Επιστροφή στην ανάπτυξη το β’ εξάμηνο του 2016 αναμένει για την ελληνική οικονομία ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), εκτιμώντας παράλληλα, ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,9% το 2017.

Ads

Σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού για την παγκόσμια οικονομία, μετά από βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, χάρη στην ανάκαμψη της επενδυτικής εμπιστοσύνης, στην αύξηση της κατανάλωσης και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Ωστόσο, η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, καθώς το 2017 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 23,2%. «Ο μεγάλος αριθμός των ανέργων συνιστά πηγή μόνιμων κοινωνικών προβλημάτων» σχολιάζει ο ΟΟΣΑ, αναγνωρίζοντας βέβαια, ότι ο δείκτης ανεργίας έχει εισέλθει σε πτωτική τροχιά.

Όσον αφορά το δημόσιο χρέος, ο Οργανισμός τονίζει ότι το μέγεθός του υποβαθμίζει την επενδυτική και οικονομική εμπιστοσύνη. «Η οποιασδήποτε μορφής, ελάφρυνση του χρέους θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την πορεία της χώρας» σπεύδει να επισημάνει.

Ads

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η επιβράδυνση του ρυθμού δημοσιονομικής προσαρμογής διευκολύνει την ανάπτυξη της οικονομίας και την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Άλλωστε, όπως σημειώνει, η εφαρμογή μέτρων, όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, μειώνουν τη φτώχεια και την ανισότητα που γιγαντώθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Ιδιαίτερη μνεία κάνει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η οποία θα συνεπάγεται τη μείωση του αισθήματος της αδικίας και την αύξηση των δημόσιων εσόδων.

Αναφορά κάνει και στον αριθμό των «κόκκινων» δανείων, η αντιμετώπιση των οποίων, συνιστούν προϋπόθεση για την αποκατάσταση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό.

Τέλος, ο ΟΟΣΑ καθιστά αναγκαία την πλήρη υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα τονώσουν την παραγωγικότητα της οικονομίας – αναγνωρίζοντας βέβαια, την πρόοδο της Ελλάδας σ’ αυτόν τον τομέα.