«Η παρουσία σας εδώ είναι εκπληκτική στέλνει ένα καθαρό μήνυμα νίκης από εδώ που χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας των πολλών, εδώ στις λαϊκές γειτονιές της Δυτικής Αθήνας, της Ελλάδας που χτίζουμε ξανά μέρα με τη μέρα», είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην αρχή της ομιλίας του στην συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στην πλατεία Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω, αναφερόμενος στο πλήθος κόσμου που συμμετείχε.

Ads

Στέλνοντας μήνυμα νίκης στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων και υπογράμμισε: «Ο κόσμος τους, ο κόσμος των ελίτ, είναι η Ελλάδα της βαθιάς κρίσης και της χρεοκοπίας. Είναι η Ελλάδα στην οποία υποφέρουν οι πολλοί για να καλοπερνούν οι λίγοι. Τη ζήσαμε αυτή την Ελλάδα, στο πετσί μας. Όταν έκλειναν σχολεία και νοσοκομεία, την ώρα που έκαναν δωράκια στις πολυεθνικές του φαρμάκου. Όταν μείωναν 30% τον κατώτατο μισθό, για να κάνουν τα χατίρια των βιομηχάνων. Όταν πετσόκοβαν τις συντάξεις και διέλυαν το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα για να στείλουν πελατεία στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Όταν φόρτωναν τα βάρη της κρίσης στους πολλούς και ενίσχυαν την προκλητική φοροασυλία του μεγάλου πλούτου, των βιομηχάνων, των καναλαρχών, των ολιγαρχών αυτού του τόπου». 

Αναφερόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε προς τους συγκεντρωμένους που γιούχαραν όταν ακούστηκε το όνομά του, πως δεν θα πρέπει να τον γιουχάρουν αλλά αντίθετα να του πουν ένα μεγάλο ευχαριστώ για την παρουσία του στη ζωή, διότι όσο και να τον συμβουλεύουν οι επικοινωνιολόγοι του, του ξεφεύγουν στις τελευταίες συνεντεύξεις και δεν το κρύβει ποια είναι η Ελλάδα που οραματίζεται, το σχέδιο του και το πρόγραμμά του. «Δεν έχουμε όλοι σε αυτό τον τόπο το ίδιο όραμα. Ο κ. Μητσοτάκης δεν το κρύβει. Είναι συνεπής με τα συμφέροντα της τάξης του, με τον κόσμο που θέλει να εκπροσωπήσει. Ο κόσμος των πολλών δεν τον αφορά. Tου είναι ούτως ή άλλος ξένος, αλλά του είναι και ασήμαντος», τόνισε. 

Απευθυνόμενος στον κόσμο ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Δεν σας ξέρει και δεν τον ενδιαφέρει να σας μάθει. Δεν ξέρει και δεν τον ενδιέφερε ποτέ να μάθει πως ζείτε, ποιες είναι οι αγωνίες σας, ποια τα όνειρα σας. Στις λαϊκές γειτονιές, οι άνθρωποι γι’ αυτόν είναι απλοί αριθμοί σε λογιστικά φύλλα. ‘Ανθρωποι που η κοινωνική τους καταγωγή και ο τόπος που μεγάλωσαν ορίζει αμετάκλητα και την θέση τους σε αυτή την κοινωνία. Γι’ αυτό και ο άνθρωπος, μίλησε για τα νέα παιδιά στο Περιστέρι που γίνονται ψυκτικοί».

