Στον αστερισμό των debates μπαίνει από απόψε η προεκλογική κούρσα της κεντροαριστεράς, με  ανοιχτά όμως τα εσωτερικά μέτωπα μεταξύ των υποψηφίων και με πολιτικά εύγλωττες απουσίες.

Ads

Η τηλεμαχία έχει προγραμματιστεί για τις 10 το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24, αλλά χωρίς να είναι παρούσα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η οποία διαμήνυσε ότι θα μετάσχει μόνον στα δύο debates σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της επιτροπής Αλιβιζάτου. Απόντες θα είναι και τρεις ακόμη εκ των δέκα υποψηφίων αρχηγών οι οποίοι δεν προσκλήθηκαν από το κανάλι, δηλαδή οι: Δημήτρης Τζιώτης, Απόστολος Πόντας και Κωνσταντίνος Γάτσιος.

Ως εκ τούτου, στο πάνελ της πρώτης τηλεοπτικής αναμέτρησης θα βρίσκονται έξι εκ των υποψηφίων για την ηγεσία του ενιαίου φορέα, οι: Γιώργος Καμίνης, Σταύρος Θεοδωράκης, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιάννης Μανιάτης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Γιάννης Ραγκούσης. Τον συντονισμό θα έχουν οι δημοσιογράφοι Γιώργος Κουβαράς,  Γιάννης Πολίτης και Αγγελική Σπανού, ενώ η διαδικασία προβλέπει ότι θα υπάρξουν τρεις γύροι ερωτήσεων και μια ελεύθερη τοποθέτηση ενός λεπτού από τον κάθε υποψήφιο στο τέλος της συζήτησης.

Ζωντανή Μετάδοση του Debate

Οι κόντρες καλά κρατούν

Το debate ωστόσο έρχεται να αναδείξει εκ νέου τις εσωτερικές εντάσεις στον υπό σύσταση νέο φορέα, καθώς η απόφαση της Φώφης Γεννηματά να μην μετάσχει συνοδεύτηκε από το μήνυμα ότι με αυτόν τον τρόπο «περιφρουρεί τη σοβαρότητα της διαδικασίας από κινδύνους εσωστρέφειας».

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος για πολλαπλές τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις των υποψηφίων και, δη, πριν από την τελική φάση της προεκλογικής κούρσας. Στον αντίποδα, από τα επιτελεία των ανθυποψηφίων της, της καταλογίζονται μικροπολιτική τακτική και προσπάθεια να εκμεταλλευθεί την αναγνωρισιμότητά της σε βάρος των υπολοίπων.

Η σύγκρουση Φώφης – Καμίνη

Πέραν των κινήσεων τακτικής, ανοιχτό παραμένει και το μέτωπο της Φώφης Γεννηματά με τον Γιώργο Καμίνη μετά την ψηφοφορία για την ταυτότητα φύλου στη Βουλή.

Ο Γιώργος Καμίνης, ο οποίος κατηγόρησε την Φώφη Γεννηματά για «φυγομαχία» λόγω της απουσίας της από την Βουλή στην ψηφοφορία, απέφυγε χθες να δώσει συνέχεια στην κόντρα απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι «το σημαντικό είναι ότι το νομοσχέδιο πέρασε. Όσοι το ψήφισαν, αξίζουν το ευχαριστώ μας».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όμως επανήλθε σήμερα, από την Κρήτη, στο θέμα εγκαλώντας ουσιαστικά τον δήμαρχο Αθηναίων για «προβοκάτσια»: «Η δήθεν κριτική για την υποχρεωτική απουσία μου από τη ψήφιση του νομοσχεδίου είναι απολύτως κακόπιστη και αγγίζει τα όρια της προβοκάτσιας», δήλωσε χαρακτηριστικά στον τηλεοπτικό σταθμό Κρήτη TV.

Αλιβιζάτος: Ο ψηφοφόροι μπορεί να είναι και 300.000

Σ’ αυτό το κλίμα, ο εγγυητής της όλης διαδικασίας, Νίκος Αλιβιζάτος, επιχειρεί να εκτονώσει τα μέτωπα και να ανεβάσει τον πήχη των πολιτικών προσδοκιών από το εγχείρημα. Σε συνέντευξή του χθες το βράδυ, επίσης στο Action 24, έθεσε τον στόχο για την συμμετοχή των ψηφοφόρων στην εκλογή του Νοεμβρίου ακόμη και στις 300.000 λέγοντας χαρακτηριστικά:

«΄Εχουμε τις 30.000 υπογραφές, που είναι οι υπογραφές υποστήριξης των υποψηφίων. Αυτή είναι η αφετηρία. Αν μείνουνε κάτω από τις 100.000 θα είναι αποτυχία, αν περάσουμε τις 100.000 θα είναι επιτυχία αν περάσουμε τις 200.000 θα είναι μεγάλη επιτυχία αν πλησιάσουμε τις 300.000 – όπως θέλω να πιστεύω – θα είναι θρίαμβος».
Σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις των ψηφοφόρων ο Νίκος Αλιβιζάτος εξήγησε ότι «όποιος θέλει να γίνει μέλος του νέου κόμματος θα το δηλώνει ρητά, όποιος απλώς θέλει να ψηφίσει, θα μπορεί να ψηφίζει χωρίς να δηλώσει οτιδήποτε. Αυτό έχει ληφθεί ως απόφαση από την πρώτη στιγμή. Δεν μπορεί επειδή κάποιος πάει να ψηφίσει να γίνεται αυτόματα μέλος κάποιου κόμματος. Δεν μπορεί να παγιδεύσεις κάποιον που πάει να ψηφίσει αρχηγό, ως μέλος ενός κόμματος». 

Τέλος, για τα debates που θα οργανώσει η ίδια η επιτροπή, ο Νίκος Αλιβιζάτος είναι πως έχουν προγραμματιστεί ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Αθήνα, δύο εβδομάδες πριν από την ψηφοφορία με συντονιστή τον Παύλο Τσίμα. «Ελπίζουμε», πρόσθεσε, «και σε ένα τρίτο που δεν είναι σίγουρο».