Την επίθεση των χρυσαυγιτών στο Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά (ΑΣΜΠ) καταδίκασε το σύνολο των κομμάτων, το υπουργείο Παιδείας αλλά και ο απερχόμενος και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Πειραιά. Υπενθυμίζεται πως μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης εισέβαλαν μέσα στο Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών προκαλώντας ζημιές και γράφοντας συνθήματα στους τοίχους.

Ads

«Καταδικάζουμε, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, την απρόκλητη επίθεση οπαδών της Χρυσής Αυγής εναντίον του σχολικού συγκροτήματος, όπου φιλοξενείται και το ανοιχτό σχολείο μεταναστών Πειραιά», αναφέρει η ΝΔ και προσθέτει: «Σε μια σύγχρονη Δημοκρατία τέτοιες ενέργειες μίσους δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές. Εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι οι Αρχές θα κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να συλληφθούν οι δράστες».

«Στην Κοκκινιά της προσφυγιάς, των εργατικών και αντιφασιστικών αγώνων και της Αντίστασης, οι βανδαλισμοί και η τρομοκρατία των νεοναζί δε θα περάσουν και δε θα μείνουν αναπάντητα. Οι δημόσιοι χώροι, τα σχολεία, οι δρόμοι και οι πλατείες αυτής της πόλης ανήκουν σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως χρώματος ή καταγωγής, εργαζόμενους, άνεργους και τη νεολαία και όχι στις συμμορίες των νεοναζί τραμπούκων, που προσπαθούν να σπείρουν το μίσος και να αποπροσανατολίσουν ότι για την κρίση υπεύθυνοι είναι οι μετανάστες, στηρίζοντας με τον πιο απολυτό τρόπο την πολιτική των μνημονίων, την πολιτική της εξαθλίωσης της κοινωνίας της κυβέρνησης των Σαμαρά-Βενιζέλου», αναφέρει η νομαρχιακή επιτροπή Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στηρίζουμε το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών και τους εθελοντές συντελεστές του: στηρίζουμε τη 10χρονη αλληλέγγυα μορφωτική και πολιτιστική δραστηριότητά του, δραστηριότητα που αναγνωρίζεται από όλη κοινωνία της Κοκκινιάς, του Πειραιά και όχι μόνο. Είναι αναγκαίο να μπει οριστικά τέρμα στην εγκληματική δράση της συμμορία των νεοναζί στις λαϊκές γειτονιές του Πειραιά. Καλούμε κάθε δημοκράτη-ισα σε ένα πλατύ αντιφασιστικό μέτωπο για να συνεχίσουμε να παλεύουμε για γειτονιές αλληλεγγύης και συνύπαρξης και όχι μίσους και μισαλλοδοξίας, για το δοκιμαζόμενο λαό της Κοκκινιάς και του Πειραιά, για όλους τους εργαζόμενους και άνεργους, για μια καλύτερη ζωή για όλους μας», σημειώνει.

Ads

Από την πλευρά του το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως «οι ρατσιστικές πρακτικές και οι αντιλήψεις πρέπει να απορριφθούν και να απομονωθούν από κάθε τίμιο εργάτη και λαϊκό άνθρωπο». Καταγγέλλοντας του βανδαλισμούς των νεοναζί καλεί λαό και νεολαία να απαντήσουν με τη δράση τους. «Οι ρατσιστικές αντιλήψεις και οι πρακτικές, που τις συνοδεύουν» αναφέρει σχετική ανακοίνωση, «είναι όπλο του κεφαλαίου για να διαιρεί τους εργάτες και να τους κρατά υποταγμένους και πάμφθηνους, για να μείνει στο απυρόβλητο το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά τη φτώχεια και την ανεργία». Απάντηση, τονίζει το ΚΚΕ, σε αυτά τα φαινόμενα είναι η καθημερινή στάση και δράση, του λαού και της νεολαίας του Πειραιά, τους οποίους καλεί «να δώσουν μαχητικό παρών στις εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από τη θηριωδία των Γερμανών ναζί και των ντόπιων συνεργατών τους, πολιτικών προγόνων των χρυσαυγιτών, στο Μπλόκο της Κοκκινιάς. Γιατί λαός χωρίς μνήμη είναι λαός χωρίς μέλλον».

«Για τη διερεύνηση των ποινικών αδικημάτων πρέπει να επιληφθεί αποφασιστικά η δικαιοσύνη» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, επισημαίνοντας ότι «καταδεικνύεται πλέον η ανάγκη ενίσχυσης του νομοθετικού οπλοστασίου με ένα σύγχρονο και επίκαιρο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο». «Οι εθελοντές εκπαιδευτικοί συντελούν ένα αξιέπαινο έργο για τους μετανάστες το οποίο πρέπει να συνεχισθεί. Ο αγώνας για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας, της ναζιστικής ιδεολογίας και την εκρίζωση του δικτύου της Χρυσής Αυγής οφείλει να είναι διαρκής και οι ευθύνες της Πολιτείας είναι αντιστοίχως μεγάλες με τις προσδοκίες της κοινωνίας. O ρατσισμός και η μισαλλοδοξία δεν έχουν καμία θέση στη χώρα μας» επισημαίνει η ΔΗΜΑΡ.

Μιλώντας στο Βήμα Fm ο απερχόμενος δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος, έκανε λόγο για «εντελώς περιθωριακό φαινόμενο» και εξέφρασε τη λύπη του και τον προβληματισμό του. «Θέλω να εκφράσω την λύπη μου για αυτά που συνέβησαν, στο όνομα μάλιστα ενός δήθεν ακραίου εθνικισμού, προσβάλλουν κυρίως την ελληνικότητά μας», ανέφερε και συνέχισε: «Είναι ένα εντελώς περιθωριακό φαινόμενο. Πιστεύω πως είναι ένα φαινόμενο των καιρών και είναι η προέκταση των συμπτωμάτων της κρίσης που περνάει η πατρίδα μας εδώ και πολλά χρόνια. Κρίση αξιών, κρίση οικονομική. Κάποια στιγμή το πολιτικό σύστημα θα βρει το σωστό βηματισμό του, θα αποβάλλει τα αίτια που δημιούργησαν την παρακμή και θα αποβάλλει και αυτά τα φαινόμενα. Σε αυτό το σχολείο πηγαίνουν οι μετανάστες και μαθαίνουν ελληνικά και υπάρχουν Έλληνες εκπαιδευτικοί, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν. Η ζημιά που έγινε είναι αυτή – καθεαυτή η πράξη και το γεγονός ότι μας εκθέτει, όλα τα άλλα αποκαθίσταται».

Την επίθεση καταδίκασε και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης. Όπως είπε η Παλιά Κοκκινιά είναι μια συνοικία του Πειραιά με ιδιαίτερη ιστορία, συνυφασμένη πάντα με πολύπλευρους αγώνες για τη Δημοκρατία. «Την περιοχή αυτή και μάλιστα το σχολικό συγκρότημα που φιλοξενεί το ανοιχτό σχολείο των μεταναστών επέλεξαν άτομα με φασιστική νοοτροπία προκειμένου να προβούν σε καταστροφές και βανδαλισμούς», ανέφερε και πρόσθεσε: «Η ενέργεια αυτή, εκτός του ότι είναι απόλυτα καταδικαστέα, προσβάλει την χώρα αλλά και τις δημοκρατικές αντιλήψεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών του Πειραιά». Τέλος ο Γιάννης Μώραλης τονίζει ότι τα αρμόδια όργανα της πολιτείας θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να συλληφθούν και να τιμωρηθούν εκείνοι «που αδυνατούν να κατανοήσουν, ότι δεν μπορούν ανενόχλητοι και ατιμώρητοι να προσβάλουν την Δημοκρατία καταστρέφοντας την δημόσια περιουσία που ανήκει στο σύνολο των πολιτών».

Με το «πλέον κατηγορηματικό τρόπο» καταδίκασε την επίθεση και το υπουργείο Παιδείας κάνοντας λόγο για «ντροπιαστικές πράξεις αλλά και ποινικά αδικήματα» που θα αντιμετωπιστούν από τη Δικαιοσύνη. Όπως τονίζει το Υπουργείο θα συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Παράλληλα εξαίρει το έργο που συντελείται στο Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση που πραγματοποιήθηκε από αγνώστους στο Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά στα Καμίνια. Οι βανδαλισμοί που σημειώθηκαν καθώς και η κλοπή υλικού που χρησίμευε στην πραγμάτωση της αποστολής του σχολείου, αποτελούν ντροπιαστικές πράξεις αλλά και ποινικά αδικήματα, τα οποία και θα αντιμετωπιστούν αποφασιστικά από τη Δικαιοσύνη. Το Υπουργείο θα συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το έργο που συντελείται στο συγκεκριμένο σχολείο από εθελοντές εκπαιδευτικούς από το 2005 είναι πραγματικά αξιέπαινο και υποδειγματικό. Με βασική δουλειά τη διδασκαλία της ελληνικής σε μετανάστες αλλοδαπούς και πλήθος δραστηριοτήτων, βοηθά στην προσέγγιση των επιμέρους κοινοτήτων και στην ομαλή κοινωνική ενσωμάτωση όσων επωφελούνται από τη δραστηριότητά του. Ταυτόχρονα οι πολυπληθείς δραστηριότητές του αποτελούν φάρο ανθρωπιάς και πολιτισμού για την ευρύτερη περιοχή. Στηρίζουμε και επικροτούμε τη λειτουργία του και διαμηνύουμε σε κάθε επίδοξο υπονομευτή της ομαλής, πολιτισμένης και ειρηνικής συμβίωσης πως θα βρίσκει απέναντί του την Πολιτεία με τρόπο απόλυτο».