Ads

«Δεν ήταν τυχαίο που στο μυαλό του κ. Μητσοτάκη ένας νέος που θέλει να γίνει ψυκτικός είναι από το Περιστέρι και όχι στην Εκάλη ή την Πολιτεία ή το Πανόραμα της Βούλας. Γιατί έχει μια πολύ σαφή θέση στο μυαλό του για το ποια είναι η θέση και ο προορισμός του καθενός σε αυτή τη χώρα. Έχει σαφή αντίθεση με την ίδια την ιδέα της κοινωνικής κινητικότητας που αποτέλεσε το υπόβαθρο της συλλογικής προόδου για την ελληνική κοινωνία από τον πόλεμο και μετά», τόνισε και συνέχισε: «Γιατί η Ελλάδα που βρήκε ξανά περπατησιά και όρθωσε ξανά το ανάστημα της μετά τα δύσκολα χρόνια, δεν ήταν δημιούργημα της αριστοκρατίας και των ελίτ της. Η Ελλάδα αναγεννήθηκε από τα παιδιά των αγροτών στη Λάρισα που έγιναν γιατροί. Από τα παιδιά των κτηνοτρόφων στην Ήπειρο που έγιναν μηχανικοί. Από τα παιδιά των λιμενεργατών του Πειραιά που έγιναν επιστήμονες. Από τα παιδιά των μεροκαματιάρηδων στο Περιστέρι που έγιναν δικηγόροι. Αυτό ήταν το κοινωνικό συμβόλαιο της μεταπολεμικής Ελλάδας. Ένα κοινωνικό συμβόλαιο που δεν έσπασε ποτέ. Και δεν θα σπάσει ούτε τώρα από τη νεοφιλελεύθερη μανία του κ. Μητσοτάκη. Εδώ λοιπόν βρίσκεται η διαφορά μας». 

«Ο δικός μας κόσμος είναι η Ελλάδα των πολλών, που αποκαθιστά αδικίες, επουλώνει τις πληγές της κρίσης, στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις, ανακτά την κυριαρχία της και ξεμπερδεύει με τις προσταγές και τους καταναγκασμούς των τεχνοκρατών της τρόικα και του ΔΝΤ, επενδύει στους ανθρώπους της, δίνει δυνατότητες και ευκαιρίες στη νέα γενιά», τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Δεν πετάμε στα σύννεφα. Το ξέρω πολύ καλά, ότι ο απλός κόσμος, οι πολλοί περνάνε ακόμα δύσκολα, όμως, έχουμε αποδείξει ότι η έγνοια και το μυαλό μας είναι σε αυτούς», πρόσθεσε και συνέχισε: «Ότι περιθώριο μας δίνεται σε αυτούς το επιστρέφουμε πάντα. Και ο σχεδιασμός μας για την Ελλάδα του αύριο από αυτούς ξεκινάει και σε αυτούς κατευθύνεται». 

Ακολούθως ο πρωθυπουργός ανέφερε αναλυτικά τα μέτρα που υλοποιεί η κυβέρνηση το διάστημα μετά την έξοδο από τα Μνημόνια, ενώ έκανε και μια αναδρομή στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Παλέψαμε σκληρά. Υποχρεωθήκαμε σε έναν συμβιβασμό. Κάναμε ένα βήμα πίσω για να μπορέσουμε να κάνουμε πολλά περισσότερα μπροστά. Πετύχαμε να φτάσουμε στο ιστορικό ορόσημο του Αυγούστου του 2018 και από εκείνη τη μέρα έχουμε ξεκινήσει να υλοποιούμε το δικό μας πρόγραμμα», υπογράμμισε. 

Μιλώντας για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αθήνας σημείωσε ότι κάποιοι για χρόνια τη θεωρούσαν ως την πίσω αυλή της πρωτεύουσας και τα παιδιά της, παιδιά ενός κατώτερου θεού. «Είναι ενδεικτικό της αδιαφορίας των προηγούμενων κυβερνήσεων ότι στην τετραετία 2010-2014 στην Δυτική Αθήνα εγκρίθηκαν έργα ΕΣΠΑ και ΠΔΕ ύψους μόλις 34 εκατ. ευρώ», είπε και συνέχισε: «Με συγκεκριμένο σχέδιο, την τελευταία τετραετία, και προγραμματισμό, εγκρίναμε από ΕΣΠΑ και ΠΔΕ, 62 νέα έργα στη Δυτική Αθήνα, με προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ. Τα διπλάσια δηλαδή. Και ειδικά στο Δήμο Αιγάλεω, χωροθετούνται τα 22 από τα 62 έργα που υλοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ και ΠΔΕ στη Δυτική Αθήνα. Σε έναν Δήμο που το πρόσωπό του αλλάζει τα τελευταία χρόνια χάρη και στις εξαιρετικές παρεμβάσεις του δημάρχου σας, του Δημήτρη του Μπίρμπα, που είμαστε σίγουροι, πολίτες του Αιγάλεω, πως θα τιμήσετε ξανά και θα τον εμπιστευθείτε για μια νέα τετραετία».

