Εντολή για ονομαστική ψηφοφορία επί της έκτακτης ενίσχυσης στους συνταξιούχους έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ads

«Ο πρωθυπουργός μόλις προσγειώθηκε στις Βρυξέλλες έδωσε εντολή να τεθούν αύριο σε ονομαστική ψηφοφορία τα μέτρα για το κοινωνικό μέρισμα», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. «Η απόφαση για ονομαστική ψήφιση των μέτρων ελήφθη με γνώμονα να καταγραφούν οι προθέσεις και η στάση όλων των βουλευτών όλων των κομμάτων», σημειώσαν οι ίδιες πηγές.

Σχετικά το «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος έως ότου αξιολογηθούν τα κοινωνικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, οι κυβερνητικές πηγές σημείωσαν: «Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Μας ζήτησαν διευκρινιστικά στοιχεία και τα παρείχαμε».

Νωρίτερα η ΝΔ, αναφερόμενη στην απόφαση του ESM, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση πως «μοιράζει επίδομα στους συνταξιούχους χωρίς να έχει κάνει καμιά συνεννόηση με τους δανειστές και τινάζει στον αέρα τη συμφωνία». «Το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη πιο σκληρές απαιτήσεις των δανειστών. Ακόμη μεγαλύτερα βάρη στους απλούς πολίτες. Είναι απολύτως επικίνδυνοι για το λαό και τη χώρα», υποστήριξαν από τη ΝΔ. 

Ads

Όπως δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, αντιπρόεδρος της ΝΔ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αποφασίσει την Πέμπτη αν θα ψηφίσει υπέρ της έκτακτης ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων. 

«Πέμπτη φάλαγγα η ΝΔ»

Απαντώντας από το Μαξίμου επισημαίνουν πως «ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του συμπεριφέρονται ως πέμπτη φάλαγγα εντός της χώρας, εκπροσωπώντας τους δανειστές». «Δεν ενδιαφέρονται για τίποτα πέρα από την εκδικητική επιστροφή τους στην εξουσία, δίνοντας πιστοποιητικά υποτακτικότητας στους ακραίους κύκλους που επιθυμούν τη βύθιση της χώρας στο χάος της λιτότητας και της φτώχειας», αναφέρουν από την κυβέρνηση και συνεχίζουν:

«Η αυριανή ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή χαράσσει δύο εναλλακτικές στον κ. Μητσοτάκη: Ή να καταψηφίσει τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, δηλώνοντας με παρρησία την άποψή του. Αν, όμως, η ΝΔ αποφασίσει να κάνει κωλοτούμπα και ψηφίσει τα μέτρα κοινωνικής στήριξης, να μην τολμήσει στη συνέχεια να επανέλθει στην καταστροφολογία περί εκτροχιασμού του προγράμματος από την κυβερνητική αυτή επιλογή.

Συμβουλεύουμε την ηγεσία της ΝΔ να διαβάσει και τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Μοσκοβισί, στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), σύμφωνα με τις οποίες “οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα”. Είναι, λοιπόν, σαφές ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμα, είναι εντός στόχων και οποιαδήποτε κίνηση κωλυσιεργίας βρίσκει αφορμή από την συγκεκριμένη κυβερνητική επιλογή κρύβει πολιτικές σκοπιμότητες».