Τα μηνύματα που έστειλε η αναταραχή στις αγορές την προηγούμενη εβδομάδα συνεχίζουν να απασχολούν τον εγχώριο Τύπο, με τον Βέλγο οικονομολόγο Ερίκ Τουσέν να κάνει παρέμβαση και να υποστηρίζει ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα θα πρέπει να μεταφερθούν στο δημόσιο και να λειτουργήσουν με βάση το συμφέρον του ελληνικού λαού. Την ίδια στιγμή, ιδιωτικά κεφάλαια πλουτίζουν με την κοινοβουλευτική συναίνεση στα πανεπιστήμια αλλά και σε άλλους νευραλγικούς τομείς της χώρας σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Ads

Συνέντευξη του διεθνούς αναγνωρισμένου οικονομολόγου Ερίκ Τουσέν φιλοξενεί η «Εφημερίδα των Συντακτών». Ο Βέλγος οικονομολόγος τάσσεται υπέρ του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ για μια διεθνή διάσκεψη για το χρέος, παρ’ ότι αναγνωρίζει ότι είναι πολύ δύσκολο να το επιβάλει κάποιος στους δανειστές. Λέει πως είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα δεν προκάλεσε καμία σύγκρουση στην Ευρώπη, όπως αυτή που προκάλεσε η Γερμανία κι έτσι οι πολίτες της Ελλάδας έχουν ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα να πουν ότι ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους είναι παράνομο και ότι πρέπει να διαγραφεί, όπως διεγράφη το γερμανικό χρέος το 1953. Αναφορικά με το τραπεζικό σύστημα ο Ερίκ Τουσέν λέει: «Νομίζω ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες πρέπει να μεταφερθούν στον δημόσιο τομέα και να λειτουργούν σεβόμενες αυστηρά τους κανόνες και τα συμφέροντα του λαού».

image

Την ίδια στιγμή, απαισιόδοξα είναι τα σενάρια για έξοδο από το μνημόνιο, που δια στόματος κυβερνητικών στελεχών κατέρρευσαν οριστικά. Το «Παγόβουνο Νο2!» πάνω στο οποίο προσέκρουσε η κυβέρνηση στην πρόθεση της για έξοδο από το μνημόνιο σχολιάζει η εφημερίδα «Δημοκρατία». Η εφημερίδα σχολιάζει ότι βρισκόμαστε και πάλι στο σημείο μηδέν, με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη να δηλώνει ότι δεν παίρνουμε διαζύγιο από το ΔΝΤ και την κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη να λέει ότι θα βγούμε από το μνημόνιο μόνο  με τη συναίνεση της τρόικας.

Ads

image

«Όταν χτυπάει το ξυπνητήρι κάποιοι ξυπνούν και κάποιοι δεν τα καταφέρνουν. Το ξυπνητήρι που κούρδισαν οι αγορές χτύπησε πολύ δυνατά την προηγούμενη εβδομάδα για ολόκληρο το πολιτικό μας σύστημα. Το θέμα είναι ποιους ξύπνησε», αναρωτιούνται «Τα Νέα». Η εφημερίδα εκτιμά ότι η χρήση του όρου εθνική συννενόηση από τον Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ το σαββατοκύριακο – έστω και με όρους και προϋποθέσεις – μαρτυρά ότι κάποιοι στην Κουμουνδούρου ξύπνησαν. «Τώρα είναι η σειρά των κυβερνώντων», λέει η εφημερίδα.

image

Οι κυβερνώντες ωστόσο έχουν πρώτα να ρυθμίσουν άλλους τομείς όπως προκύπτει από την πολιτική αττζέντα. «Τσέπωνε και μη ερεύνα» (ή ίσως ερεύνα) είναι ο κεντρικός τίτλος της εφημερίδας «Εφημερίδα των Συντακτών». Ξεκίνησε εσπευσμένα στη Βουλή η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την υλοποίηση εθνικής στρατηγικής στους τομείς της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας. Όπως και σε άλλους τομείς η εθνική στρατηγική, υπό την εποπτεία των δανειστών, αλλάζει τον χάρτη στους ερευνητικούς φορείς παραδίδοντας την έρευνα στα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Σκάνδαλο χαρακτηρίζει η εφημερίδα ρυθμίσεις που αναμένεται να συμπεριληφθούν στο νέο νομοσχέδιο που θα νομιμοποιούν τις απευθείας αναθέσεις διαγωνισμών και προμηθειών.

image

Σε σκάνδαλο μπορεί να εξελιχθεί και η εισαγωγή στα ΑΕΙ, όχι φοιτητών μόνο αλλά και του θεσμού της ιδιωτικής φύλαξης. «Επιχείρηση νόμος και τάξη στα ΑΕΙ» είναι ο τίτλος του κεντρικού θέματος της εφημερίδας «Έθνος». Αποφασισμένοι να απαλλάξουν τις πανεπιστημιακές σχολές από κάθε μορφής παρείσακτους και από φαινόμενα ανομίας εμφανίζονται οι πρυτάνεις σύμφωνα με την εφημερίδα, και ζητούν μέτρα θωράκισης προσφεύγοντας σε ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης.

image

Μια επίσης κερδοφόρα «μπίζνα» αποκαλύπτει η «Ελευθεροτυπία». Τζίρος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ φοροδιαφυγής και μαύρης εργασίας, από ανεξέλεγκτες χωματερές τοξικών, κάτω από τη μύτη της πολιτείας δείχνουν οι 5 τόνοι τοξικών απόβλητων που βρέθηκαν στον Ασπρόπυργο.

Τέλος, «αγγελία γάμου» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η δήλωση της Ραχήλ Μακρή στην Ελευθεροτυπία ότι θα στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ. «Πρέπει να έχει καθαρή εντολή και αυτοδύναμη κυβέρνηση», λέει.