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στην περιφερειάρχη Αττικής και εκ νέου υποψήφια Ρένα Δούρου, λέγοντας ότι «πολεμήθηκε από συγκεκριμένη μερίδα των μέσων ενημέρωσης όσο κανένας άλλος περιφερειάρχης ή υπερνομάρχης» και σημείωσε: «Ομως η Ρένα πρέπει να κριθεί για τα έργα της, για τους πόρους που έδωσε στους φτωχότερους δήμους της Αττικής και όχι για τα ρουσφέτια που δεν έκανε στα γνωστά συμφέροντα που την έβαλαν στη μπούκα. Και έκανε πολλά έργα σε όλη την Αττική. Τα 3,2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και σχεδόν ένα δισ. ακόμα (982 εκατ. ευρώ) από το ΠΔΕ που εγκρίθηκαν για έργα επί των ημερών της. Και γι’ αυτό η Ρένα θα είναι στο τιμόνι της Περιφέρειας για τα επόμενα 4 χρόνια. Γιατί στο τέλος μιλάει το έργο και όχι η προπαγάνδα».

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το οποίο στηρίχθηκε στο πολύ καλό επίπεδο που είχαν κατακτήσει τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και αποτέλεσε την αφετηρία όλων των συνεργειών που ακολούθησαν μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Ανακοίνωσε ότι για την αναβάθμιση των υποδομών του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αθήνας δίνουμε επιπλέον 31 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και δήλωσε πως το Πανεπιστήμιο αυτό θα στεγάσει τα όνειρα και τις επιθυμίες των παιδιών των λαϊκών οικογενειών της Δυτικής Αθήνας και όχι μόνο.

«Τα πεπραγμένα και το σχέδιο μας δείχνουν την επόμενη μέρα για την Ελλάδα των πολλών»

Τα πεπραγμένα μας και το σχέδιο για την επόμενη μέρα είναι ο οδοδείκτης για την Ελλάδα των πολλών, σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ο κόσμος ακούει σχεδόν κάθε μέρα τον κ. Μητσοτάκη να αναφέρεται στις ανατριχιαστικές πτυχές του σχεδίου του για τη χώρα». «Κάποιοι νομίζαμε ότι το τερμάτισε προχθές με το 7ήμερο εργασίας, σήμερα, στην εκπομπή του φίλου μας του κ. Πορτοσάλτε απέδειξε ότι έχει κι άλλα να προσθέσει», τόνισε και πρόσθεσε: «Μας ανακοίνωσε μια νέα καινοτομία για τη δημόσια υγεία: Να μην αγοράζουν λέει εξοπλισμό τα δημόσια νοσοκομεία. Περιττές σπατάλες άλλωστε. Αλλά να νοικιάζουν για παράδειγμα μαγνητικούς τομογράφους από ιδιώτες. Και να βάλουμε τους δημόσιους λειτουργούς, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να δουλεύουν για χάρη των ιδιωτών. Και να παίρνουν και μπόνους οι τυχεροί. Να βάλουμε δηλαδή αυτούς που πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος και ιδιαίτερα στην υγεία δεν επαρκούν για τις ανάγκες αλλά ο κος Μητσοτάκης δε θέλει προσλήψεις, μόνο αποχωρήσεις,να τους βάλουμε να δουλεύουν για τα μεγάλα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Δε λέω, καλό το ντιλ με τους μεγαλοϊδιοκτήτες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και τους κλινικάρχες, αλλά όχι στη πλάτη των Ελλήνων φορολογουμένων κύριε Μητσοτάκη. Όχι στη πλάτη των πολλών».

