που καλείται να διαχειριστεί με ιδιαίτερη προσοχή η Αθήνα.

Έχει, άλλωστε, ήδη τη δική του σημασία το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να εκπροσωπηθεί στη διάσκεψη της Γενεύης στο πλέον υψηλό επίπεδο, με παρόντες τόσο τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι.