Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης είπε ελάχιστα χθες στη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των εργαζομένων του Mega, υπονόησε όμως πολλά περισσότερα και, επί της ουσίας, επιβεβαίωσε το προφανές: Ότι, πέραν του δημόσιου blame game, ελάχιστη βούληση υπήρξε – και υπάρχει – από τους μετόχους του καναλιού να αναλάβουν το κόστος και την ευθύνη της διάσωσής του.

Ads

Ως προς τους λόγους που οδήγησαν τον ίδιο και τον έτερο μεγαλομέτοχο Βαγγέλη Μαρινάκη να μην μετάσχουν στον διαγωνισμό για τις άδειες, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του τελευταίου 24ώρου υποδεικνύοντας ως «ένοχο» το… ΕΣΡ.  Όπως είπε, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης αρνήθηκε να παράσχει συγκεκριμένες διασφαλίσεις επί δύο καίριων ερωτημάτων που του απηύθυναν οι μέτοχοι: Η πρώτη ήταν εαν το ΕΣΡ θα αποδεχόταν μια υποψηφιότητα με εταιρία – «κέλυφος», η οποία θα διεκδικούσε την άδεια και στην συνέχεια θα ενσωμάτωνε την «Τηλέτυπος», την σημερινή ιδιοκτήτρια του Mega, που δεν πληρούσε τις προδιαγραφές συμμετοχής στον διαγωνισμό.

Η δεύτερη ήταν εάν το Συμβούλιο μπορούσε να εγγυηθεί την συνέχιση της λειτουργίας και εκπομπής του Mega το επόμενο διάστημα κι έως την συγχώνευση των δύο εταιριών ή θα προχωρούσε στην διακοπή του σήματος στα τέλη Φεβρουαρίου, όπως προβλέπει ο νόμος. Οι εν λόγω διασφαλίσεις, όπως είπε ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, δεν δόθηκαν ποτέ και, ως εκ τούτου, ο ίδιος και ο Βαγγέλης Μαρινάκης έκριναν πως η συμμετοχή στον διαγωνισμό συνιστούσε ρίσκο.

Εκείνο που δεν είπε, όμως, ο μεγαλύτερος μέτοχος (με 35%) του Mega είναι πως το ΕΣΡ είναι, φύσει και θέσει, αναρμόδιο να δώσει τέτοιου είδους επιχειρηματικά εχέγγυα, και δη εκ προοιμίου, σε οποιονδήποτε μετέχοντα στον διαγωνισμό.

Ads

Το «επιχειρηματικό ρίσκο»

Δεν είπε ακόμη ότι το επιχειρηματικό «ρίσκο» που θα αναλάμβαναν – από κοινού – οι όμιλοι Βαρδινογιάννη και Μαρινάκη εάν μετείχαν, χωρίς τις εν λόγω διασφαλίσεις στον διαγωνισμό, θα ήταν μια εγγυητική επιστολή ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό δεν είναι αμελητέο αλλά, όντως, ποιο ακριβώς ρίσκο συνιστά όταν, π.χ. ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε προσφέρει στον πρώτο διαγωνισμό για τις άδειες 74 εκατομμύρια ευρώ για ένα κανάλι που ακόμη δεν υπήρχε ούτε στα χαρτιά; Κι όταν – και κυρίως – το Μega εμφανίζεται να έχει πάρει πάνω από 50 εκατομμύρια από διαφημίσεις, στο διάστημα των 21 μηνών που οι μέτοχοί του δεν έχουν καταβάλει ούτε ένα ευρώ και οι εργαζόμενοι δουλεύουν απλήρωτοι;

Και δεν είπε, επίσης, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης ότι εάν ο φάκελος της υποψηφιότητας κατατίθετο με όλα τα «ρίσκα», τότε πράγματι θα ήταν το ΕΣΡ εκείνο που θα έπρεπε να πάρει την ευθύνη και να τον απορρίψει, ρίχνοντας «μαύρο» στο Mega και καταδικάζοντας τους 420 εργαζομένους του μόνον και μόνον επειδή δεν θα είχαν προλάβει να ολοκληρωθούν οι τυπικές και νομικές διαδικασίες των εταιρικών συγχωνεύσεων.

Οι πληροφορίες της «τελευταίας στιγμής»

Είπε, πάντως, ο μέτοχος του Mega πως ένας ακόμη ανασταλτικός παράγοντας ήταν οι πληροφορίες της «τελευταίας στιγμής» πως οι υποψήφιοι για τις άδειες θα ήταν περισσότεροι από επτά, γεγονός που θα οδηγούσε σε πλειοδοτική διαδικασία και θα ανέβαζε το τίμημα. Επίσης απορίας άξιο εδώ, είναι το πόθεν προέκυψε αυτή η πληροφόρηση, την οποία δεν ήταν καν σε θέση να διασταυρώσουν οι όμιλοι Βαρδινογιάννη και Μαρινάκη; Κι εάν ακόμη η διαδικασία κατέληγε σε δημοπρασία, τι ήταν εκείνο που εφέτος εμπόδιζε τον Βαγγέλη Μαρινάκη να πλειοδοτήσει, όταν πέρσι έδινε γη και ύδωρ για την τελευταία και ακριβότερη τηλε-άδεια; Κατά τους πλέον καχύποπτους από τους εργαζομένους που μετείχαν στην χθεσινή συνάντηση, ίσως το «εμπόδιο» να είναι η προοπτική απόκτησης της ταινιοθήκης και του brand του Mega έναντι ευτελούς τιμήματος σε ενδεχόμενη εκκαθάριση του καναλιού.

Οι αιχμές για Μαρινάκη

Αυτό όμως δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί παρά μόνον από τον ίδιο τον Βαγγέλη Μαρινάκη, τον οποίον φαίνεται πως αναζητούν επί ματαίω οι εργαζόμενοι του Mega. Ο ίδιος ο Γιάννης Βαρδινογιάννης τους συνέστησε χθες να συναντηθούν και μαζί του. Οι εργαζόμενοι απάντησαν ότι το έχουν επιχειρήσει αλλά δεν βρήκαν ανταπόκριση και ο κ. Βαρδινογιάννης τους είπε να προσπαθήσουν ξανά. Αφήνοντας σε αρκετούς από τους παρόντες την αίσθηση «καρφώματος» του έτερου μεγαλομετόχου για αδιαφορία.

Μη… δημιουργικά ασαφής ήταν ο Γιάννης Βαρδινογιάννης κι όταν ερωτήθηκε από τους εργαζόμενους εάν προτίθεται να διεκδικήσει την αδιάθετη, έστω, έβδομη άδεια για λογαριασμό του Mega: Ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αναλάβει μόνος του το βάρος, αλλά δεν το απέκλεισε πλήρως λέγοντας πως θα κάνει ένα νέο γύρο επαφών και θα αξιολογήσει την νέα κατάσταση…