Με ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα αποφασίσει η Βουλή αν θα δοθεί προσωρινή άδεια ψηφιακής εκπομπής στα ιδιωτικά τηλεοπτικά μέσα. Η συγκεκριμένη ρύθμιση είχε ενταχθεί (άρθρο 18) στο νομοσχέδιο για την υγεία και θα ψηφιζόταν σήμερα, ωστόσο, μετά το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί την επόμενη Τρίτη. Η σημερινή συζήτηση στη Βουλή για το θέμα ήταν τεταμένη. Σύμφωνα με τους εισηγητές των κομμάτων τη ρύθμιση θα στηρίξουν βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, με τον Βασίλη Οικονόμου να δηλώνει ότι ότι θα συναινέσει στην ψήφισή της παρά τις επιφυλάξεις που έχει το κόμμα του, καθώς δεν δίνεται οριστική λύση, αλλά αντίθετα διαιωνίζεται το παράνομο καθεστώς που επικρατεί χρόνια με τις συχνότητες των καναλιών. 

Ads

 
Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, προβλέπεται ότι «μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής, οι τηλεοπτικοί σταθμοί που λειτουργούν νομίμως, εφόσον εξέπεμπαν τηλεοπτικό πρόγραμμα στις 31 Αυγούστου του 2013, συμβάλλονται με νομίμως αδειοδοτημένο πάροχο δικτύου για την ψηφιακή εκπομπή του προγράμματός τους».

Σε παρέμβασή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου επισήμανε ότι «η ρύθμιση είναι προσωρινή, μέχρι τη χορήγηση άδειας» και ότι «δεν αποτελεί αδειοδότηση, ούτε αποτελεί μεθόδευση για την αποφυγή της αδειοδότησης» των τηλεοπτικών ΜΜΕ. «Αδίκως συγκέντρωσε τα πυρά, το μόνο που κάνει είναι να ρυθμίζει προσωρινά το τηλεοπτικό πεδίο για να μη μείνουν χωρίς τηλεοπτική εικόνα περιοχές της χώρας». Επιπλέον υποστήριξε ότι ο υπ. Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση που καθιστά σαφές ότι πρόκειται για προσωρινή άδεια κι ότι ισχύει μέχρι τη διενέργεια διαγωνισμού. Υπογράμμισε δε, ότι όσοι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν υποβάλλουν αίτηση στο διαγωνισμό για την ψηφιακή εκπομπή ή απορριφθούν από αυτόν δεν θα αδειοδοτηθούν. Επιπλέον, ο Σίμος Κεδίκογλου διευκρίνισε ότι η Δημόσια Τηλεόραση έχει εξαιρεθεί από τη διαδικασία προκήρυξης του διαγωνισμού για την ψηφιακή συχνότητα πριν το κλείσιμο της ΕΡΤ, καθώς έχει εξασφαλισμένο φάσμα και είναι εκτός της διαδικασίας των ιδιωτικών καναλιών.

Για τον διαγωνισμό αδειοδότησης πάντως αρμόδιο είναι το ΕΣΡ του οποίου όμως η θητεία έχει λήξει. Ο Σ. Κεδίκογλου ζήτησε συνεννόηση των κομμάτων ώστε να διαμορφωθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής η πλειοψηφία των 4/5 που απαιτείται για να ληφθεί απόφαση. «Μην τρελαθούμε», αντέδρασε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και κατηγόρησε την κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες ότι θέλησαν να διορίσουν ως πρόεδρο του ΕΣΡ τον κ. Παπαγγελόπουλο, πρ. υποδιοικητή της ΕΥΠ, που εμπλεκόταν, όπως είπε, στο σκάνδαλο των υποκλοπών επί κυβέρνησης Καραμανλή.
 
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης επεσήμανε ότι βασική προϋπόθεση για την αδειοδότηση είναι η κεφαλαιακή επάρκεια και η οικονομική κατάσταση των τηλεοπτικών MME και ρώτησε αν καταρτίζονται με αυτό το κριτήριο οι φάκελοι για τη συμμετοχή των καναλιών στον διαγωνισμό για την ψηφιακή τηλεόραση. «Υπάρχει ανομία, προνόμια και διαπλοκή», εκτίμησε ο κ. Βούτσης ζητώντας «να μην μπαίνει φύλλο συκής η εκκρεμότητα του ΕΣΡ». Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι στη Βουλή ακούγεται συχνά να μιλάμε για να καταδίκη της ανομίας και σηκώνουμε το δάχτυλο στο λαό, αλλά μόνο προς τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και τους τραπεζίτες δεν έχει σηκωθεί. Η ρύθμιση αποτελεί «επιτομή της θωράκισης του μνημονιακού μπλοκ απέναντι στις δυσκολίες που υπάρχουν για να διαμορφωθεί συναίνεση» τόνισε. 

Ads

«Με αυτή την πρωτοβουλία της, η κυβέρνηση εκθέτει και τον εαυτό της και τον πολιτικό κόσμο. Η διαπλοκή καλά κρατεί. Στόχος της είναι να στηρίξει ένα διαπλεκόμενο μιντιακό σύστημα, χαρίζοντας τηλεοπτικές συχνότητες σε επιχειρηματίες που οφείλουν δεκάδες εκατομμύρια στο ελληνικό δημόσιο» υποστήριξε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουπλής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Αν.Ελλ., Βασίλης Καπερνάρνος επέμεινε στο να απαλειφθεί η αναφορά στο άρθρο περί νόμιμης λειτουργίας των τηλεοπτικών καναλιών, γιατί δεν αναγνωρίζεται έτσι ότι εκπέμπουν παράνομα, ενώ ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, δήλωσε ότι το κόμμα του είναι κάθετα αντίθετο με τη διάταξη που διαιωνίζει ένα παράνομο καθεστώς στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση χαρίζει τις συχνότητες στους ιδιοκτήτες καναλιών.
 
Τη σχετική ρύθμιση στήριξαν οι βουλευτές από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη ΔΗΜΑΡ, της οποίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Βασίλης Οικονόμου δήλωσε ότι θα συναινέσει στην ψήφισή της παρά τις επιφυλάξεις που έχει το κόμμα του, καθώς δεν δίνεται οριστική λύση, αλλά αντίθετα διαιωνίζεται το παράνομο καθεστώς που επικρατεί χρόνια με τις συχνότητες των καναλιών.