«Δεν κατηγορούμε τον κ. Μητσοτάκη επειδή μεγάλωσε και ανήκει στις ελίτ, αυτό είναι που του δημιουργεί ένα πρόβλημα κατανόησης, αλλά δεν τον κατηγορούμε για αυτό, τον κατηγορούμε γιατί το πρόγραμμά του αδικεί κατάφωρα τους πολλούς για να ευνοήσει τα συμφέροντα των λίγων», δήλωσε και επισήμανε: «Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να καταργήσει το οκτάωρο και τις αργίες για να κερδίζουν περισσότερα οι μεγαλοεργοδότες. Θέλει να διαλύσει το ασφαλιστικό για να κερδίζουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Θέλει να μειώσει το προσωπικό στην υγεία για να δώσει υπηρεσίες σε ιδιώτες, προκειμένου να κερδίζουν περισσότερα αυτοί. Και θέλει να καταργήσει και τα επιδόματα γιατί τα θεωρεί περιττό κόστος για το δημόσιο προϋπολογισμό». 

«Τα επιδόματα δεν είναι ελεημοσύνη. Τα επιδόματα είναι δικαιοσύνη. Είναι ο τρόπος με τον οποίο το κράτος παρεμβαίνει εξισωτικά έναντι των πολιτών», τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Το επίδομα στέγασης, είναι το στήριγμα σε ένα νέο ζευγάρι που θέλει να κάνει οικογένεια και τα βγάζει πέρα δύσκολα. Το επίδομα μητρότητας και τα επιδόματα για το παιδί υπάρχουν για να στηρίζουν τις νέες μητέρες που αναλαμβάνουν την ευθύνη να μεγαλώσουν ένα παιδί. Το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης το θεσπίσαμε για να διασφαλίζει ότι δε υπάρχει κανένας συμπολίτης μας που δε θα έχει ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για να τρέφεται αποκλειστικά από συσσίτια όπως συνέβαινε το 2014. Όλα τα επιδόματα εξασφαλίζουν μια βασική για μας και πανανθρώπινη αρχή. Ότι ο καθένας και η καθεμιά πρέπει να αμείβεται ανάλογα με τις ανάγκες του και να έχει ίσες δυνατότητες να αναπτύξει τις ικανότητές του. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει όλοι να εξισωθούν προς τα κάτω. Στον πάτο της εξαθλίωσης και της εργασιακής ζούγκλας».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στους ισχυρισμούς της ΝΔ πως η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τη μεσαία τάξη. Κάνοντας λόγο για «χονδροειδές ψέμα» επικαλέστηκε και τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑ, που «δείχνουν ότι την πενταετία 2010-2014 ανήλθαν σε 822.000 οι συμπολίτες μας που ανήκαν στη μεσαία τάξη, έπεσαν από αυτή τη βαθμίδα προς τα κάτω, λόγω τεράστιας απώλειας εισοδήματος, πάνω από 5.000 ευρώ ανά οικογένεια, ενώ για τη διετία 2015-2017, της κυβέρνησης Τσίπρα, όχι μόνο δε συνεχίστηκε η ροή πολιτών από τη μεσαία τάξη προς τη φτώχεια αλλά η ροή αναστράφηκε και 127.000 πολίτες επέστρεψαν στην εισοδηματική βαθμίδα της μεσαίας τάξης».

Καταλήγοντας, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε “εκπληκτική” την προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Αιγάλεω και προκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να μιλήσει και αυτός στην ίδια πλατεία για να φανεί με ποιον είναι οι πολλοί. «Το Αιγάλεω και η Δυτική Αθήνα, είπε, στέλνουν μήνυμα καθαρής νίκης, ότι ήρθε η ώρα να χτίσουμε την Ελλάδα της νέας εποχής».